В първата част на нашия материал Ви запознахме с различните видове закопчаване на обеците. Тук ще се спрем подробно на типовете обеци и техните имена.

Тъй като закопчалката е най-важната част от обеците, често тя обуславя и името на самите обеци. Освен това имената на украшенията за уши се оформят, изхождайки от формата и от това с какво се асоциират те. А някои дори се наричат на техните създатели.


Така например двустранните обеци се наричат диор в чест на марката на техния създател – Dior. Дизайнерът на новата мода Камила Мичели изкара на бял свят пусети с нестандартна форма, които се състоят от две топчета. Особеността на модела е в това, че и предната, и задната част на обецата играят декоративна роля. Обеците диор се закрепват на мекото на ухото на принципа на карамфилите. Задната част на обецата е много обемна и излиза извън мекото, като леко го обтяга.

Сродни на диор обеците са джакети. Те представляват карамфили, украсени с камъни или фигурен бижутериен метал. Основният елемент на обеците е закопчаването отзад, което излиза изпод мекото на ухото. Лицевият елемент на обецата е нейната основа, която винаги е по-малка от закопчалката.

Обеците-висулки са получили името си заради своята форма, основният елемент тук е висящ. Този тип обеци се състои от три части – закопчалка, основна и подвижна висулка. Те могат да са дълги или къси, кухи или масивни. Заради подвижността на тези обеци към образа се добавя динамика, съпроводена с игра от преливане на камъни и метални повърхности.

Малки халки – представляват кръгли, кухи отвътре бижута с диаметър до 15 см с изтеглена към върха закопчалка, която при този тип обеци е сложна – дъгообразният елемент преминава през дупката в ухото и се закрепва в специално гнездо в основата на обецата от задната страна, което позволява на кръглата долна част да е под цялото ухо – така уникалността на обецата може да се разгледа от всички страни.

Обеци-капчици – основният елемент тук е капка. Тези обеци са класика, лаконични и женствени са. Ролята на капката по принцип се изпълнява от перлена вложка или висящ елемент, инкустиран от блестящи камъни.

Обеци кафа – самодостатъчно бижу за уши, което позволява да акцентирате и върху мекото на ухото, и върху ушната мида. Често кафа са доста тежки, но не се усеща дискомфорт при носенето им – заради добре измислената им конструкция масата на теглото на метала е разпределено по цялото ухо и не се забелязва. А здравата двойна закопчалка държи надеждно бижуто на ухото. Има кафа и за непродупчени уши.

При обеците четки декоративният елемент е изпълнен във формата на висяща четка, която може са се прави от текстилни нишки, кожа, метал, камък. Тези обеци се отнасят към типа на дългите обеци, защото дължината им може да достига до раменете и дори по-надолу. Тези обеци се смятат за вечерни бижута, но ярките „четки“ могат да се съчетават и с дневното облекло.


Обеци алпинисти – приличат на кафа, но са по-малки и тънки, с една закопчалка. Тези обеци повтарят ясно извивката на ухото, не излизат извън меката част и не достигат до хрущяла. „Добирам се“ – така се превежда името на този тип обеци от английски, и е така, обеците, като едни малки алпинисти, се опитват да се доберат догоре.

Обеци халки – един от най-древните видове обеци. По размер те могат да са от съвсем малки, обхващащи само мекото на ухото, до обеци, които стигат до раменете. Халките, чийто диаметър е повече от 2 см, се наричат конго. Конструкцията на този тип обеци е проста и надеждна, способна да допълни успешно всеки гардероб.


Обеците полилеи са получили името си заради приликата им с многостепенните полилеи в скъпите държавни и развлекателни заведения. При мекото на ухото те са тесни и се разширяват надолу. Декорът на тези бижута изобилства от скъпоценни камъни, ажур, пера, четки и други. Многослойността, декоративността и оригиналността на тези обеци винаги привлича вниманието.

Единични обеци – и самодостатъчни си украшения, които се носят само на едното ухо, и украшения, които са двойка обеци, различни по форма, размер и тип на закопчаване, но които се слагат заедно. За много хора симетрията вече не е актуална, пренебрегват я, модерните хора допълват гардероба си с единични или асиметрични украшения, които днес са пикът в модата.

Обеци верижки – украшения без закопчалки, които се държат в мекото на ухото благодарение на тежестта си. Те по принцип се състоят от централен декоративен елемент и верижка с малък щифт накрая. Въпреки че този тип обеци са леки, заради дължината си те се усещат на ухото и са подходящи за жени с всеки тип лице и във всяка възраст. Видовете декоративни елементи при тези обеци са много, затова могат да се комбинират успешно и с други бижута.

С пусетите и карамфилите може би сте запознати. Те могат да са с най-различни форми и големина: от класически малък камък с кръгла рамка или малко метално топче до група смесени камъни в една композиция и орнаментни рисунки, заключени в различни метални форми. Тези бижута са унисекс – универсални са за всеки случай и гардероб.

„Светът е интересен тогава, когато можеш да го разгледаш от всичките му страни.“ (Ерих Мария Ремарк).

И образът на човека привлича, изненадва и запленява, когато гардеробът и бижутата, които го допълват по оригинален начин, се сменят всеки ден.

Обеците са един от най-сложните видове бижута. Разработването на симетрични и асиметрични дизайни, форми, типове закопчалки е труден процес, който се осъществява само от истински професионалисти. Защото ушите на човека са уникални толкова, колкото е уникален самият той, а това означава, че му трябва и индивидуален подход, иначе няма да може да бъде с любимите си обеци постоянно – 24/7.