Тъмните перли са с най-наситен цвят и се отличават с необикновен металически блясък.Строежът на морската и сладководната перла, в създаването на която не човекът не е участвал, е идентично. Това е свързано с аналогичната хронология от събития в процеса на образуване на органичния камък. В природата всичко става по следната схема: мидата на дъното на морето, океана или водоема отваря своите черупки, пропускайки във вътрешността си чуждо тяло. Какво точно е то зависи от размерите на мидата и общото стечение на обстоятелствата. Най-често в нея попадат песъчинки, малки рибки и личинки, балончета с въздух и др. Всеки страничен предмет в мидата носи дискомфорт, може да стане причина за заболявания и дори гибел. Опитвайки се да избегне печалната участ, организмът покрива чуждото тяло с ектодерма (външна мантия), изолирайки го в отделна „торбичка“. От мястото на на закрепване на торбичката зависи крайният вид на перлата и нейната цена. По-високо се цени грахово зърно, образувано в центъра на раковината. Перлите до стените на раковината се наричат блистери. Те имат неправилна форма и се продават по-евтино. В една раковина на морска мида обикновено могат да се намерят не повече от 1-2 седефени „зърна“. В историята има и случаи изключения от правилата. Един от тях е 9 перли, сраснали се във формата на кръст.

Що се касае до самия строеж на перлата, тук всичко е просто. Тя представлява наложени един върху друг редуващи се слоеве безцветен арагонит, отделян от клетките на мантията. Цветът зависи пряко не само от вида на мидата, но и от химичния състав на водата. Този строеж е основната причина за появата на особеното копринено сияние с характерен за перлата блясък в цветовете на дъгата. В природата морската мида се среща в най-различни цветове. Те могат да бъдат седефени „круши“, „сфери“, „капки“ с оттенъци на розово, бяло, синьо, сиво, зелено, черно и др. Тъмните перли са с най-наситен цвят и се отличават с необикновен металически блясък. Истинската морска перла се прелива на слънце, играе с неговите лъчи и свети. Размерите се различават в зависимост от вида.

Да се избират украшения с перли е приятно и в същото време сложно. Дори и да научите всички признаци на морските перли, в момента на покупката може да сгрешите и да купите качествено изработен фалшификат. И тук не става въпрос за култивирана морска перла, тъй като не е правилно тя да се счита за фалшификат. А речната, която е също натурална, но отгледана далеч не в Индийския океан, може случайно да закупи дори и опитен ползвател.

Важна разлика между сладководните миди от морските е в способността „да износват“ до 30 импланта едновременно. Различават се и за износване. В раковината на речния организъм процесът на създаването на седефеното чудо изисква по-малко време. За да се отгледа качествена морска мида трябва да се изразходи повече време, сили и пари, като съответно и резултатът се оценява в десетки пъти по-скъпо.

Перлените украшения придават на външния облик сдържаност и елегантност.Да се отгледат речни перли, които да са идеално равни и кръгли е невъзможно. Цялата работа е в безядрения метод, прилаган в процеса на създаване на „зърната“. В раковината на мидата се имплантира частица от мантията на организма-донор, който поначало не е с идеална форма.

Готовите перли се сортират, избират се екземплярите с най-правилна кръгла форма и се коригира по изкуствен начин. Продуктите с неправилна форма не се утилизират, а се продават по-евтино. Обикновено тези перли са с формата на картоф, бароко, капка, копче, ориз и т.н. Някои от тях се използват за създаване на авторски бижутерски изделия, като допълнително им се предават нужните форми. Останалите се изпращат за дообработка, а перлите с непоправими дефекти се раздробяват и се използват в медицината и козметологията.

Даровете на морето: перлите и принципът на образуване

Дори визуално сладководното седефено зърно да не се отличава от морското, второто ще струва по-скъпо. Във вътрешността на морската перла има твърдо ядро, в сладководната само седеф (внедрената частица в мантията с времето се разтваря). Именно ядрото на морската перла в повечето случаи гарантира идеална сферична форма.

Важно е друго – наличието на ядро предполага определени параметри на перлата. Освен това дебелината на седефа на сферата се различава и това влияе върху неговата стойност. Колкото по-тънък е слоят, толкова по-малко седефеното „зърно“ ще прослужи без загуба на визуална безупречност.

Как правилно да носим перлените украшения?

Независимо, че съществува негласно правило, че минералът не е подходящ за носене във всекидневието, в днешно време много малко жени го спазват. За разлика от бижутерията и златните накити, перлените украшения придават на външния облик сдържаност и елегантност, затова се съчетава добре с деловите офис костюми, рокли, поли и блузи. Те са незаменими за тържествени случаи, като не се набиват на очи. Вечерната рокля трябва да е проста и елегантна. Перленото колие изглежда красиво и с рокля от коприна или велур.

Перлата се отличава с приятни оттенъци, нежен блясък и други положителни характеристики.

Представителките на прекрасния пол обичат бижутерската продукция с перли заради тяхната красота, без да се замислят какво символизира минералът. В много страни перлата е считана за символ на чистота, невинност, благодушие, вярност и младост. В миналото се е считало, че перлените украшения са подходящи само за дами на възраст 45 години и повече, но днес те се носят и от млади момичета.

С украшения от какви камъни се съчетават перлите?

Много жени не свалят украшенията от благородни метали нито денем, нито нощем. Но понякога възниква потребност за разнообразяване на всекидневния образ. Изборът често пада върху произведенията с перли, тъй като минералът се отличава с приятни оттенъци, нежен блясък и други положителни характеристики. Когато става дума за съчетаването на перлите с други минерали, астролозите са съставили напълно разбираема таблица за съвместимост на камъните един с друг, от която става ясно, че седефът може да се носи с диамант, рулин, цирконий, хризолит, аквамарин, опал, берил, корал, авантюрин.

Кои зодиакални знаци трябва да носят перли?

Астролозите считат, че красивите перли са подходящи за почти всички знаци от зодиака. Но минералът не е подходящ за ежедневно носене за родените под знаците на Водолей, Рак, Скорпион, Риби и Близнаци. Перлените пръстени, брошки, обеци и висулки са способни да предпазят своите собственици от необмислени постъпки, да усмирят емоциите им, да ги направят по-спокойни.