В първата част на тази статия Ви запознахме подробно с дългата история на женските гривни и с някои много интересни факти около гривните. Натиснете ТУК, ако искате да се върнете и да си припомните.

В тази част ще разгледаме видовете гривни, как да се грижите за гривните спрямо материала, от който са изработени, и как да ги съхранявате, за да запазите изяществото им колкото се може по-дълго.

Видове гривни

Условно всички гривни могат да се разделят на две групи – твърди и меки. Но фантазията на дизайнерите бижутери е изкарала на бял свят много подвидове.


Гривни-ръкавици без пръсти

Украшения, изплетени от бисери или метални пластини, които закриват дланите.

Широки гривни

Модели от широко парче кожа или метална пластина, декорирани с дупки, инкрустации, шипове.

Плетени гривни

Украшения, сплетени от текстилни или кожени конци, шнурове.

Гривни-синджирчета

Най-популярният тип гривни, който представлява верижка от благородни или неблагородни метали. Верижките са с различни плетки – венециански, бисмарк и много други. За допълнителна украса гривните често се украсяват с централни елементи или висулки.

Гривни с прелести

Украшения с едри звена, които позволяват самостоятелно да променяте дизайна с помощта на допълнителни висулки – прелести.

Гривни от пластини

Тези гривни са от няколко части – звена, свързани помежду си по различни начини.

Тенис гривни

Тънка метална гривна, често инкрустирана с камъни.

Слейв гривни

Моделът „роб“ гривна, свързана чрез синджирче с един или няколко пръстена.

Маншетни гривни

Не просто широки, а много широки гривни - плътни метални плочи или ажурни, инкрустирани с камъни.

Отворени гривни

Украшения, които представляват дъга. Поставят се от страничната – тънката част на ръката.

Гривни змия

Модели със спираловидна форма, „пълзящи“ около ръката.

Най-познатите гривни

Тях най-често ги удостояват с внимание в Instagram, без подпис ги познават в модните гланцирани списания, стойността им се знае без подсказване. Говорим за гривните легенди, най-популярните гривни на света.

Гривните Cartier Love

Преди повече от половин век Алдо Чипуло – дизайнер на бижута, измислил нов символ на вечната любов – гривна, която се щрака на ръката и може да се сваля само с помощта на специална отвертка. Може да помогне само любимият човек.

Алдо е искал да създаде уникално бижу, което с времето да стане класическо, бижу извън времето, и явно му се е получило.

Тези гривни ги купуват двойки за себе си или като откровено и красиво признание в любов към другата половинка. Този тип гривна може да се носи независимо колко е строг дрескодът.

Сред знаменитите притежатели на гривна Cartier Love са Франк и Нанси Синатра, София Лорен и Карло Понти, Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.

Гривната Cartier Love наричат нов вид брачна халка. Не се знае дали ще отнеме първото място на венчалните халки, времето ще покаже.

Гривни Pandora

Историята на популярните по цял свят гривни Pandora започва в Дания през 1982 година. Бижутерът Пер Еневолдсен, заедно с жена си Вини, предлага на своите клиенти бижута, купени от Тайланд.

Но след като се появила идеята за бижута със собствена търговска марка, те започнали да търсят дизайнер, който ще може да разработи уникални екземпляри. Това бил Лоне Франдсен. И през 1999 година датският бижутериен пазар се раздвижил.

Клиентите видели гривни модулен тип, които можели да си украсяват сами с различни висулки – прелести. Това много им харесало, защото сега можели да си измислят сами дизайна, подчертавайки индивидуалността си.

Към 2012 година гривните на компанията се продавали вече в 65 страни по света.

Гривни от червен конец

Червените гривни са дошли при нас от Израел, където всъщност са амулети.

Обикновените хора преписват вълшебни свойства на любимите си модели гривни от червен конец, забравяйки, че истинската гривна амулет трябва да е осветена, да е завързана по определени правила, да се произнесат определени думи.

Гривни Шамбала

Родината на тези гривни е Тибет. Монасите са ги използвали като помощен атрибут, който им помагат да постигнат душевно равновесие, вътрешна хармония.

Шамбала е митична страна между Тибет, Афганистан и Индия. Смята се, че там могат да попаднат само хората с чиста душа и сърце.

Истинската гривна „Шамбала“ трябва да има 9 възелчета или камъчета, това число символизира броя на хълмовете около Шамбала.

Гривни Сваровски

Сиянието на кристалите Swarovski омагьосват всекиго, нищо чудно, че гривните Сваровски са извоювали толкова поклонници по цял свят. Бижутата, декорирани с инкрустация или висулки с едри кристали ще са винаги актуални!

Как да се грижите за гривните си?

Грижата за бижутата във всеки отделен случай, както е и при дрехите, може да е различна. За начало, опитайте да получите някаква информация от продавача. Ако тази информация не е достатъчна, следвайте общите правила.


Всяка гривна трябва да се пази от механични въздействия. Микродраскотините влияят не само на външния вид на метала, кожата, а и на блясъка на камъните.

Грижи за кожените женски гривни

Тези гривни най-много са подложени на въздействието на негативните фактори.

Кожените каишки трябва да се пазят от влага, тъй като при изсъхването им може тъканта да се прокъса.

Най-добре е да почиствате кожените гривни със специални средства за естествена кожа. Но, да сме честни, женските кожени гривни със следи от живота изглеждат много по-интересно от новите гривни.

Тези гривни е най-добре да се държат далеч от източници на топлина, иначе може да се деформират.

Грижа за гривни от текстил

Ако гривната е направена от качествени материали, няма проблем да се пере нито на ръка, нито в пералня. Но трябва предварително да свалите металните закопчалки. Ако не можете да свалите тези елементи, тогава по-добре перете гривната на ръка, използвайте обикновен прах за пране.

Грижа за сребърните гривни

Под въздействието на кислорода среброто се окислява и потъмнява. Нищо лично, просто химия. Но този факт много притеснява собствениците на такива гривни. Можете да се избавите от това явление много по-лесно, отколкото си мислите.

Срещу корозия помага амонякът (разредете 2 супени лъжици в един литър вода и подръжте в разтвора гривната 10-15 минути) или сода и фолио (разтворете сода във вода и след като шупне, натопете бижуто в разтвора заедно с малко фолио).

Как да съхранявате гривните?

Всяко украшение има нужда от грижи, но и от правилно съхранение.

Дръжте ги така, както трябва – на безопасно разстояние едно от друго, не, не на метър и половина, но поне на няколко милиметра разстояние, без да се допират. Или използвайте за всяка гривна малки кутийки или микрофибърни торбички, или торбички от органза. Добре би било, ако имате подходяща кутия, обвита в мека тъкан, за да няма триене.

Богатата и интересна история на гривните още се пише, кой знае с какви прекрасни бижута и украшения ще ни зарадват майсторите на бижутерийното изкуство утре. Във всеки случай, ние ще продължаваме да следим развитието на събитията и ще споделяме с Вас не само най-интересните новини, а и удивителни по красота и настроение гривни.

При нас можете да откриете всякакви атрактивни гривни за жени – кожени, сребърни, от муранско стъкло, стоманени и много други. Изберете гривната, която Ви харесва, а ние ще Ви я доставим в най-кратки срокове.