Какво означава проба „925“ на златните украшения? Какво е „вермей“?

Posted by copywriting 22/07/2019 1 Comment(s)

925 е стандартен знак, използван за обозначаване на чистото сребро.Много хора мислят, че надписът „925“ на златното бижу означава, че то съдържа 925/1000 злато, или, с други думи, има 92,5% съдържание на злато. Но това не е така. Цифрата 92,5% не е е стандартно значение на чистотата на златото и то не съответства на нито едно, обикновено използвано число карати. Най-близкото ниво на чистота преди 92,5% съставя 22 карата, което съответства на чистота 91,7%. Ако видите проба 925, щампована на златното украшение, има вероятност това да не се отнася до съдържанието на злато в него. 925 е стандартен знак, използван за обозначаване на чистото сребро и тази маркировка означава, че съдържанието на сребро в изделието е 92,5% (тоест останалите 7,5% се състоят от други елементи).

Защо златните украшения имат маркировка на сребро?

Възможно е това да е така, защото „златните“ скъпоценности, които разглеждате, всъщност да не са изработени от злато. Но това не е учудващо и по-скоро означава, че бижуто не е от чисто злато, а всъщност от сребро, което е позлатено. В този случай пробата 925 има смисъл, тъй като тя означава чистотата на сребърната основа, а не златното покритие. Като извод, ако Вашето златно украшение е отбелязано с печат „925“, най-вероятно то не е златно, а е от позлатено сребро Vermeil (произнася се вермей). Това название се използва за обозначаване на изделия от сребро, покрити с тънък слой злато. Има много хора които купуват бижута, а всъщност не знаят какво означава терминът „вермей“.

Как са направени скъпоценностите вермей?

Вермей или просто позлатено сребро е термин, използван за обозначаване на украшения или други предмети, изготвени от сребро и покрити със злато. Думата „vermeil“ произлиза от френски.

Позлатените изделия се произвеждат чрез предварително създаване на основа от сребро, която след това се покрива с тънък слой злато. Методът, използван за нанасяне на позлатата на повърхността на изделието, се нарича електролиза. Позлатата може да има различна степен на чистота, но в Съединените Щати има минимално изискване: за да се счита за позлата, златното покритие трябва да съставя не по-малко от 10 карата (което съответства приблизително на 42% съдържание на злато). Правилата на САЩ гласят, че стоката не може да бъде продавана като позлата, ако дебелината на нейното златно покритие е не по-малка от 2,5 микрона (0,0025 милиметра). Освен това ако основата съдържа друг метал освен сребро, това трябва да е ясно на купувача.

Колко ще прослужи позлатеното украшение зависи от дебелината на неговото покритие. Колкото по-дебел е връхният слой, толкова по-бавно ще се изтърква. Каратът на златният слой също е свързан с дългото носене на изделието: колкото по-голям е той, толкова по-мека е златната сплав и по-лесно ще се надрасква повърхността.

Как да разберете, дали действително Вашите украшения са просто позлатени?

 • Ако искате да се убедите, че пробата „925“ на Вашите скъпоценности означава позлата вместо чисто злато, първото, което трябва да направите, е да проверите украшението за наличие на други маркировки. На позлатените накити обикновено се отпечатват следните знаци GP, GEP, RGP, HGE и HGP.
 • Ако няма никакви печати, сочещи, че украшенията могат да са позлатени, можете да ги тествате. В магазините се правят такива тестове, прилагайки киселина към украшението. Киселинните тестове обикновено са предназначени за установяване на карата на златната сплав, но могат съща да помогнат за изясняване на покритието на изделието.

Определяне на чистотата на позлатата.

 • Позлатените изделия се произвеждат чрез предварително създаване на основа от сребро, която след това се покрива с тънък слой злато. Много често позлатените украшения са покрити с 22 или 24-каратово злато, което рядко се използва за цялостно изготвяне на бижута, тъй като златото с висока чистота е прекалено меко.
 •  
 • Ако има някаква маркировка на карата на изделието, тя също може да показва чистотата на покритието. Например, надписът „22K“, вероятно означава, че горният слой на покритите бижута е 22 карата.
 • Каратите често се означават във вид на хилядни части (тризначни числа), отпечатани на украшенията.

Най-разпространените маркировки на карата (отляво) и техните еквиваленти в хилядни части (отдясно):

 • 24K – 999
 • 22K – 917
 • 20K – 833
 • 18К – 750
 • 14К – 583
 • 10К – 417

Позлатата, съдържанието на никел и алергията.

Ако носите позлата, като цяло, не бива да се притеснявате за алергични реакции към никел, тъй като този вид украшения обикновено не съдържа метала. Но ако основата действително съдържа никел, а имате алергия, това може да предизвика обрив, ако златният слой се изтрие.

1 Comment(s)

sashka bogdanova:
03/05/2020, 02:47:57 PM
Reply

НЯКОГА ИМАШЕ ЕЛЕГАНТЕН И КРАСИВ ПРЪСТЕН КОЙТО СЕ СЪСТОЕШЕ ОТ СЕДЕМ РИНГЧЕТА ВЪРЗАНИ КАТО ТОЗИ КОЙТО ПОКАЗВАТЕ ОТ ТРИТЕ ВИДА МЕТАЛ. ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА ГО ЗНАЕХМЕ КАТО НЕДЕЛКА ,ТОЕСТ СЕДЕМТЕ ДНИ ОТ СЕДМИЦАТА/ НЕДЕЛЯТА/. ДОКОЛКОТО ЗНАМ ГИ НОСЕХА ОТ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ НО ИМАШЕ МНОГО ФЕНОВЕ. ИЗРАБОТВАШЕ СЕ И ОТ ЗЛАТО И ОТ СРЕБРО. БЕШЕ ИНТЕРЕСЕН И НЕЩО РАЗЛИЧНО. МИСЛЯ ,ЧЕ ПАК ЩЕ ИМА ИНТЕРЕС.

Leave a Comment