На практика всяка жена иска да си създаде свой неповторим и уникален образ. И тъй като, по думите на психолозите, всички ние имаме с много „психологически образи“ за околните, ни се иска да имаме и повече от един „имиджов образ“. И всички тези образи се стремим да поддържаме визуално, заради което понякога използване нещо ново.

Но как да постигнем това с възможно най-малко разходи и най-много полза за себе си?

Много хора вече са си решили проблема – оригинални бижута и аксесоари в различни стилове и направления. В тази ситуация бижутата играят не само ролята на „вълшебната пръчица“ на феята, която превръща Пепеляшка в принцеса. Бижутата могат да изпълнят много тайни желания на жените за създаването на техния имидж.

Наистина, бижутата могат да направят чудеса. Само едно ефектно нитче с мъниста може да Ви превърне от „секретарката в офиса“ в стандартен сив костюм в бизнес дама с чар и тайнствена аура. Удачно подбраните винтидж обеци на мига ще преобразят собственицата си във възвишена личност, може да е честа гостенка на арт галериите. А комплектът в етно стил дотолкова може да промени външния Ви вид, че повечето хора ще си помислят, че току-що сте пристигнали от почивка на Хаваите, където не само сте преминали релакс курс, а и сериозно сте преосмислили философията си за живота и ценностната си система.

И забележете, всички тези метаморфози, в най-добрия смисъл на тази дума, могат да се случват буквално всеки ден с една единствена жена. Е, има ли други такива толкова достъпни, ярки и елементарни средства за промяна на имиджа? А както знаем, настроението ни, светоусещането ни, самоувереността ни зависи от външността ни. Започваме да произвеждаме активно ендорфини, животът ни може да се промени положително.

И някои от практикуващите психотерапевти (да не говорим за професионалните имидж мейкъри, различните имидж консултанти) вече назначават бижута на пациентите си в комплексната рехабилитационна програма заедно с шоколад (в умерени дози), спорт, ново бельо и козметика. Всички тези неща са мощни фактори за повишаването на настроението от оформянето на нов образ и повишават увереността в самите нас.


Трябва да отбележим, че жените, както е прието да се казва, „при тях, в чужбина“, отдавна да опитали това ефективно средство по оформяне на индивидуалността. В офисите и по улиците в Европа или Америка рядко човек може да срещне жена, която да не е подчертала неповторимия си стил (или която не е разнообразила строгия си офис костюм) с някакво ефектно бижу.

Културата на носене на бижута на Запад се е зародила преди десетки години. Там не е прието да се носи злато и скъпоценни камъни денем, на работа и на други обществени места (изключение правят само годежните пръстени и венчалните халки). А ако говорим за диамантите – това изобщо си е за кинозвездите „на работа“ или за жените, които обикновено, заради своята възраст, не ходят вече на работа.

Точно затова за задоволяване нуждите на жените има хиляди колекции от различни дизайнери. Водещите модни къщи не подминават това направление и към всяка своя колекция облекло създават и колекции бижута.

Колко разнообразни са бижутата, достъпни за европейските и американските жени – ограничени са само от фантазията на авторите им. Стотици цветове и оттенъци, форми, материали – и най-трудният и взискателен купувач ще си намери бижу за неговия вкус. Пръстени, мъниста, гривни, висулки… А направленията елитни бижута, сватбени бижута, ежедневни бижута, бижута за работа

В България качествените бижута станаха достъпни наскоро. Досега им се къса сърцето на нашите дами между скъпите бижута (дизайнерски, иновативни и оригинални) и стилните и качествените бижута.

В съзнанието ни се е вкоренило здраво разбирането за това, че бижутата от злато са надеждни и вечни. Надяваме се, че висулката, пръстенчето или верижката ще предадем на дъщерите (снахите) си и те ще ги носят с благодарност дълго и щастливо. Но огледайте се, погледнете себе си – много ли такива фамилни ценности имате Вие или Вашите приятелки? Изпитваме ли наистина радост и удовлетворение от такива подаръци?

Жената иска да се „твори“. Неслучайно сутрин ставаме с половин-един час по-рано, за да се приведем във вид. „Създаваме“ се ежедневно. И тук, както във всяко изкуство, голяма роля играят полутоновете, полунамеците, единичните ярки детайли… И точно бижутата и различните аксесоари могат да завършат Вашия образ и да го направят идеален за Вашата представа за съвършенство.