Всичко за пиърсинга, значение и особености

Posted by copywriting 19/07/2019 0 Comment(s)

Пиърсингът е продупчване на определено място на тялото и украсяването му с обица.Пиърсингът е продупчване на определено място на тялото и украсяването му с обица или друго изделие. Пиърсинг има практически всеки втори млад човек. Но малко хора се замислят за произхода на този начин за украсяване и за това какъв смисъл крие той. Жените носят обици на ушите си и това се счита за напълно стандартно и закономерно. Преди няколко стотици години обицата е означавала нещо мистично и загадъчно.

Какво е пиърсинг и неговата история

За появата на тази култура са отговорни племена и народности, обитаващи бреговете на Полинезия. Първият човек, сложил накити на устните и ушите си, е бил родом от племето Масаи. Днес ние наричаме тези изделия пиърсинг или тунели. Учените предполагат, че подобен метод на трансформация се е прилагал с цел осакатяване, за да не попаднеш в робство. Според друга версия хората са правели това, за да предадат на външния си облик максимално сходство със свещените почитани животни. В много страни големината на украшенията и количеството дупки се считало за пряко свидетелство за принадлежност към висок социален статус. Вождовете на племената имали от всичко по много. Древноримските воини считали за особено достойнство да продупчат зърната на гърдите си, като това бил своеобразен израз на смелост и мъжество. Пиърсингът на пъпа бил измислен от жените в Древен Египет. Така различавали любовниците на великия фараон и всички дами от близкото обкръжение. Популярни при индианците имали дупките в хрущялите и мидите на ухото. Значението на пиърсинга по човешкото тяло било едно – плашене на злите сили, способни да проникнат в душата. Трудно е да се разкаже всичко за пиърсинга, тъй като той има дълга история. В съвременния свят той става популярен през 20 век и до сега не губи своите позиции.

Видове и особености на техниката

През годините на своето съществуване пиърсингът е усъвършенстван. Ако в древността са продупчвали само ушите, устните, гърдите, днес това е модерно да се прави с веждите, носа, пъпа, езика. Все по-голяма популярност придобива украсяването на интимните части.

Съществуват смелчаци, решили се на отверстие в черепа. Името на тази процедура е брейн-пиърсинг. Ако бъде направен правилно, халките на главата осъществяват правилна стимулация на мозъка, който произвежда хормони на удоволствието и щастието. Но услугата е опасна за живота и човешкото здраве.

Необичайно, оригинално и екзотично изглежда корсет пиърсингът. Тази разновидност предполага нанасяне на голямо количество отверстия по гърба. В дупките се поставят халки, след което се нанизва въже или лента.

При избора на изделия за най-важен фактор се смята материалът на изработка. Прилична трансформация е претърпяло и обикновеното продупчване на ушите. Днес жените и мъжете активно се правят флеш тунели. За тяхното създаване в ушната мида се поставя цилиндър с голям размер, който постепенно разширява отверстието. Процедурата е достъпна за абсолютно всеки. Повечето салони са снабдени с необходимото оборудване. Преди процедурата мястото за продупчване внимателно се обработва с антисептичен разтвор. След това с помощта на игла за еднократно ползване се прави отверстие, което постепенно се разширява и в него се поставя украшението. Декоративните изделия могат да са с различни форми и размери. Тяхната функционалност и конструкция се мени в зависимост от телесната част и предназначението. Работата в чувствителните зони се прави с помощта на анестезия.

Най-популярни места за пиърсинг

Коя част от тялото си да продупчи и какво ще означава това, всеки решава сам.

 • Популярно място за украсяване както в миналото, така и до ден днешен, си остават ушите. Обиновено изделието се слага в долната мека част, но може да бъде поставено и по протежение на цялото ухо. При мъжете е модерно да се продупчва едното ухо, а при жените и двете, като тук няма ограничения в количеството обици.
 • Креативните хора, желаещи да се различават от тълпата, правят дупки в областта на веждите си. За преобразяване на това място са популярни халките и обиците с топчета в двата края.
 • Преди няколко стотици години в Индия се е зародила модата за продупчване на ноздрите. В онези времена, виждайки такъв пиърсинг, хората са знаели какво означава и за какво е направен – обозначаване на статуса на омъжена жена. В съвременния свят не му се придава никакъв смисъл. Той просто добавя в женския образ очарование и загадъчност.

Избор на украшения

При избора на изделия за най-важен фактор се смята не формата, а материалът на изработка.

 • Днес жените и мъжете активно се правят флеш тунели. PTFE. Явява се разновидност на тефлона. Представлява хипоалергенна пластмаса, която се използва при бременни жени и алергични хора.
 • Титан. Идеален вариант, използван в имплантирането.
 • Злато. Не е подходящо за първичен пиърсинг.

Противопоказания:

 • Проблеми със съсирването на кръвта;
 • Тежка форма на диабет;
 • Възраст под 18 години;
 • Предменструален синдром;
 • Кожни заболявания;
 • Хронични и онкологични заболявания;
 • Фиброми, аденоми в млечните жлези;
 • Болести на сърдечно-съдовата система;
 • Алергична реакция към метали;
 • Заболявания на устната кухина;
 • Гинекологични заболявания, бременност;
 • Бронхиална астма.

Leave a Comment