Красиво, богато, потъмнено, сякаш специално състарено, идеално съчетаващо се със скъпоценни камъни, но при това абсолютно самодостатъчно си – почерненото сребро по принцип или много се тачи, или изобщо не се слага. Няма трети вариант. Тази техника, която позволява да се направи фрактура на бижуто от сребро без контраст и със загадъчност, се използва от древни времена. Талантливите бижутери създават с нейна помощ истински шедьоври, а начинаещите специалисти маскират с нея не много добрите спойки.

Почернянето или blackening (английското име на процеса и на резултата от него) е проверен във времето начин за оцветяване на среброто в черно. Целите на това нещо могат да са най-различни и винаги зависят от квалификацията на бижутера. Но най-често този прийом се използва, за да се състари изкуствено бижуто или да се „традиционализира“ то. Затова черното сребро е най-популярно при създаването на скъпоценности в стил „етно“, а също и в ретро колекциите от бижута.


Същността на този бижутериен прийом е много проста. Първо, майсторът приготвя така наречената черна сплав, в състава на която влизат сребро, сяра, олово и мед. А след това я влива в метала, от който е направено бижуто. Съединяването на черната сплав с основния метал става чрез запълване на вдлъбнатините на около 0,3 мм. Необходимите за това браздички на бижутата се появяват благодарение на един от методите като: гравиране, вдлъбване, изчукване, татуиране на бижуто. В зависимост от това кой метод ще използва бижутерът, резултатът ще е различен.

Съединяването на основния метал с черната сплав предполага бижуто да се нагрее и да се използва декорация. Когато черната сплав и бижуто се превръщат в едно цяло, бижуто става не само по-красиво и уникално. Заедно с потъмнената повърхност, то придобива още няколко характеристики. Например дълготрайност, тъй като на него се появява допълнителен слой. Почернените аксесоари запазват дълго време търговския си вид. А и освен това не изискват никаква кой знае каква грижа, за разлика от яркото сребро и чистото злато.

И между другото, въпреки противоположните мнения, бижутерите не потъмняват само сребро. Такова покритие може да се нанесе и на златен метал. Черното злато изглежда невероятно красиво, много се различава от традиционните златни бижута и кара притежателката му да изпъква, подчертавайки безупречния ѝ нетривиален вкус.

На среброто с ниска проба, а също и на неблагородните метали като мед и месинг, черното не се задържа дълго време, заради химичните им особености и структурата на тези метали художествената сплав се рони, затова при тези метали се използва много рядко.


Технология на потъмняването на среброто: 1 съвременна и 3 ръчни

Бижуто от черно сребро се прави така, както се правят и бижутата с технология на гравиране на емайл. Но ако емайлът се продава във вече готов вид, сплавта за потъмняване винаги се прави самостоятелно. Съвременните технологии позволява да се „очернят“ сребърни аксесоари чрез галванопластика. Но за фабрична галванопластика е необходимо специално оборудване и умения, без които няма да може да се свърши работата.

Изумително е до какво доведе прогресът! Относително доскоро изобщо не съществуваше такова нещо като галванопластика, за такъв метод на нанасяне на черната сплав бижутерите са можели само да си мечтаят. Вместо това те са използвали други, не по-малко ефективни, но къде-къде по „ръчни“ методи. Всяка от рецептите, описани по-долу, може да се реализира в домашни условия, ако имате желание за това и необходимите ресурси.


Но не бързайте, запознавайки се с древните методи на потъмняване на среброто, да пристъпвате към този процес. В края на материала ни ще Ви предоставим информация как да „очерните“ любимите си сребърни бижута в домашни условия безопасно.

Немска рецепта за потъмняване на среброто

За реализирането ѝ бижутерите са правили сплав на основата на сребро и мед и едва след като смесят тези метали са вливали в получения състав олово, като са правели това бавно и много внимателно. След това са нагрявали черен прах и са го вливали в нагретия материал от тройната сплав от метали. Почти готовата черна сплав са я разбърквали добре и едва след това са добавяли вода.

Получените в резултат на това късове чернилка, която след добавянето на водата изстивала много бързо, са стривали на прах в порцеланово саханче. На бижуто, съгласно немската рецепта, можело да се нанася само прахообразен влажен състав, втривайки го в украшението.

Руска рецепта за почерняване на сребро

Този начин на потъмняване на среброто се различава малко от немския. Първо, не металната сплав се е изливала в черния прах, а обратното: черният прах се е добавял в готовата сплав на порции, по малко, смесвайки по този начин компонентите. Накрая, вместо да добавят вода, както е по немската рецепта, са изливали получената смес в чугунен тиган. Получената „палачинка“ се разтапяла, раздробявала, смесвала се със сяра и флюс, а след това са извличали и пресявали готовата чернилка.

Понякога последният етап (топене, дробене и смесване с допълнителните компоненти) се повтарял, дори потретвал, ако бижутерът искал да получи чернилка от клас „екстра“ или „лукс“, както биха го наричали сега.

Авторска рецепта за потъмняване на сребърни бижута

Още един начин, с помощта на който по-рано са правили бижута от черно сребро, носи името на професор Спаски. Този учен е работел в Московския институт за цветни метали. И точно той е измислил третия начин за потъмняване на сребърните изделия, който още преди няколко десетилетия се е използвал активно в бижутерийната промишленост.


Съгласно тази рецепта бижутерите трябвало да приготвят три базови смеси: сярно сребро, сярна мед и сярно олово. След това смесвали тези смеси в определени пропорции, а след това ги топели и охлаждали.

Потъмняването на среброто е много разпространено в Русия. Там дори има производители, които се специализират в създаването на такъв тип бижута. Един от тях е заводът „Северная чернь“, който се намира във Велики Устюг. Не можем да не споменем, че бижутата от този производител са много популярни по целия свят. Но сред ценителите този бранд се знае, а меките растителни орнаменти на сребърните гривни, пръстени и обеци със сигурност ги знаят всички.

Във втора част ще Ви разкажем за методите на нанасяне на черното по среброто, а също и как да си потъмните среброто в домашни условия. Четете продължението ТУК!