Бижутата от медицинска стомана

Posted by i.atanasova 23/05/2019 0 Comment(s)

Медицинската стомана представлява неръждиви смеси, състоящи се от желязо и хром.Украшения от „медицинска“ стомана, всъщност, не съществуват. По-точно, няма сплав с такова название. Медицинската стомана представлява неръждиви смеси, състоящи се от желязо и хром. В зависимост от допълнителните примеси, количеството на основните елементи, сплавта се дели по номера. Например, в 304-и вариант въглеродът е не 0,1%, както във вариант 300, а 0,97%. Разликата е минимална, но влияе върху показателите заваряемост и твърдост. Колкото по-малко е количеството на елемента въглерод, толкова по-малка е здравината.

Първоначално материалът е намерил приложение в хирургията, затова са го нарекли медицински. Неръждаемата стомана не предизвиква алергии. При инвазивни процедури в организма по време на операция това е важно. Нестандартните реакции могат да предизвикат анафилактичен шок, дори смърт. Ако материалът, от който са изработени инструментите започне да ръждавее, частиците на окисления метал ще попаднат в организма. Това би предизвикало възпалителен процес.

Защо медицинската стомана се използва от бижутерите?

Отчасти, поради същата причина, както и при медиците. Отсъствието на кожни реакции на сплавта позволява носенето на изделия от нея от всички без изключение. Устойчивостта на корозия оставя украшенията в първоначалния им вид дълги години. Отсъствието на ръжда означава отсъствие на следи по кожата. Медицинската стомана не губи естетичната си привлекателност и свойства във водата, под парещото слънце, при въздействие с високи температури (до 700 градуса по Целзий). В сравнение със златото, среброто и платината, тя струва много по-малко, а моделите от тази смес са много повече, отколкото тези от благородни метали. Майсторите на бижута творят нестандартни, предизвикателни, изискани модели. Медицинската стомана е любима на мъжете. Те купуват изделия от този материал, за да подчертаят своите мъжественост, непреклонност и чувство за вкус. Неръждаемият материал е новият тренд на бижутерийната мода. Независимо от неблагородния произход на сплавта, тя се използва в колекциите на водещи модни къщи. От нея се произвеждат часовници, които си купуват най-известните артисти, певци и публични личности. На външен вид материалът е практически идентичен с образците от сребро и бяло злато. На фона на неръждаемия метал изглеждат отлично дори кристали. Блясъкът на стоманата усилва сиянието както на скъпоценните камъни, така и на техните имитации. Бижутерийната новост не изисква особена грижа, освен изделията да се изтриват понякога с влажна кърпа. Сплавта не тъмнее, не почернява с времето. Трябва да се отбележи, че детайлният състав на сместа значително превишава два или три елемента. Към основата от желязо и хром е смесен не само въгледорд. В ролята на легиращи елементи встъпват също: молибден (2,5%), манган (1,2%), силиций (0,4%), сяра (0,02%) и фосфор (0, 035%). Тези съставки на стоманата я правят по-ковка и привлекателна на външен вид. Изделията от медицинска стомана винаги изглеждат модно и скъпо, като лесно се съчетават с всякакъв стил облекло. Медицинската стомана се е използвала за украшения още през 18-и век. Да използват сплавта за пръстени и обици се решили първи френските бижутери. След това модната тенденция преминава в Англия и Русия. През 19-то столетие става моден стилът „бароко“, който предполага шик и излишество, много извивки, скъпоценности, златен блясък. Простата изисканост на стоманата престанала да бъде възприемана и материалът бил отритнат от бижутерията. Триумфалното му завръщане станало през 90-те години на миналия век. За неръждаемата стомана си спомнили италианците, като да произвежда украшения от неблагородния метал станала компанията „Rebecca“, която днес е един от най-богатите бижутерски холдинги в страната.

На медицинската стомана се приписват магически свойства. В миналото материалът бил основа за амулети. Славяните, скитите и други народи и не само считали, че сплавта на основата на желязо прогонва злите духове.

Изделията от медицинска стомана винаги изглеждат модно и скъпо, като лесно се съчетават с всякакъв стил облекло. Например, ако за основа се вземе оформена гривна от стомана с черно покритие, тя да се украси със сапфири или пък да се избере комплект от обици, колие и часовник със същия дизайн, обличайки дори най-проста рокля вечерта, тя мигновено ще се преобрази и образът ще стане екстравагантен.

Медицинската стомана лесно се поддава на гравировки, украсявания, придаване на извивки и претопяване. Тя може да бъде изработена с бяло злато, мед, сребро, паладий. А такива благородни метали, както е известно, не оставят никого равнодушен. Има значение и това, че от нея лесно се създават украшения с камъни, пластмасови елементи, като те могат да бъдат с различна дебелина и размери.

Изделията от този материал са много здрави, надеждни, практически не потъмняват при съприкосновение с кожата, а това означава, че могат да се използват ежедневно.

Украшенията са подходящи за алергични хора и хора с изкривен гръбначен стълб. Медицинската стомана не съдържа метали, които могат да предизвикат раздразнение по кожата при съприкосновение с нея. Украшенията от нея са много леки и носенето им предизвиква единствено удоволствие!

Leave a Comment