Към ПЪРВА ЧАСТ!

2 начина за нанасяне на чернилка по среброто

Когато сместа за почерняне е готова, можете да преминете към втория етап – непосредствено към почернянето, тоест към нанасянето на черната маса на основния метал. Начините за нанасяне на черното са само два. Първият – сух, вторият – мокър.

Сух метод за нанасяне на чернилката по среброто. За да се реализира този начин, чернилката трябва да е ситно смляна. Преди да я нанесете по сребърното бижу, основата му се накисва в специален разтвор. След това се нанася черната прахообразна сплав, оставя се да поизсъхне, а след това се поставя в муфел – специална пещ – и се загрява до 400 градуса.

Мокър метод за нанасяне. В този случай съставът се разрежда с вода до консистенцията на домашно направена сметана, а след това сместа се нанася на бижуто от сребро. За нанасяне се използват специална четка и шпатула, особено внимателно се обработват с инструмент вдлъбнатините, в които черната смес трябва да проникне дълбоко. Бижуто с нанесена чернилка по него се оставя за известно време, за да се изпари влагата колкото се може повече, а след това, както и при другия метод, се поставя в муфел. Когато температурата в муфелната пещ достигне необходимите градуси, сместа се разтапя и се разтича по бижуто, запълвайки специално предназначените за нея бразди по сребърното украшение.


Ако бижуто е малко, не е задължително да се използва муфел. За целта е подходящ и запояващият пистолет. Съветват в този случай да се въздейства на бижуто от обратната страна, за да се нагрее металът равномерно.

Когато масата, нанесена по сребърното бижу, се разтопи напълно и покрие изделието, пещта може да се изключи, а бижуто да се извади. Следващият етап е почистването на бижуто. Бижутерите обикновено използват за тази цел специално стъргало и премахвайки излишното, достигат до рисунката. Ако нямате стъргало, можете да използвате специална пила и да изпилите излишното черно от бижуто.

Ще попитате защо трябва да знаете тези неща? Експертите казват, че ако знаете основните етапи на процеса в дълбочина, когато избирате бижу, ще можете да погледнете собствения си избор максимално от бижутерска гледна точка. А това е гаранция за успешен избор, за който никога няма да съжалите.

Потъмняване на среброто в домашни условия – 3 ефективни начина

Със сигурност в мини съкровищницата Ви си имате любими сребърни бижута, на които Ви се иска да им подарите втори живот. Между другото, защо пък само бижута? Предметите от декора също имат нужда от обновяване. По тематичните форуми има много народни рецепти за почерняне на среброто в домашни условия, без да трябва да търсите професионална помощ. С удоволствие ще Ви ги споделим. Дано Ви помогнем!

Потъмняване на среброто с яйце

Ще Ви трябва: конец, съд, който се затваря плътно, яйце

 • Почистете сребърното бижу, което искате да обработвате, със спирт или друг дезинфекциращ разтвор. Премахвайки праха и другите замърсявания от бижуто преди обработването му, ще постигнете максимален краен ефект.
 • Сварете едно кокоше яйце твърдо, обелете го и го разрежете на две половинки.
 • На обратната страна на капака на съда, който трябва да се затваря херметично, закрепете бижуто. За целта използвайте тънко тиксо и конец, увесвайки бижуто. Може да използвате и друго, което да е подходящо за целта.
 • Сложете в съда двете половинки на яйцето и го затворете плътно с капака. Трябва да се получи така, че бижуто да е увиснало точно над яйцето.

Максимално този процес отнема около 60 минути. Но Ви съветваме да следите внимателно и да отворите капака, когато видите, че среброто е почерняло достатъчно. Това може да се случи и след 15 минути, и след половин час.

Почерняне на сребро с маз

Ще ви трябва: сярна маз (продава се в аптеките), сешоар, четка и паста за зъби

 • Нанесете по сребърното бижу от сярната маз, можете да го намажете цялото или само там, където искате да потъмните бижуто. Например можете да намажете само орнамента или някой декоративен елемент.
 • Хванете бижуто с пинцета и насочете сешоара към него, като сешоарът трябва да е на максимална температура. Пинцетата Ви трябва, за да не си изгорите ръцете: при продължителното въздействие на горещия въздух може много да си изсушите кожата и дори да получите леко изгаряне.
 • Когато видите, че бижуто е почерняло достатъчно (а цветът му ще се променя директно пред очите Ви), спрете сешоара.
 • Нанесете на четката за зъби малко паста и минете добре с нея по цялото бижу, като трябва да обработите всеки сегмент много добре, но без да се престаравате и да натискате много.


Важно е да използвате четка за зъби с много мек косъм и да обработвате бижуто с пастата кратко. Ако четката е с много твърд косъм, а обработвате много дълго, просто ще изтриете току-що нанесеното декоративно покритие на среброто.

Потъмняване на сребърни бижута с йод

Ще Ви трябва: йод

 • Потопете един памучен тампон в бутилка с йод.
 • Държейки бижуто в ръка или на пръста си (ако е пръстен), го обработете внимателно с йод.
 • Премахнете излишния йод от бижуто, за да не капе.
 • Поставете бижуто на перваза под прозореца, като предварително поставете бял лист, и оставете украшението да изсъхне хубаво.

Този начин за почерняне на сребърни бижута е най-лесният и най-демократичен откъм цена. За да го тествате у дома, няма нужда да купувате нищо специално. Сигурно ще намерите наченато шишенце с йод в домашната Ви аптечка. Но Ви обръщаме внимание, че обработката с йод е подходяща само за релефните бижута. За съжаление, няма да можете да почерните гладко сребро с помощта на йод.

В последната – 3-та част на този материал – ще Ви обясним как трябва да се грижите за почернелите сребърни бижута. Вижте ТУК!