Златните бижута задължително трябва да присъстват в арсенала на всяка жена – поне у нас така е прието. Може да са малки обеци или верижка, може да е и цяло сандъче със „съкровища“, зависи на кой колко му е провървяло. Традицията да се подарява и купува злато при някакви важни събития се обяснява и с това, че златните бижута в трудни времена могат да се превърнат във финансова подкрепа, но все пак, красотата е на първо място. Преди няколко десетилетия за жената всичко беше по-просто – златото е жълто (или червено), а бялото значи сребро. Но след това по витрините се появи бялото злато. В България набира все по-голяма популярност и вече има много привърженици.

Кое злато е по-добро – бялото или жълтото? Каква е разликата между тях? Какво злато ще ти отива повече? Откъде се е появило бялото злато?

Този материал е създаден още през 18-ти век, предполага се, в Германия – алхимиците са правели опити на основата на злато и са успели да променят цвета на този материал. Бялото злато е било алтернатива на платината, която е била значително по-скъпа. Популярността му започнала да расте през 20-ти век – заради войните и социалните трусове бижутата от платина са станали изключително недостъпни, а след възстановяването на икономиката вече не можели да върнат популярността им – хората, които харесвали студения платинен оттенък, вече били свикнали с бялото злато.

В състава на бялото злато може да има различни материали: злато, мед, платина или паладий, никел. А ослепителният студен блясък се дължи на радиевото покритие. Бялото злато се различава от жълтото и червеното злато не само по състав, а и по здравина – не се огъва толкова лесно.

Що се отнася до цената, тя е различна в зависимост от пробата и състава, макар бялото злато да е прието да се смята за „елитно“, не е задължително да е по-скъпо от жълтото. Кое злато е по-добро, зависи строго от вкуса на човека – някои хора признават само бялото злато, като го смятат за благородно, а на други им харесва блясъкът на жълтото злато.

За предимствата и недостатъците

Бялото злато може да изглежда разкошно, особено в съчетание с бели камъни и камъни в студени цветове – диаманти, сапфири, аквамарин. На Запад е прието да се носят венчални халки от бяло злато, през последните години тази мода достигна и до нас.


Бижутата от бяло злато служат дълго, блестят ярко, добра инвестиция са, но ако се носят активно, трябва веднъж на няколко години да се подновява покритието им, а тази процедура не е много евтина.

Освен това, ако в състава на бялото злато има никел, то може да предизвика алергия.

А и не навсякъде „ще го разберат“ – ако някой от дълбоката провинция купи годежен пръстен за невестата си от бяло злато, хората няма да го оценят – ще решат, че е сребро и че човекът е искал да спести пари от „нормалното“ злато.

Традиционното за България жълто злато обикновено е на по-достъпна цена, а и изборът от бижута от жълто злато е много по-голям. Но този метал е по-мек, затова се деформира лесно.

Кое злато да избереш?

Отговорът е и много прост, и много труден – избери това злато, което ти отива повече. Студеният блясък на бялото злато се съчетава прекрасно с цветотип „зима“ и „лято“ – тук преобладават студените оттенъци, затова и бялото злато ще се впише перфектно при тези жени.

Бялото злато подчертава красиво светлата кожа и светлите очи. Притежателките на матова кожа, тъмни очи и коса – напротив – за тях по-подходящи са бижутата от жълто или червено злато.

Същото важи и да рижите жени и за онези, в чиято външност преобладават медените оттенъци. Този метал изглежда прекрасно в съчетание с камъни със сочни сини цветове – рубин, изумруд, кехлибар, шпинел.

Може би в България жълтото злато е оцеляло, защото напомня за Слънцето, а ние тук го обичаме. А ако има и такова нещо като биологична съвместимост с един или друг метал – някои хора се чувстват добре със сребърни бижута, а други – интуитивно ги тегли към жълтото злато. Ако усещаш метала като „твоя“, това е признак, че правиш правилен избор.