Как да диагностицираме по бижутата? Защо те наистина отразяват състоянието и настроението на човека и как можем да управляваме този процес?

С бижутата всичко е малко по-просто, отколкото с дрехите, защото има прекрасна книга на Макс ЛюшерСигнали на личността“, в която той разглежда бижутата като проява на сексуалност. Затова в този параграф основно ще се позоваваме точно на този източник.

Ако човек избира малки, добре изпълнени украшения, това говори за несъзнателен опит да се защити, да се прикрие, да е в безопасност.

По форма това са закръглени бижута, малки висулки, тъмносини или тъмночервени брошки, които често се носят на гърдите, до сърцето. Не е задължително да са скъпи, но е задължително да са симпатични, малки. Украшенията може да са от метал, керамични, скъпоценни камъни, дърво и т.н. Ако жена носи кръстче, това също говори за нужда от защита и освен това има и религиозен смисъл.

Ако човек е със скъпо и престижно бижу, това показва, че всички мисли и цели на собственика му са насочени към престижност. Това могат да са бижута с диаманти (пръстени, колиета, гривни), масивни златни верижки на шията и китките. Такива бижута говорят за това, че собственикът им претендира за значимост. Макс Люшер пише в книгата си „Сигнали на личността“: „Престижното бижу е сигнал за превземане. Но това, че под златната и диамантената планина постоянно се крие личинката на майски бръмбар, която би искала да стане не само майски бръмбар, а и пеперуда, която с трепет чака признание, се учи в училище“.

Ако човек носи бижута, които привличат вниманието със своята яркост, необикновеност или екстравагантност, в това се реализира неговата сексуалност. При мъжете това може да са кожени или стоманени гривни на китките, при жените – големи и ярки бижута на гърдите, ръцете, кожени аксесоари като допълнение към облеклото. Всичко това е предназначено да привлече вниманието към тялото, половата принадлежност на собственика, да се повиши сексуалността му, да привлече към себе си, демонстрирайки вътрешното си желание или стремежа си към секс.

Ако човек предпочита естетически оформените украшения, това е както стремеж към красота, така и желание да привлече към себе си хора с висока чувствителност и естетически хармонични. Тези бижута са елегантни и хармонични, те не могат да са големи и с ниско качество.

Има много видове бижута, от мъниста до многокаратни колиета от диаманти. Има много възможности да се демонстрира с украшения, от интимна златна верижка около корема до декоративни лепенки на стъклото на автомобила или куфара.

Но има малко мотиви, които подбуждат хората да украсяват собственото си тяло от глава до пети и собственото си имане от чаршафите до резервните гуми с някакви украшения. Този същия мотив, същото признание за значимост може да породи: у жените желанието да спят в чаршафи с висша монограма, у мъжете да предизвика чувство за гордост от украсяването на автомобила с фарове, а също и от пъстрите лепенки навсякъде.

Когато африкански чернокож си слага пръчка на носа, когато индианка украсява носа си с диамант или когато хората на друг континент слагат пръстени с печат, всички тези действия могат да се окажат провокирани от един и същи мотив. Затова, когато разглеждаме украшенията като сигнал за личността, имаме предвид не квалифицирания предмет-украшение, а мотивацията на собственика му.

Бижуто не е полезно с нищо. И дори когато искат да представят лъжливо практичната полезност на този род действия или предмети, твърдейки, че монограмата на чаршафите изключва възможността да се объркат, че панелът за управление на допълнителните фарове дава възможност да се освети много добре пътят нощем, а пръстенът служи за подпечатване на писма, едва ли някой ще повярва, че това е била истинската причина да се вземат тези украшения. Точно безполезността и техническата нецелесъобразност на бижутата ги правят изключително богати със своята изразителност на сигналите на личността.

Тъй като при покупката на бижу за себе си изборът се осъществява с особена тънка отчетливост и внимание и е насочен на това да се прецени красив ли е този предмет, тоест дали съответства на собствения ни вкус, видът на избраното бижу разкрива образа или начина на чувствителното преживяване.

М. Люшер отбелязва 4 области, които могат да се украсяват:

  • Първата област – украшението като еротичен сигнал на личността, неговото еротично „изказване“.
  • Втората област – заобикалящия ни свят, работното място и особено личното жилище. Предметите, които служат за практично използване, такива като ръчния часовник, дамската чанта, куфара или автомобила, също могат да бъдат украшения за собствениците им или, най-малкото, да имат функцията на украшения.
  • Третата област  - това е украсяването на личността с дрехи и бижута.
  • Четвъртата област – това е украсяване на тялото с помощта на цветовете – боядисване на косата, грим, слънчев тен, маникюр и педикюр.

Във всяка една от тези четири сфери всеки човек може да има различни предпочитания. Например една жена може да е със страхотен грим, при това роклята и може да не е съвсем наред, а домът и изобщо може да прилича на бойно поле след битка. На добрата домакиня домът и може да е в идеален вид, но роклята и може да е нещо като образец на безвкусицата, а гримът и може да се състои само от една пудра.

Тук ще се ограничим до украшенията от третата сфера, тоест с тези украшения, които слагаме по себе си.

Тук задължително трябва да правим разлика между частите на тялото и с какви украшения се украсяват те. Защото една и съща златна верижка говори за различни неща в зависимост от това дали е поставена на корема, на врата или на крака. Един и същи диамантен пръстен променя значението си в зависимост от това дали е на безименния пръст, или на кутрето, и дали е един или до него има още един пръстен.

В следващата част на нашия материал ще разгледаме какво значение има поставянето на пръстен на всеки от пръстите на ръцете – ТУК!