Всяка жена си мечтае да е уникална, оригинална, ярка и да впечатлява околните. За никого не е тайна, че всички жени обичат бижутата, особено онези, които се мерят в карати. Злато, платина, скъпоценни камъни – тези бижута със сигурност ще приковат погледа на околните. Но много хора грешат, като си мислят, че да носиш украшения вместо скъпоценности е липса на добри маниери. Ценителките на украшенията знаят, че много вещи от бижутерията могат да струват повече от изделията от скъпоценни метали. Знаменитостите, първите дами, моделите се спират на бижутата.

Както знаем, правилно подбраните украшения могат да преобразят всяка жена, като направят външния ѝ вид завършен и съвършен. Избирайки бижу, трябва да имате предвид, че трябва да го носите правилно. Недобре подбраното бижу може да съсипе стила Ви, внасяйки дисхармония. По-долу ще поговорим за това как да изберете бижу правилно, как и с какво да го носите и други подробности.

Производител на бижута

И така, първото, с което ще започнем, е страната на произход. Бижутата, разбира се, могат да са произведени във всяка страна от света. По-долу са изброени страните-лидери по производство на качествени и стилни бижута.


  • Италия. Кой, ако не знойните италианци, са истински ценители на женската красота и мода и са успели да измислят най-хубавите украшения? Италианското бижу е най-добрият подарък за стилната дама. Знаменитото по цял свят муранско стъкло се произвежда на остров Мурано във Венеция. Това стъкло се прави по уникална технология, ръчно. Изделията от муранско стъкло са необичайно красиви и изящни. Днес италиански бижута се продават в магазините за изделия от скъпоценни метали и може да са в една категория с изделията от злато.
  • Чехия. Чешките бижута също заемат лидерски позиции. Чехия се слави със своя гранат, на който можете да се полюбувате в Турнов, Прага и Крумлов. Тук ще срещнете наистина талантливи майстори, които правят изящни бижута с този камък. Чешките бижута имат в състава си хипоалергенна сплав „томпак“, което изключва развитието на алергична реакция към метала. Няма как да се усъмните в качеството на чешките бижута – те ще Ви служат дълги години и ако се грижите правилно за тях, винаги ще радват окото.
  • Франция. Французите са известни с любовта си към красивото и изисканото. По нейно време самата Коко Шанел е отдавала почит на изкуствените перли, като смятала, че не е задължително едно бижу да е много скъпо, за да подчертае женската красота. Днес Франция може да се похвали с много известни компании, които създават истински шедьоври в бижутерията.
  • Белгия. Белгийските бижутери наистина са автори на уникални в своя отрасъл бижута. Белгийските бижута са известни по цял свят, а истинските модни жени следят новостите, създавани от белгийските майстори. Белгийските бижута се отличават с високо качество и изискан дизайн. Бижу от колекцията на белгийските бижутери би било страхотно допълнение към всеки тип вечерно облекло.

Бижута за всеки случай

Много важен момент при избора на бижута е целта на закупуването им. Ако ще купувате бижу, трябва да прецените за какви случаи ще Ви потрябва. Делова среща, вечеринка с приятели или сватбено тържество – за всяко събитие трябва да изберете съответното бижу, което да допълни перфектно образа Ви.

Работа

Когато си избирате бижу за всеки ден на работа, обърнете внимание на деликатните елегантни бижута. Възможно най-малко блестящи камъни и кристали, лаконичен и елегантен дизайн, неутрална цветова гама – бижуто трябва да допълва деликатно деловия Ви стил. Между другото, ако след работния си ден отивате на среща с приятели – разнообразете образа си с ярка брошка например и деловото Ви облекло ще стане подходящо за вечеринка!

Вечеринка


Ще се срещате с приятели? Или ще ходите на дискотека или нощен клуб? Ярките бижута, камъните и кристалите трябва да са на макс! Необикновеният дизайн и оригиналната форма на бижуто ще са съвсем подходящи, а Вие със сигурност няма да останете незабелязана! Само помнете, че всичко трябва да е в рамките на разумното – образът „ала коледна елха“ днес не е на мода.

Културно мероприятие

Ако отивате на театър, ресторант или на юбилей, бижуто Ви трябва да е изискано-скъпо и деликатно. Семплата перлена огърлица, елегантното колие или изисканите обеци с лаконична форма ще се превърнат в прекрасно допълнение на вечерния Ви образ. Сдържан шик, умерен разкош, изисканост и тънък вкус – околните със сигурност ще отчетат избора Ви.

Сватба

Ако ще минавате под венчилото и премисляте внимателно какво ще носите на сватбата си, отделете специално внимание на сватбените бижута. Колие, обеци, гривна и диадема – можете да изберете няколко или едно бижу. Днес е много популярна сдържаната бижутерия, която не „утежнява“ образа на невестата и не отвлича вниманието на гостите от главната героиня на празника. Нежни, романтични, деликатни бижута биха подчертали естествената красота на булката и да и придадат особен чар.

Почивка

Ако отиване на почивка на море или сред природата, изберете ярки бижута от природни материали с естествени камъни. Ярките наситени цветове ще направят образа Ви оригинален и ще повдигнат настроението Ви. Избягвайте бижута, които обикновено носите на работа или на ресторант. На почивка те няма да са подходящ избор.

Типове външност и бижутата

Често професионалистите препоръчват да се избират бижута спрямо типа външност на притежателките на стилни украшения. Отделят четири най-разпространени типове външност, които съответстват на четирите сезона:

  • „Зима“. Жените със светла кожа, тъмна коса и светли големи очи принадлежат към зимния тип. За тях най-подходящи са бижутата с яркожълт, черен и розов цвят.
  • „Пролет“. Красотата на притежателките на прасковена кожа и златна коса отлично биха подчертали бижута с яркосин, лимонено-жълт и тревисто-зелен цвят.
  • „Лято“. Светлата, бледа кожа, русата и светло-кестенявата коса – това е жена-лято. Образът на този тип жена се допълва перфектно със светлосин, стоманен, бордо и светлорозов цвят бижута.
  • „Есен“. Матова кожа, лунички, тъмно-руса коса и зелени очи – това са характерни черти на есенната жена. Идеалните цветове за бижута тук ще са небесно синьо, зелено и маслинено.

Магията на цветовете има дълбок смисъл, ако избирате бижута по зодиакалния си знак. На всеки знак съответства определена стихия, камък и цвят. Ако вярвате в хороскопа и талисманите – изберете своето бижу и го носете с удоволствие!