Как да изберем подходящите обици?

Posted by i.atanasova 10/07/2019 0 Comment(s)

При избора на обици е важна формата на лицето=Тук веднага трябва да се отбележи, че всички „правила“ за избор на украшения, включително и обици, са много условни. Особено в последните години, когато както в облеклото, така и в бижутата все по-малко се забелязва някаква определена „мода“, и е все по-неусетно влиянието на правила и изисквания. Но все пак съществуват някои закони на възприятието. С помощта на накитите, особено тези, които са разположени толкова близо до лицето, както са обиците, може да се създаде нужния ефект и зрително да се коригира образът.

При избора на обици е важна формата на лицето.

 • Правилният овал е идеалната форма на лицето. Жените с такава форма могат да носят практически всякакви украшения. Кръглите обици зрително разширяват скулите – това касае жените с удължен овал на лицето. На тях биха им подхождали и халки и накити с геометрична форма. За да не се „удължава“ лицето, трябва да се подходи внимателно към избора на висящи тесни изделия и обици с висулки, а също и такива, които имат формата на капка.
 • При квадратна форма на лицето може да се направи опит за зрително смекчаване на изразителните очертания на долната челюст и челото. Идеалният вариант обици са овалните удължени изделия с прост дизайн. Обиците с формата на капка също са подходящи в този случай.
 • При кръгло лице, с помощта на дълги обици с висулки, може визуално да се намали обемът на бузите. При такава форма могат спокойно да се изберат обици във форма на обърнат триъгълник. Специалистите съветват жените с триъгълно лице да подхождат внимателно към избора на украшения за ушите, които се стесняват отдолу. За тях е по-добре да обърнат внимание на накити с овална форма и халки, например обици конго.
 • Правоъгълното лице се доближава до овалната форма. В този случай е по-добре да се избягват кръгли обици,които зрително разширяват лицето. Може да се изберат капки и други удължени варианти изделия, например обеци с верижки.

Как да изберем обици с камък според цвета на очите?

 • На жените със сиви очи приличат украшения с лилави или розови камъчета, като турмалин или аметист.
 • Светлооките трябва да обърнат внимание на тюркоазените оттенъци камъни, а също така на топаз, сапфир или авантюрин.
 • Сапфир, изумруд, оттенъци на сини и зелени цветове приличат на жените с кафяви очи.
 • Притежателките на черни очи могат смело да изберат накити с перли или опал и други варианти със светли камъни.
 • За зеленооките са подходящи обици с хризолит или изумруд.

На жените със сиви очи приличат украшения с лилави или розови камъчета=

Общият съвет за избора на обици според очите е да се използва технологията на колорблокинга (избор на противоположен по отношение на цвета на очите оттенък по цветовата палитра). Такъв избор може напълно неочаквано „да освети“ Вашия поглед, като го направи по-ярък и ефектен.

Други особености на външността

 • Дължина на врата. В случай, че шията е къса, е по-добре да не се избират дълги украшения. Малките обици са много подходящи. Жените с дълга шия могат да избират украшения с различна форма.
 •  
 • Ръст. Жените с висок ръст не бива да носят дълги висящи обици. По-добре да се предпочетат миниатюрни изделия, прикриващи меката част на ухото. Високите жени могат да изберат дълги обици, които се разширяват надолу.
 • Цвят на косата. На светлокосите жени подхождат украшения със светли камъни и декор в нежни оттенъци. Брюнетките и жените с кестенява или рижа коса могат да изберат украшения с ярки камъни.

Обици според повода

Обици за всеки ден

Ежедневните украшения трябва да отговарят на някои изисквания в зависимост от ситуацията. При избора на обици за всеки ден най-често се обръща внимание на тяхното удобство. Ако обиците се закачват за дрехите или косата, боцкат или тежат на ухото, едва ли дори най-красивите екземпляри ще са подходящи за постоянно носене. За такова носене, например по време на отпуск, са уместни по-лекомислени, ярки и весели накити от най-различни материали. За представителите на творчески професии такива украшения ще са подходящи не само за отпуската, но и за всеки ден.

Обици за офиса

Освен естетически качества обиците трябва да бъдат и практични.

Безспорни лидери за офисния стил до неотдавна се считаха ненатрапчивите малки обици. Считаше се, че деловия костюм ще украсят класически, с изтънчен дизайн и не привличащи особено внимание обици. И днес деловият стил дрехи приветства минимализма в избора на бижута за уши. Оптималната форма е геометричната. Когато се говори за камъни, е по-добре те да бъдат прозрачни. Но ако деловият Ви образ изисква по-забележим акцент, днес в много офиси (и още повече, в частната практика), е допустимо да се носят големи обици, ефектна бижутерия и маркови вещи, включително асиметрични украшения.

Западните специалисти по офис дрес-код се придържат към друго мнение и считат за подходящи за деловия костюм на обратно, доста забележими и големи украшения с лаконична форма. За бизнес-дамите те най-често препоръчват да носят не изделия от благородни метали, а качествена имитация (англ. costume jewellery), например клипс-обици. Счита се, че украшенията трябва да бъдат не „незабележимо допълнение“, а напълно самостоятелна част от гардероба, и тяхната цел е да придават на жената увереност и сила.

Обици за вечерни мероприятия

Елегантните, ефектни обици са уместни за излизане вечер. Безпогрешно във вечерните обици изглеждат скъпоценните камъни, било то елегантни лаконични капчици или верижки. Изискани и разкошни, те подчертават тържествеността на момента и красотата на собственичката. На по-демократични вечеринки може да се носят ярки обици с най-необичаен дизайн. Вечерният образ за тържествен случай може да се допълни с изискани скъпи украшения с камъни или перли. Могат да бъдат уместни също дълги висящи обици с камъни, които се разширяват отдолу.

Сватбени обици

Идеалните сватбени обици традиционно подчертават нежността и женствеността на булката, допълвайки нейната рокля и прическа. Това могат да бъдат както изящни обици с малък диамант, цирконий или кристал, така и класически обици във формата на капка. Възхитителен сватбен образ ще помогнат да се създаде дългите модели, особено ако булката е с вдигната коса и открити рамене. Освен естетически качества обиците трябва да бъдат и практични. Масивните тежки обици не бива да се носят ежедневно – това вреди на меката част на ушите. Украшения с тясно закопчаване способстват за нарушаване на кръвообращението.

Leave a Comment