Всички знаем, че когато скъпоценностите се повреждат, трябва да се поправят, но знаете ли, че поправката на бижута може и да увеличи вероятността те отново да се повредят в бъдеще?

Нека разгледаме защо поправката на бижута може да е проблем и да разберем какво можем да направим по въпроса.

Проблем с поправянето на бижута

Обикновено, когато част от някое бижу се повреди, бижутерите използват спойка, за да гo поправят. Ако размерът на пръстена трябва да се променя, това често предполага рязане и повторно съединяване с помощта на спойка.

Аналогично, всеки път, когато част от пръстен или гривна трябва да се подмени, новите части ще се спояват.

Проблемът със спойката е в това, че в момента, в който бижутата Ви се поправят така, частта, която е била поправяна, става „слабо място“.

Това, което е било повредено преди това, никога няма да стане цяло, каквото е било първоначално. И колкото повече пъти бижуто се поправя, толкова по-вероятно е то да се повреди отново.

Общи проблеми с бижутата, които трябва да се спояват

Пръстени и гривни, които са предразположени към износване: разпространен проблем, който кара пръстените и гривните да се повреждат, е, че те се изтриват с времето.

Един от факторите, заради които се случва това, е типът на материала: колкото по-мек е той, толкова по-бързо частта, направена от него, изтънява.

Например бижутата, направени от злато или сребро, се изтриват много по-бързо, отколкото тези, направени от платина. И ако Вашият пръстен или гривна изначално са много тънки, много по-вероятно е да се повредят.

Скъсани верижки: верижките са особено подложени на риск да се повредят. Тях често ги дърпат, теглят и те могат да се оплетат и да се скъсат. В зависимост от конструкцията, някои верижки се повреждат по-лесно от други и поправката им често включва запояване, ако определен тип звено не може да се възстанови по друг начин.

Пръстени, чийто размер трябва да се променя: промяната на размера на пръстена често предполага той да се реже и да се възстановява със спойка. Следващия път, когато се променя размерът на пръстена Ви, трябва да имате предвид, че този процес ще направи панела по-слаб. И ако това се случва прекалено много пъти, пръстенът ще се повреди много по-лесно.

Как да се „държите“ с бижутата си след тяхната поправка?

Ако Вашите бижута са поправяни с помощта на спойка, трябва да ги носите много внимателно. Не оказвайте прекалено голям натиск, иначе запоеното място е твърде вероятно да се повреди. Например не дърпайте много колието си и бъдете по-внимателни, когато сваляте огърлицата или пръстена си.

Аналогично, ако размерът на пръстенът Ви е променян, не го носете, когато вършите нещо по-енергично, и го пазете от удари.

Кои бижута се повреждат най-често?

Споменахме вече, че бижутата, направени от меки метали, такива като злато или сребро, са по-уязвими към износване. Но има и друга категория бижута, която е предразположена към риск от повреждане, и това са евтините бижута.

За да бъде тяхната цена ниска, този вид бижута се правят често с помощта на по-малко като количество метал и конструкцията им не е много здрава. В резултат на това частите на по-евтините бижута са тънки и вероятността да се повредят е голяма.

Как да избегнете поправката на бижу?

Най-добрият начин да избегнете поправката е да бъдете внимателни със собствените си бижута. Но рано или късно, бижутата Ви трябва да бъдат възстановени, така или иначе, просто защото ежедневното им носене има негативни последици.

Начинът да минимизирате риска от повреда на бижутата си е да си купувате бижута, които са с по-здрава конструкция. Това означава, че трябва да избягвате евтините бижута: началната цена може да Ви се стори изгодна, но ако ще носите бижуто всеки ден, трябва да го ремонтирате често и да си плащате всеки път за това.

Имайки предвид цената на поправката, евтиният пръстен например може да се окаже не толкова евтин в дългосрочна перспектива, а по-надеждното бижу може да се окаже най-добрият избор.

Изборът на метал, който е дълготраен, е също добър начин да избегнете повреждането и проблема с поправянето на Вашето бижу. Например бижутата, направени от платина, волфрам или титан, служат по-дълго време от бижутата, направени от злато или сребро.