Как могат да Ви повлияят златото или никелът в бижутата?

Posted by copywriting 22/07/2019 0 Comment(s)

Съществуват хора, при които носенето на златни накити провокира алергия.Чували сте за хора, проявяващи алергия към златни украшения, или може би самите Вие сте чувствителни към този метал? В следващите редове ще разгледаме кое провокира алергиите и могат ли те да бъдат избегнати.

Какво представлява алергията към злато?

Съществуват хора, при които носенето на златни накити провокира алергия. Какви са нейните признаци? Обикновено при такъв проблем кожата на мястото на контакт с бижутата става червена и се появява сърбеж. В повечето случаи махането на златното изделие и измиването на кожата с вода и сапун отстранява проблема. Трябва да се отбележи, че алергията към злато се среща рядко. Ако след слагане на украшенията се появят обриви, най-вероятно се касае по-скоро за алергия към никел, а не към злато.

Имате ли алергия към никел?

Много скъпоценни изделия съдържат в състава си никел. Чистото злато не се използва за изготвяне на украшения, тъй като е много мек метал. То се смесва с никел и други метали, за да бъде направено по-практично и твърдо.

Обикновено колкото по-ниска е чистотата на златната сплав, тоест колкото по-нисък е каратът на скъпоценностите, толкова по-голяма тяхна част се състои от не златни метали, в това число и никел. Това е и причината златните украшения с по-нисък карат да предизвикват алергична реакция по-често от тези с висок. Няма никакви гаранции, че едно или друго изделие няма да Ви предизвика алергия, тъй като различните бижута се произвеждат от различи сплави, в които концентрацията на никел се изменя. Например, при два еднакви 10-каратови пръстена съдържанието на никел може да бъде различно. Понякога еднакви на пръв поглед скъпоценности могат да влияят по различен начин на Вашата кожа.

Как да проверите дали имате алергия към никел?

Най-често хората разбират за алергията към никел след носене на украшения с негово участие. Но има и по-добър начин да проверите дали имате подобна алергия. Например, да и направите дерматологичен тест. Ако сте склони към такава, по-добре е да носите бижута с голям карат. В този случай не бива да си слагате 10-каратово злато, а да изберете между 14k или 18k. Пробвайте изделия с по-високи карати, докато не определите типа злато, който е най-подходящ за Вас. Избягвайте позлатени продукти, тъй като след изтъркването на златния слой ще се отрие базовата сплав, която често съдържа никел.

Много скъпоценни изделия съдържат в състава си никел.Бялото злато е още един материал, който не е препоръчителен за хората, алергични към никел. Причината се състои в това, че за постигането на белия цвят на тази сплав, жълтото злато се смесва с други метали, сред които често присъства никел. Независимо, че бижутата от бяло злато се покриват с родий, в крайна сметка той се изтърква, оголвайки основния материал. Още по-лошото е, че понякога самата метализация може да съдържа никел.

Хипоалергенни скъпоценности – най-доброто решение

Възможно е, най-добрият вариант за решаване на проблема с алергията за Вас да е носенето на украшения, направени от хипоалергенни материали, тоест метали, които не съдържат никел и не предизвикват раздразнения по кожата или други отрицателни реакции. Платината е един от металите, които не предизвикват алергии. Но преди покупката на изделието трябва да се уверите, че сплавта не съдържа никел, тъй като понякога и тя се смесва с него. Ако платината Ви е прекалено скъпа, можете да опитате с чисто сребро или дори медицинска стомана.

Съществуват и хипоалергенни златни изделия, които не съдържат никел.

Ако не желаете да купувате мек и изискващ особена грижа материал, като например сребро, тогава е добре да разгледате като вариант титана, който се отличава с красив светъл цвят и дълъг срок на експлоатация.

Предупреждение

Дори да купувате скъпоценности с висок карат, които не съдържат никел, те също могат да предизвикат алергична реакция.

Leave a Comment