Муранското стъкло – тайната на Венеция

Posted by i.atanasova 23/05/2019 0 Comment(s)

Уникалните и тайни технологии за ръчна обработка на стъклото са изобретени от венецианските майстори преди много векове на остров Мурано.Муранското стъкло (венецианско) е символ на най-високо художествено майсторство. То е предмет на страст за колекционерите и гордост за щастливите притежателки. Всички, които веднъж са имали украшение от муранско стъкло, попадат за цял живот под неговата вълшебна аура. Украшенията от муранско стъкло са един фантастичен сън, разноцветни фойерверки от блестящо стъкло!

Мурано – остров, пазещ тайна

Уникалните и тайни технологии за ръчна обработка на стъклото са изобретени от венецианските майстори преди много векове на остров Мурано. Той е най-големият остров от венецианската лагуна. Още от епохата на средновековието той е известен център за почивка и развлечение на венецианците. Тук, в разкошни вили са се провеждали шумни балове и маскаради, а в цъфтящите градини са звучали серенади под звънящата музика на фонтаните. Именно в такава обстановка, в атмосферата на вечен празник и неспирно веселие, от майсторите на стъкло е създадено знаменитото в цял свят муранско стъкло. То се е появило в Италия благодарение на дружбата и търговията на венецианците със страните от Изтока. От източните страни в Европа са внесени първите образци на изделия от стъкло.

В търсене на тайната за муранското стъкло

В далечната 1291 година венецианското правителство решило да съсредоточи всички работилници за производство на украшения на остров Мурано, за да съхрани надеждно и да скрие от конкурентите тайните на уникалната изработка. Муранското стъкло било разрешено за производство само на този остров и никъде другаде. В цяла Европа се разхождали агенти на тайната полиция в търсене на майстори бегълци, които разкривали тайните на муранското стъкло. Уловените ги чакала смъртна присъда, а роднините им вечен позор. Също толкова жестоко наказвали онези, които търгували със суровината стъклена маса, създадена по уникална технология.

Обиците, гривните и колиетата от венецианско стъкло са едни от най-елитните украшения.

Майсторите получили невиждани привилегии, но при това загубили свободата за предвижване – завинаги им било забранено да напускат остров Мурано! Дъщерите им получавали правото да встъпват в брак с представители от висшите венециански съсловия. Всяка работилница представлявала магическа „кухня“, в която се раждали уникални техники за производство на бижутерийното стъкло. Всеки майстор си имал свои тайни, пазени в строга тайна и предавани само по наследство от баща към син. За да получи правото да бъде истински майстор, човек трябвало да изработи необходимо не по-малко от 15 години!

Оттогава муранското стъкло станало една от визитните картички на Венеция. Голяма част от туристите, при посещение на този удивителен курорт непременно посещават остров Мурано, за да се полюбуват на старинните образци с изключителна красота. Муранското стъкло е не просто бижутерийно стъкло, а една истинска скъпоценност. Днес, както преди много векове, за венецианските майстори производството на стъкло е не просто работа, а смисъл на живота! На острова функционират няколко фабрики, които създават свои чудеса в сътрудничество с водещи дизайнери и художници от цял свят.

Променят се хора и епохи, но муранското стъкло и до ден днешен се създава по старинни технологии и само ръчно! При производството му никога не са се използвали и до сега не се използват нито машини за леене, нито нови технологии. Само древни традиции, които са се предавали и се предават от майстор на майстор.

В какво се състои уникалността на муранското стъкло?

Муранските майстори са изобретили сложна многостепенна техника за изчистване на стъклото, благодарение на която изделията получават неповторим цвят и прозрачност. Сложните в геометричен аспект изделия се покриват с разноцветен емайл. От висококачествена стъклена маса се изработват сложни многокомпонентни скулптури, всевъзможни аксесоари и предмети от интериора.

Разнообразие от видове муранско стъкло

Причудливите гривни, медальони, пръстени се изготвят от различен вид стъкло - прозрачно, разноцветно, матово.

Интересно е, че муранското стъкло има няколко разновидности, които визуално много се отличават едно от друго.

  • Мозаичното стъкло е разновидност на муранското стъкло, неговата структура се състои от тънки ленти многослойно разноцветно стъкло. В напречното сечение се получават много красиви модели на цветя, звезди, кръгове и т.н.
  • Авантюриновото стъкло е невероятно красиво муранско стъкло, което се получава при добавяне на мед. При висока температура протичат процеси на кристализация, в резултат на които се образуват причудливи живописни форми.
  • Ахатовото муранско стъкло разноцветни слоеве се разполагат на различни нива, в различни плоскости, което дава сходство със слоестите ахати.
  • Филигранно стъкло – в прозрачно стъкло се добавят множество тънки разноцветни нишки, които се преплитат хаотично една с друга, а на някои места се получава напълно равна и симпатична „мрежа“.
  • Кракелаж е знаменита разновидност на муранското стъкло, отличаваща се с характерни пукнатини. Те се образуват по следния начин: горещите изделия се потопяват в студена вода, и външният слой се пропуква заради разликата в температурата.
  • Милефиори – повърхността на изделията се украсява с разноцветни или млечни нишки, образуващи орнаменти с възхитителна красота.
  • Пулегозо е особена техника за създаване на изделия от муранско стъкло, на повърхността на което се образуват очарователни мрежи от балончета във вид на живописни рисунки.

Бижута на ниво шедьоври

Бижутата от венецианско (муранско) разноцветно стъкло се считат за връх на бижутерийното изкуство в Италия. Всяко изделие се изготвя само ръчно и по уникална технология. Всички украшения са неповторими!

Обиците, гривните и колиетата от венецианско стъкло са, без преувеличение, едни от най-елитните украшения. Във всички времена тези разкошни и ярки изделия са ценени наравно със златото! Причудливите гривни, медальони, пръстени се изготвят от различен вид стъкло прозрачно, разноцветно, матово. Изкусното съчетание на цветове, фигури и форми ражда творения с невиждана красота. Ярките цветове, неочакваните и нестандартни рисунки и удивителна геометрия са подарък, който нито една жена по света не би отказала!

Поглезете себе си и подарете тази красота на близките си!

Leave a Comment