Бижутата с елементи от смола са най-добрият избор за създаване на вълшебен външен вид.

Благодарение на прозрачната си текстура смолата запазва и прави достъпни за любуване най-прекрасните елементи от живата природа, такива като цветя, пъпки от дървета (колкото и да е странно, но в миниатюра този материал прилича на приказна гора) и насекоми. Всичко, което е по вкуса на клиента и майстора на бижуто.

Какво е епоксидна смола?

Епоксидната смола е сложен полимер, който има способността да изстива бързо и е с високо ниво на сцепление с метали, което позволява този материал да се използва за създаването на различни елементи на аксесоари и облекчава закрепването на вложките.

Този материал има различна степен на втечняване и се отличава с богата палитра от цветове (oт прозрачен и меден до тъмночервен, винен).

Как се правят бижутата от смола?

За направата на прекрасните и леки украшения от епоксидна смола се използват различни силиконови формички, избран от автора материал за изливане и други инструменти, необходими за тънка и акуратна работа.

Първо, майсторът слага във формата или върху подготвената основа материалите (цветя, мъх, черупки и т.н.), след това го запълва със смола и след като изстине напълно, пристъпва към декоративната част на работата (шлифоване, пръскане, покриване с лак при нужда).

Ако помислите, няма нищо сложно в това, но цялото вълшебство се крие в опитните ръце на майстора и в неговата фантазия.

Варианти за пълнители на бижута от смола

Пълнежът на аксесоарите от епоксидна смола може да бъде всякакъв. За привържениците на „ботаническите“ украшения има линии с:

 • Мъхове;
 • Папрати;
 • Различни разцъфващи цветове и пъпки.
 • За онези, които искат да носят със себе си частици „студена“ красота:
 • Морски раковини;
 • Камъни (изкуствени и естествени);
 • Различни пластмасови декоративни детайли.

Епоксидната смола може да запази в себе си всякакви прекрасни мигове от живота.

Грижа за бижутата от смола

Както и аксесоарите от други материали, изделията от епоксидна смола изискват специално отношение:

 • Епоксидната смола е здрав и много лек материал, но въпреки това физическото въздействие върху този материал е противопоказно. При удар в твърда повърхност или падане бижуто няма да се пръсне, но може да се надраска, да се повреди или да загуби първоначалното си състояние, да се отчупят части от него.
 • Ако бижуто е малко и тънко, не трябва да се прегъва. При повреждане могат да се появят въздушни цепнатини, което ще се отрази на външния му вид.
 • Тъй като в днешно време дъждовната вода е с много примеси, попадането и още повече изсъхването на дъждовна капка по украшението не е желателно. При тази ситуация се препоръчва да изтриете повърхността на бижуто, така химикалите, които се съдържат в дъждовната вода, няма да успеят да реагират с епоксидната смола.
 • Съветват да се избягва действието на разтворителите (особено такива, които съдържат ацетон), да се слага само след като се нанесе парфюмът. В противен случай бижуто можете да помътнее.
 • Не слагайте бижуто при останалите си украшения, сваляйте го преди сън. Това ще запази аксесоара Ви от смола от микро повреждане и дребни драскотини.
 • Ако при създаването на бижуто от смола са използвани истински цветя, трябва да знаете, че това е като хербарий – цветчетата изгарят на слънце. Добре е да го съхранявате в затворена кутийка.