Как да се грижим за украшенията с оникс?

Posted by i.atanasova 23/07/2019 0 Comment(s)

Тъй като е порест, за почистването на оникса не бива да се използват химикали.Ониксът е скъпоценен камък, който се явява разновидност на минерала халцедон. При грижата за него трябва да се има предвид, че е относително мек (6,57 по Скалата за твърдост на Моос), порест е и лесно повреждащ се камък. Трябва да се отбележи, че много от камъните, продавани като оникс, фактически са оцветени ахати. Но дори в такъв случай, почистването трябва да бъде правено с помощта на същите методи, които се прилагат за истинския камък.

Почистване

Почистването на украшенията с оникс е много просто: използвайте мека, суха салфетка или мека четка, за да изчистите каквото и да е замърсяване. Може да използвате и малко вода, за да овлажните тъканта и да направите процеса на почистване по-лесен. Не мокрете самия камък и не го потапяйте във вода, тъй като е порест и лесно абсорбира течности. След почистване подсушете скъпоценното изделие с помощта на мека тъкан.

Какво не бива правим?

  • Тъй като е порест, за почистването на оникса не бива да се използват химикали, тъй като могат да се абсорбират и да променят цвета му.
  • Независимо от това, че амонякът обикновено се използва при грижата за скъпоценностите, не бива да го прилагате върху него. Не е препоръчителна дори употреба на сапун или течност за миене на чинии.
  • Не използвайте и ултразвукови уреди за почистване: както течността за почистване, така и колебанията на ултразвука могат да бъдат вредни за камъка.

Почистване на рамката

За почистване на рамката на изделието с оникс се използва метод, който е подходящ за метала, от който е направено бижуто. Но, тъй като това е уязвим скъпоценен камък, това неизбежно Ви ограничава в начина за почистване на другите части на украшението.

Почистването на украшенията с оникс е много просто.Ако например пръстенът е направен от сребро, не е препоръчително да се накисва в разтвор със сода за хляб, за да се отстрани потъмняването, както бихте могли да процедирате, ако изделието е напълно и само сребърно.

Използвайки вода и сапун за почистване на златни украшения с оникс, предпазвайте от намокряне камъка и не допускайте никакъв контакт на сапун или сапунен разтвор.

Като цяло, най-безопасният начин за почистване на металните детайли на Вашите бижута се заключава в употребата на мека тъкан и малко вода. Използвайте четка за почистване на труднодостъпните места. Ако полирате изделието със специални салфетки, не полирайте с тях оникса.

Той лесно може да се надраска или счупи, затова избягвайте случайни удари при носене на Вашите скъпоценности.

Винаги слагайте бижутата си след като се нанесли козметиката, лака за коса или парфюма, които могат да бъдат потенциално вредни за този скъпоценен камък.

Сваляйте изделията с оникс при изпълняване на домашните задължения: водата и другите вещества, използвани по време на готвене или чистене, могат да го повредят. Това се касае и за различните водни процедури.

Съхранение

Убедете се, че Вашите украшения се съхраняват по начин, който ги защитава от повреждане. Увийте изделията в мек памук или кадифена тъкан, за да не се надраскат при допира с други, по-твърди скъпоценни камъни или метали. Може да използвате отделни бижутерски торбички за всяко изделие, и/или по-голяма за съхранение на няколко бижута или големи накити. За бъдеща защита и удобство, може да съхранявате украшенията в кутийка за бижута с отделни прегради.

Leave a Comment