Горчиви сълзи се стичали по бузите на малкото момиче, седящо в ръцете на ненавистната ѝ в този момент майка – току-що са пробили ушите на детето

Разбира се, по-късно, съзрявайки, то разбрало, че тези сълзи е трябвало да са от щастие, защото майка ѝ ѝ е направила голям подарък – възможност всеки ден да се украсява, да изпъква, да се променя с тези различни, толкова незаменими за всяко момиче, мома, жена бижута – обеците.

Макар че вече от десетки години незаменими са обеците и за доста мъже – единичните обеци пусети, халките, минималистичните форми добавят към мъжкия образ стил и оригиналност.

Първите украшения за уши

Между другото, думата „обеца“ идва от по-старото умалително на старобългарската дума „обедь“ – „обедьца“, което значело „пръстен, сърп, венец“.

Първите украшения за ушите били именно единичните обеци и именно мъжки. Тогава са се пробивали ушите само на новородените момчета, за които обецата била като амулет.

Всичко се връща отново и обецата на ухото на младите мъже днес изглежда дори достойно.11 вида бижутерийни закопчалки

Когато си избирате бижу, няма как да не се ориентирате спрямо неговата форма, дизайн, техника на изпълнение, но важно е, а понякога при избор на обеци, най-важното е закопчалката им.

Най-добре би било обеците да са с нас всеки ден, 24/7. Ако формата на обеците и закопчалките им са удобни, няма да има никаква нужда да ги сваляме нито през деня, нито нощем. Но коя закопчалка е най-удобна, това е въпрос на личен избор и усещане.

Смята се, че най-здравата и удобна закопчалка е „английската“. При обеците с английска закопчалка щифтът се вкарва в дупката на мекото на ухото и се закопчава с кука. Тези закопчалки са разработени в няколко размера спрямо различните параметри на мекото на ухото и е важно да изберете правилно за самите Вас подходящия размер на този тип обеци.

Заедно с английските има 11 основни типа закопчалки за обеци. „Закопчаване с лостче“ – при този тип закопчалка къса кукичка преминава през дупката. Този вариант на закопчаване за обеци е предимно за кръглитеобеци.

Френска кука“ външно прилича на закачалка, но се закопчава отдолу. Закопчалката е много надеждна, но дъгичката на закопчалката по принцип е много тънка и може да се деформира.

Италианско закопчаване“ – нарича се още омега. То изглежда като пусети с фиксатор. Щифтът на обецата влиза в ухото и се закрепва с помощта на голям клипс, който обхваща мекото на ухото.

Двойно закопчаване“ – комбинирана закопчалка за обеци – може да съчетава два вида закрепване за ухото – пусета и фиба. Обеците с такова закопчаване могат да са много големи, тъй като по цялото ухо се разпределят няколко опорни точки.

При закопчалката халка“ се използва закопчалка с къса права кука, която се вкарва в противоположния край на обецата. Така закопчалката се скрива, не се вижда.

При закопчалката бъбрек/африканска кука“ дъгичката отива по-надолу от мекото на ухото. Този тип закопчаване е лесен, не се закрепва нищо, но формата и размерът на куката позволяват обецата да се задържи на ухото и благодарение на това, че е гъвкава, може да се регулира леко спрямо мекото на ухото.

Обеците с поставяне чрез нанизване също нямат специална закопчалка. Верижката се промушва през дупката в мекото на ухото, като на лицевата ѝ страна се оставя основният, горният елемент на обецата. От противоположната страна на обецата, на края на верижката, виси утежнител – малко цилиндърче, което минава първо през дупката на ухото, когато се слага такава обеца.

Закопчалка „карамфил/пусета“ – едно и също е. Първото е със закопчаване, при което след като щифтът се наниже в дупката, закопчалката се притиска към ухото. При пусетите на щифта има резба, по която закопчалката се завърта.


При закопчалката скоба“ подвижната кука се промушва в мекото на ухото и се закрепва с помощта на специална дупчица в обецата.

При закопчалката тип „фиба“ предната и задната част на обецата повтарят формата на ухото, прилягайки към него. Отдолу обеците се плътни и са по мекото на ухото, а нагоре се раздвояват по своя си форма.

Вижте в следващата част на този материал какви типове обеци има – ТУК!