Абсолютно еднакви, допълващо се един-друг или съвсем различни – какви трябва да са пръстените за младоженеца и булката?

Когато поставяте един на друг на безименните си пръсти златните халки, символизиращи безкрайността на любовта си, Вие участвате в ритуал, който вече хиляди години свързва живота на мъжете и жените. Сватбените традиции в различните страни могат да се различават много една от друга, незаменимо остава само едно – разменянето на венчални пръстени.

По традиция двойката избира идентични бижута, за да покажат, че от самото начало на брака си те са едно цяло, че ценят традициите и искат да бъдат част един от друг.

Всъщност много новобрачни двойки днес вървят по друг път и си купуват различни венчални пръстени. Защо?

Когато избира пръстен спрямо собствения си стил и характер, булката (или младоженецът) подчертава своята индивидуалност.


При избора на бижу липсва натиск върху партньора в опит да принуди да се избере този или онзи модел пръстен.

Всеки може да си избере пръстен, който да му приляга най-много на тена на кожата му, да отвлече вниманието от недостатъците (прекалено дебелите или пък прекалено тънките пръсти, по-големите от обикновено стави) или обратното – да подчертае предимствата на красивата ръка.

Любовта е… Да приемаш избора на любимия човек

При подготовката за сватбата възникват доста спорове. Каква сватбена торта да изберете? Къде да заминете за медения си месец? Тортата ще се изяде, пътешествието ще приключи, но венчалните халки ще останат за цял живот. Така че, не можете да купите такива бижута, които да Ви харесват и на двамата, и да не си губите времето да търсите компромисен вариант? Ако сте сигурни, че ще можете да постигнете консенсус, помислете върху ето тези неща:


  • Металът – по традиция металът за венчалните пръстени е златото. Но какво да се направи, ако булката или младоженецът не носят бижута от злато? Мъжът съвсем спокойно може да избере волфрам или титан, ако любимата му настоява за жълто злато.
  • Цвят – модата на цветните камъни се „докопа“ и до венчалните халки. Рядко се срещат мъж, който ще се съгласи да си сложи пръстен с рубин. По-скоро, той ще откаже сапфирите и изумрудите, а булката ще носи с удоволствие пръстен с ярки вставки.
  • Завършващо обработване – повърхността на пръстена може да е гланцирана или матова, с различна степен на огледалност, ажурна или обработена с „диамантено гравиране“.
  • Дизайн – в ежедневието можете да се придържате към абсолютно всякакви стилове. Това, което би било подходящо за фотографа или за музиканта, не би се вписало в деловия образ на един мениджър.

Ако си мечтаете за венчален пръстен с цветни скъпоценни камъни, обърнете внимание на твърдостта им – не трябва да е по-малка от 7,5 единици по скалата на Моос. Много здрави за ежедневно носене са сапфирите, рубините, александритите, топазите и шпинелът.

Когато двойката венчални халки не са вариант

Какво да правите, ако сте стигнали до извода, че няма да можете да си купите еднакви венчални халки? Може би единият от Вас все още се надява да си изберете комплект, а другият се съмнява в това?

Не бързайте да се отказване от идеята да си намерите комплект от две бижута, подходящи и за двама Ви – има още няколко варианта.

Можете да си поръчате да Ви направят венчални халки индивидуално. Бижутерът ще направи за Вас пръстен, в който ще са взети предвид всички Ваши желания за цвят, дизайн, камъни, фактура. И което е най-ценното, в пръстена ще се въплътят Вашите чувства и общи спомени.

Оптимално решение може да бъде да изберете не идентични, а някак си допълващи се пръстени:


  • Различни по стил, но направени от един и същи метал (или обратното, еднакви по стил, но от различни материали). Например пръстен с три вертикално разположени диаманта в жълто злато изглежда съвсем традиционно, а в титан – много съвременно и брутално.
  • Мъжете избират най-често максимално опростени модели бижута, на буклите им харесва оригиналният декор. Как да съчетаете това? Търсете пръстени, които ще са с еднаква форма, само че всички елементи на мъжкото бижу да са направени от гланцирано злато с един оттенък, а при женското по централния панел да преминава златна лента с различна фактура или цвят.
  • Жената ще носи с удоволствие пръстен, по целия периметър на който ще има верижка от диаманти. На половинката ѝ биха се харесали модели с един диамант, но със същата големина и разрез.
  • На пазара можете да намерите оригинални пръстени за младоженци, само трябва да потърсите „Вашите“ халки. Има венчални пръстени от бяло, жълто и розово злато, гладки и с интересна фактура, с един камък или изцяло в камъни.

Само Вие определяте какви венчални халки ще направят щастливи и двама Ви. Не е толкова важно дали са еднакви сватбените пръстени, или са различни – Вие знаете, че любовта съвсем не зависи от това.