Керамиката – новата мода в бижутерското изкуство

Posted by i.atanasova 03/06/2019 0 Comment(s)

Рискът от алергични реакции към керамичните изделия е минимален.Влязлото в модата комбиниране на материали, съчетаването на просто и подчертано изискано, нарежда керамиката сред най-популярните в бижутерията материали. Стилна и лаконична, тя се превръща в отличен фон за демонстрация на скъпоценни и полу-скъпоценни камъни, като се съчетава еднакво добре и със злато и сребро.

Малко хора се замислят над факта, че порцеланът или фаянсът са само разновидности на керамиката, отличаващи се с тънка и мелодична структура. Относителната простота на производство на материала позволява на хората да направят живота си по-комфортен и красив, а заедно с развитието на този занаят се е възпитавала и човешката тяга към всичко прекрасно от естетична гледна точка.

Бижутата от керамика са още един отрасъл за използване на този, груб на пръв поглед материал, но умелата ръка на майсторите създава от него наистина изящни колиета, керамични гривни и други накити. Независимо от нежния си вид, бижутерийните изделия са много здрави и имат химическа устойчивост към въздействията на околната среда, благодарение на което с години не се повреждат. Показателен факт е използването на керамиката в медицината, а също така в създаването на обшивката на космическите кораби. Като допълнение към всичко казано дотук, керамиката е хипоалергенен материал, който не предизвиква отхвърляне и има добър контакт с кожата.

Как се изготвя керамиката?

Първото и най-главното е, че независимо от еднаквото название, керамиката за бижутерски изделия и керамиката за котлони и съдове са напълно различни неща.

За производството на бижутерски изделия се използва високо технологична керамика, която се изготвя от неорганични не метални материали. Те се смачкват на прах и се уплътняват под действието на високо налягане, придобивайки необходимата форма. Получената заготовка се нагрява в специална пещ при температура около 1600˚C. В резултат на това керамиката се окислява, образувайки здраво защитно покритие. След това изделието преминава 30 етапа на обработка, в това число шлифоване и полировка. Благодарение на това повърхността на изделията става гланцова и придобива безупречен външен вид. Бижутерите и часовникарите ценят материала заради лекото му тегло, устойчивостта на външни въздействия, елегантността и трайността.

Особености на украшенията от керамика

Бижутерийната керамика притежава редица уникални качества=Високо технологичната керамика е подходяща за изготвяне на бижутерийни изделия и има множество преимущества.

Хипоалергенност

Тези украшения могат да бъдат носени дори от хора, които са чувствителни към метали. Рискът от алергични реакции към керамичните изделия е минимален.

Трайност

Нежната на пръв поглед керамика, всъщност е  здрав износоустойчив материал. Особеното покритие, което изделието придобива при нагряването, има здравината на сапфирово стъкло. От 10 точки по скалата за твърдост на Моос на модния материал се дават почетните 9 точки. Това означава, че бижуто от керамика едва ли ще се счупи, надраска и изтърка, от които последици не са застраховани изделията от метал.

Стил и елегантност

Пред блясъка на златото или среброто нерядко се предпочита сдържаната елегантност на керамиката. Широкият спектър на оттенъци открива нови възможности за дизайн. И все пак фаворит си остава черно-бялата класика. Изделията от керамика могат да бъдат лаконични и тържествени, органично да допълват всекидневните и делови образи или да станат изискани аксесоари към вечерните тоалети.

Грижа за керамиката

Украшенията от керамика изглеждат идеално дълги години при съблюдаване на най-елементарни правила за грижа. Достатъчно е изделията да се изтрият с влажна салфетка, а след това да се изсушат кърпа от микрофибър или мека тъкан без влакна. Препоръчително е те да бъдат съхранявани в отделна преграда кутията за бижута, за да не се докосват едно в друго. За изделията от керамика е противопоказно въздействието на високи температури и химически вещества, които могат да повредят и обезцветят горния защитен слой на материала. Бижутерийната керамика притежава редица уникални качества, които по нищо не отстъпват на скъпоценните украшения:

При добро съчетание, керамичните украшения правят образа индивидуален и завършен.Повечето изделия се създават от циркониева керамика, чиято плътност и висока здравина може да се конкурира с елмаза. Благодарение на това повърхността на бижутата от керамика не се поддава на повреждания дори при непрестанно носене. Те имат удивителен блясък, който се създава за сметка на пречупване на светлината. Бижутерската керамика съдържа циркониев оксид, който не реагира на действието на киселини и основи. Украшенията са абсолютно хипоалергенни. Универсалността на материала позволява на бижутерите да го съчетават с различни по ценност метали и камъни. Специални технологии на закрепване създават надеждни условия, за да може украшението да се носи всеки ден. Тези аксесоари не изискват специални грижи, не потъмняват и са издръжливи на външни въздействия.

С какво се носят керамичните украшения

Съвременните методи за обработка на керамиката позволяват тя да се направи нежна и гладка на допир, а също така лека, затова дори обемните изделия са с малко тегло. Нейният матов блясък се комбинира добре с много други сплави, като например стомана или волфрам. Именно затова керамичните украшения могат да се съчетават с различни дрехи, били те в ежедневен или вечерен стил. При добро съчетание, керамичните украшения правят образа индивидуален и завършен. Деловият костюм може да се допълни с гривна от черна керамика с волфрам, а леката лятна рокля ще изглежда хармонично с тънко керамично колие.

Керамични гривни с магнити и турмалин

За достойнствата, оздравителния ефект и енергетичните ценности на неодимовите магнити и турмалина знаят много хора, затова тяхната природна сила много хармонично се съчетава с дизайна на керамичните гривни. Те не само помагат на хората да се чувстват по-добре, но и да изглеждат стилно и съвременно. Именно на китката се намират биологично активните зони, които под влияние на статичните магнитни вълни са способни да държат в тонус кръвоносната система, а под въздействие на човешката топлина и инфрачервеното излъчване проникват в дълбоките слоеве на кожата и разрушават свободните радикали.

Това удивително съчетание на съвременни технологии и природни елементи влияе положително на човешкия организъм, като подобрява имунитета и захранва нашето биополе.

Leave a Comment