Морското съкровище Седеф

Posted by copywriting 23/05/2019 0 Comment(s)

Украшенията от океански полиран седеф са изящни и неповторими=Царствено-прекрасният натурален седеф е най-близкият роднина на перлата, който, както е известно, съзрява в раковините на морските миди. Вътрешната част на „къщата“ на мидите е вълшебно красива: стените на раковините са покрити преливащ в цветовете на дъгата слой – това всъщност е седефът, който е главен участник в образуването на перлите.

Украшенията от океански полиран седеф са изящни и неповторими, създават особено романтичен стил. Това е много необикновен природен материал. Неговата изисканост никога не убягва от погледите на околните! Седефът притегля, придава загадъчност, подчертава изтънчеността на женския образ.

Седефът е Ваш помощник по кариерната стълба. Помага в решенията на спорни въпроси и носи късмет. Той е много подходящ за представителите на зодиите Риби и Водолей. На Водолеите минералът помага за постигането на бърз кариерен растеж. На рибите седефът носи късмет, подарява успех в хазартните игри.

Тази скъпоценност е създадена от самата природа в дълбините на океаните и моретата. Нежната, удивително чиста цветова гама на седефа се прелива и играе с всички цветове на дъгата. Да се определи с една дума цветът е просто невъзможно.

Най-популярен е белият седеф. Също толкова високо се цени кремавият и светло-бежавият. Фантастично красиво изглеждат украшенията от натурален седефгривни, огърлици, мъниста, висулки и отделни фигурки (пеперуди, сърчица, капки, листа, монетки, овали).

Седефът е винаги извън модата и времето! Неговото рядко, благородно сияние и особен шик са били ценени още в дълбока древност!

Главното магично негово свойство е подкрепата на семейното огнище. В Древен Рим нежният и много здрав минерал е символизирал мъдрост, щастие и дълголетие, затова знатните хора често са носили такива украшения. От седефени раковини са изготвяни чаши водата в тях се пречиствала и зареждала с особена божествена енергия. За да се привлече вниманието на боговете, на стените на тези съдове се нанасяли магически символи и рисунки.

В кралските дворци и замъци морските раковини били доставяни основно от тихоокеанския регион. За да се увеличи блясъкът и преливанията, седефените изделия били внимателно полирани и обработвани със специални съставки. За шлифоване били използвани специални тъкани, кожа или филц.

Древните египтянки не само носили седеф, но и го триели с кожа, за да му придават здрав и свеж вид.

Седефът е популярен и днес. Благодарение на достъпната си стойност, украшение с камъка може да си позволи всяка жена. Той украсява обикновените делници със свежи и ярки тонове. Съвременните бижутери-дизайнери го използват широко, тъй като се съчетава много елегантно със сребро, корал, перла, малахит, тюркоаз и други скъпоценни метали и камъни. Особено вълшебно изглеждат украшения със седеф и диаманти.

Произход

Седефът украсява обикновените делници със свежи и ярки тонове. Преливанията с неповторима красота се образуват благодарение на сложната структура на раковината – тя се състои от микроскопични линии (кристали аргонит), които се отразяват една в друга и пречупват светлинните лъчи. В резултат на това се образува поразителна игра на светлината. В морските раковини попадат песъчинки, които постепенно обрастват в разноцветни слоеве седеф.

Месторождение на седефа

Перлените раковини със седеф се добиват в топлите южни морета на Цейлон, а също така до живописните брегове на Южна Индия, Саудитска Арабия, в Червено море и Персийския залив. Активен добив се осъществява и в Япония, на Филипините, на някои тропически острови в Тихия океан, в езерата и реките в Канада, САЩ и Мексико.

Седефът е открит при добива на перли. Красотата на сияещите раковини е оценена много бързо. Колкото по-голям е размерът на раковината, толкова по-голяма и по-скъпа е перлата.

Приложение

Седефът се използва в бижутерията вече няколко десетилетия. Седефените амулети и талисмани са използвани за изцеление на заболявания и при извършване на магически ритуали. Освен украшения от камъка са изготвяни различни изделия, те са използвани за инкрустация на всевъзможни битови предмети. В страните от Далечния Изток (Япония, Китай, Корея, Виетнам) седефът винаги е заемал много важно място в традиционното изкуство в качеството на празничен материал за инкрустация на кутийки, ветрила, гребени, всевъзможни пана.

Лечебни свойства на седефа

За целебните свойства на минерала се носят легенди древните алхимици вярвали, че седефените прахове и есенции изцеляват почти от всички недъзи. Целебният минерал помагал при раждания и даже способствал за раждането на дъщери.

В Средните векове се наливала вода в седефени чаши. С нейна помощ се избавяли от много болести и удължавали живота си. В аптеките можело да се купи прах от минерала, с който дезинфекцирали рани, спасявали от отравяния, възстановявали силите след продължителни и тежки заболявания.

Хората отдавна са забелязали способността на седефа да оказва мощен и оздравяващ ефект на организма а укрепва имунитета, да увеличава трудоспособността, да подобрява сърдечната дейност. В манускриптите от 16 век е фиксирано, че болестите на сърцето и припадъците са били успешно лекувани със знаменитото по това време седефено средство, изобретено от алхимиците Поп и Агрикола.

Седефът се използва в бижутерията вече няколко десетилетия.

През Средновековието лекарите изписвали обици със седеф за подобряване на слуха. За профилактика и лечение на заболявания на гърлото, бронхите и белите дробове са използвали лечебни медальони и огърлици от седеф.

Особено внимание на минерала са отделяли първите козметолози. Те създавали множество видове кремове на основата на прах от бял седеф. Тези мазила избелвали кожата, отстранявали лунички, избавяли от пигментни петна.

Днес от него изготвят лекарства, поддържащи обмяната на калций (хипофункция или хиперфункция на пара щитовидните жлези, недостиг или излишък на витамин D2 и т.н.).

Седефът се използва широко в индийската хомеопатична практика за лечение на редица заболявания: нервни, очни, на дихателните пътища, храносмилателния тракт, черния дроб, кожни болести и много други.

Украшения със седеф

В Китай най-много са ценили белия седеф и от него създавали накити от незапомнени времена. Древните китайци редовно се отправяли за седеф към бреговете на Филипините и се връщали с богат улов на перлени миди.

В Монголия може да се види мавзолей на Духовния Наставник на император Акбара Салима Чишти, украсен със сложна мозайка от малки седефени части. Когато във вътрешността на древния храм проникват слънчеви лъчи, неговите стени сияят като вълшебна дъга.

Френският крал Карл V притежавал много богата колекция от украшения от седеф.

Седефени огърлици са носели знаменитите кралици Мария Стюарт и Екатерина Велика.

Leave a Comment