Цирконий - един ослепителен камък!

Posted by i.atanasova 18/06/2019 0 Comment(s)

Украшение с камък трябва да присъства върху всяка жена. То ще я направи привлекателна и особена. Проблемът е, че такова бижутерско изделие може да струва доста скъпо, а съответно, не всяка дама ще може да си го позволи. Именно за този случай се използват специални синтетични заменители на камъните. С тях украшението изглежда изискано, а стойността му се намалява няколко пъти. В качеството на основа за такава бижутерия може да бъде използван металът цирконий.

Какво представлява?

Бижутерийните изделия от цирконий са много търсени сред всички слоеве на населението. В народа битува мнение, че цирконият е универсален скъпоценен камък. Това мнение, всъщност, е погрешно. Всъщност той е най обикновен камък, който може да бъде объркан с диаманта. Съществуват няколко интересни факта за това вещество:

  • Той не се добива, а се получава чрез опити в специализирани лаборатории;
  • Използва се в украшенията в качеството на заменител на минерали и скъпоценности.
  • Цирконият е камък с прозрачен цвят, но с помощта на различни примеси, той може да получи абсолютно всякакъв друг оттенък.

Състав и характеристики:

Цирконият е елемент от периодичната система на Менделеев под номер 40. В натурален вид той има сребристо-бял оттенък, не е наситен и изглежда като прозрачен. Известни са няколко негови свойства:

  • той е много твърд, тъй като в него присъства голяма концентрация на кислород;
  • не се поддава на студена обработка под налягане;
  • при температура 200-400 градуса той мигновено започва да се окислява;
  • притежава голяма химическа издръжливост.

Цирконият се изготвя по лабораторен начин. В основата му влиза минералът циркон. Има само няколко места в целия свят, където той се добива: Австралия; Тайланд; Бразилия; Виетнам; Шри-Ланка.

Кристалите в бижутерията:

Камъкът може да бъде част от композиция или самостоятелно украшение. Той изглежда хармонично в бижута от сребро, злато, платина. Големите и добре фасетирани цирконии се използват вместо диаманти и струват доста скъпо.

Бижутерийните изделия от цирконий са много търсени сред всички слоеве на населението. На пазара в повечето случаи се търсят и предлагат прозрачни и светло-сини камъни от този вид. Благодарение на демократичната цена и красотата им те се ползват за всекидневно носене и за официални случаи.

Украшенията с цирконий могат да се разделят на две групи. В първата влизат бижутата, които са само с този камък в един или няколко цвята. Втората група включва изделия с комбиниране на камъни. В този случай в центъра на композицията се слага скъпоценен камък, а а с циркония тя се допълва. Така се раждат шедьоври на бижутерското майсторство.

Всеизвестните кристали Сваровски са също вид цирконий. Те са много търсени в страните от Америка и Европа.

В много музеи копията на скъпоценните камъни са изготвени точно от цирконий. С него в много страни се изготвят медали и ордени.

Как да изберем бижу с цирконий?

Салоните и магазините предлагат широк асортимент украшения с камъка. Някои хора го носят, считайки, че той притежава целителни свойства.

Всяка жена обича да се чувства красива. Обици, гривна или колие с цирконий ще помогне на собственичката си да се чувства по-уверена и по-привлекателна.

Как да разберем какво украшение с цирконий ще отива на жената до нас?

Изделията с прозрачни кристали са подходящи за хора с всякакъв външност. Цветните камъни трябва да бъдат избирани. Ярко-червените и наситено-сините оттенъци са подходящи за брюнетки и кестеняви жени. За блондинките трябва да се избере бижу от по-нежна гама: розово, светло-синя, зелена. Дамите със светло-кестенява коса могат да имат в арсенала си кафяви, златисти, изумрудени, тъмно-зелени камъни.

Благодарение на разнообразието от оттенъци и достъпната цена, всяка девойка или жена може да се поглези с украшения с цирконий.

Leave a Comment