Едно от бижутата, което много добре ще подчертае достойнствата Ви, е верижката. Това изискано бижу изглежда красиво на женската шия, като подчертава изяществото ѝ, привличайки внимание и възхитени погледи. Силният мъжки врат също може да се украси с верижка от скъпоценен метал.

Пазарът на бижута предлага огромен избор от верижки от различни метали, с всякакви размери и тип на плетката. Ние ще Ви помогнем да се ориентирате в асортимента от верижки и да изберете този вариант, който ще допълни външния Ви вид възможно най-добре.

Металът

Ако избирате верижка от скъпоценен метал, обърнете внимание на пробата, поставена върху изделието. Липсата ѝ задължително ще значи, че бижуто или е фалшификат, или е направено в домашни условия.

Напомняме, че за благородните сплави са установени тези проби:

  • Злато: 999, 958, 750, 585, 500, 375.
  • Сребро: 999,0960, 925, 875, 830, 800.
  • Платина: 950, 900, 850.
  • Паладий: 850, 500.


Бижутерите често предлагат да се съчетаят няколко вида метал в една верижка. Този вариант е много удобен, тъй като ще Ви е по-лесно да изберете спрямо верижката другите си бижута. Но както и във всеки друг случай, трябва да е с мярка – прекалено „звучното“ съчетание може да направи бижуто да изглежда прекалено кичозно и евтино.

Плетката

Сама по себе си верижката се състои от редица звена, които са преплетени помежду си, закопчалка и пръстен. По типа плетка е прието верижките да се разделят на 5 основни вида:

  • Класическа плетка (звената са перпендикулярно едно на друго);
  • Плетка тип „мъниста“ (звената приличат на кръгли топченца);
  • Морска плетеница (звената едно спрямо друго са на една плоскост);
  • Картие (съчетание на звена от няколко вида)
  • Нестандартна плетка (звена със сложна конфигурация).


Една от отличителните характеристики на верижките е диаметърът на телта, от която се правят звената. Колкото по-голям е диаметърът не телта, толкова по-дебела и масивна ще е верижката.

Нестандартните и картие плетениците всъщност са същите класически и морски звена, само че в по-сложен вариант. Звеното се променя заради различната плътност на звеното, а също и заради сечението на телта. В резултат на това се получава нова, нестандартна и оригинална плетка.

В днешно време верижките служат не само като основа за красива висулка или кръстче, а и като отделно бижу, което само по себе си се явява допълнение на външния Ви вид. Точно затова дизайнерите правят акцент върху нестандартните и картие плетките, които правят бижуто уникално украшение, без да има нужда от допълнение с висулки.

Дължината

Ако мислите, че дължината на верижката не е толкова важен критерий, много бъркате. Точно дължината на верижката ще помогне да разпределите всички необходими акценти на външния си вид. Неправилно подбраната по дължина верижка веднага ще се превърне във Ваш „враг“ и ще стои дълго време в кутията Ви за бижута. До голяма степен този избор е важен, ако избирате верижка за висулка.

Дългата верижката ще подчертае гърдите и умело ще концентрира погледите точно върху тази част на тялото, средно дългата верижка – ще привлече вниманието върху зоната на деколтето, а късата ще акцентира върху красивата шия. Когато избирате колко дълга да е верижката, не забравяйте, че тя може да подчертае както плюсовете Ви, така и недостатъците Ви, кожата в зоната на деколтето и шията е много нежна и по нея бързо се появяват първите бръчици, затова не забравяйте, че верижката може да акцентира предателски върху това и изберете тази дължина, която ще отведе очите от тези малки минуси.


Днес за дължина на верижката са приети следните цифри: 40, 45, 50, 55, 75 и 80 см. За да прецените каква дължина Ви трябва на Вас, омотайте обикновен конец около врата си така, както бихте искали да Ви стои верижката. След това премерете с линийка и закръглете цифрата спрямо посочените по-горе цифри.

Плътност

По критерия за плътност верижките биват плътни и кухи, при това всеки вид си има предимства и недостатъци. Кухите верижки са по-обемни и при това са сравнително леки. Тези бижута ще изглеждат масивно и обемно, но няма да тежат. Предимството на кухите верижки е в това, че когато си купите бижу на относително евтина цена (тъй като е леко), получавате масивен екземпляр, който прилича на колие. Но заедно с предимствата, тези бижута си имат и недостатъци – те могат да се деформират по-лесно и често не подлежат на поправка. Заради кухата си структура тези верижки са по-чупливи и най-вече, не издържат на процеса на запояване при поправката. Препоръчваме Ви винаги да сваляте кухата си верижка преди лягане, а на децата най-добре не купувайте от този вид бижута.

Тялото на плътната верижка е запълнено с метал, заради което качествените характеристики на този тип бижу са значително по-високи от тези на техните кухи побратими. Звената на плътната верижка не се деформират така лесно, затова този тип верижки се смята, че се много здрави. Но при това тежестта на плътните верижки ще си съответства с това – ако една плътна верижка е обемна и масивна, със сигурност няма да тежи малко. За някои това може да е голям недостатък, но това е основното предимство на плътната верижка пред кухата. Поправката на плътната верижка няма да затрудни бижутерите и в резултат на това даже няма и да забележите следите от запояването.

Във втората част (ТУК) продължаваме да разглеждаме детайлно закопчалките на верижките и ще Ви дадем някои полезни съвети.