В ПЪРВА и ВТОРА част на материала ни за потъмняване на сребърните бижута разгледахме как са почерняли среброто в миналото и как можете Вие да направите своите сребърни бижута уникален с този метод на декориране. Тук ще се спрем на това как да се грижите за почернените си бижута от сребро, за да запазят вида си такъв, какъвто Вие го харесвате.

Почистването на почернено сребро е също толкова задължителен и неотменен процес, колкото е и почистването на златните бижута, които с времето губят първоначалния си блясък. Ако нямате никакво време, просто занесете любимите си бижута на бижутер. Той ще направи всичко, което е необходимо, като ще използва течности и технологично оборудване, но за свършената работа ще Ви иска да му платите. Ако искате да спестите, почистете бижутата си сами. Разбираме, че нямате специалните средства за това. Но в домашни условия те няма да Ви трябват.

На въпроса как да почистите потъмнялото сребро можем да отговорим по различни начини. Ще Ви споделим най-ефективните варианти, а Вие ще изберете този, който е най-удобен за Вас.

Разтвор на основата на сол. Налейте в еднолитров буркан топла вода и добавете две супени лъжици сол. Разбъркайте сместа, докато солта не се разтвори. Пуснете в този разтвор бижутата и засечете 20 минути, максимум – тридесет. Като изтече времето, излейте течността от буркана, извадете бижутата внимателно, измийте ги под течаща вода и ги разпределете на кухненска хартия далече едно от друго, за да изсъхнат добре.

Нишестена вода. Обелете няколко картофа и ги нарежете на кръгчета или четвъртинки (както Ви харесва на Вас). Залейте ги с вода със стайна температура. Пуснете бижутата при тях. Ако течността не покрива бижутата изцяло, долейте още вода. Забравете за бижутата си за 5 часа, а след това ги извадете, измийте ги и ги подсушете. Нишестето трябва да въздейства по-дълго време върху черното сребро, но ефектът е гарантиран точно толкова, колкото и с използването на солен разтвор.

Гумичка за моливи. Когато човек се чуди как да си почисти почерненото сребро вкъщи, той със сигурност не си представя, че има толкова прост начин. Много от домашните начини за почистване на сребро са сложни и почти винаги изискват доста средства. Има изключение обаче – гумичката за моливи. Минете бижуто си с гумичка и то ще заблести като ново.


Паста за зъби. За целта Ви трябва паста за зъби, която съдържа колкото се може по-малко абразивни вещества. Това е важно условие, което трябва да се спази. В противен случай рискувате да повредите бижутата си. Прави се по следния начин – нанесете на меко парче плат малко паста за зъби и започнете внимателно и хубаво да търкате бижутата си с него. Не натискайте, работете с меки движения, за да не надраскате метала. След това остава само да изплакнете бижутата от пастата за зъби и да ги подсушите с парче плат или кухненска хартия.

Ако бижуто от черно сребро е с камъни, можете да използвате смело всички изброени методи за почистването им в домашни условия. Но камъните най-добре минете с памучен тампон, за да обработите възможно най-добре труднодостъпните места и да не навредите на камъните.

Разбира се, нито един от домашните методи за почистване на почернено сребро ще даде резултатът, който ще даде бормашината и специалните средства в ръцете на бижутера. Но това е съвсем добра алтернатива на професионалните грижи за потъмнените бижута.

И още няколко въпроса

Разказахме Ви всичко, което искахме, за почернянето на среброто. Но сме сигурни, че са останали още въпроси, които Ви вълнуват. Ще се опитаме да предположим основните от тях и да отговорим максимално общо и стегнато, за да не остане нищо неясно за почерненото сребро.

А това точно почерняне ли е?

Не приемайте потъмнялото сребро като беден роднина на обикновеното, светлото сребро, защото това е голяма заблуда. Няма да отричаме факта, че понякога бижутерите потъмняват, за да скрият недостатъци, неравности и грешките в собствената си некачествена работа. Но ако говорим за уважавани марки и качествени бижута, почернянето със сигурност ще създаде wow ефект.

Веднага ще кажем, че цената на почерненото сребро винаги е по-висока от тази на обикновеното, което не е покрито с нищо. И това е първата отличителна черта на потъмненото сребро. Ако Вие видите в бижутерийния магазин, че черното сребро струва толкова, колкото и среброто, което няма покритие, най-вероятно пред очите Ви стои бижу, което не направено така не чрез почерняне, а чрез оксидиране.

Оксидираното сребро, макар да прилича визуално на оригиналната древна техника, не се задържа дълго време на бижуто. С времето то се изтрива и измива, оголвайки бижуто и оставяйки го беззащитно пред външните фактори. Оксидирането е много по-прост процес и по-малко енергоемък, затова цената на обикновения и оксидирания метал е една и съща. Оксидираният слой не е траен и може да гарантира само временен старинен ефект. Затова, ако не сте сигурни в качеството, най-добре попитайте продавача за начина на декориране на бижуто и внимавайте да не Ви подведе.

Можем ли да махнем черното покритие на среброто?

В някои случаи хората търсят в Гугъл как да премахнат черното от бижуто. Ако покритието е истинско, качествено, нанесено по всички правила, няма да можете да го махнете изцяло в домашни условия. Частично може да опитате.


Най-лесният начин е да налеете чаша вода, да добавите в нея шампоан или препарат за миене на чинии, да разпените водата и да накиснете бижуто в нея, да го оставите за 2 дни вътре. Още един вариант е да го кипнете в соден разтвор. Ревностните домакинки често използват този метод за почистване на сребърните прибори и бижута, които с времето потъмняват, покриват се с петна и губят хубавия си вид. Просто пригответе соден разтвор, добавете фолио в него, кипнете течността и потопете бижутата в нея за около 15 секунди. След това ги измийте с течаща вода и ги подсушете, със сигурност ще изсветлеят с няколко тона.

Как се носи тъмно сребро?

Черното е с много широка палитра. Оттенъците му варират от сребристо-сив тон до черно кадифе, до което много ти се иска да се докоснеш. Избирайки оттенък на почернено сребро, трябва да вземете за основа цвета на Вашата кожа. От това зависи колко добре ще подчертае природната Ви красота бижуто.

  • За по-мургавите е подходящо класическото сребро, на което е нанесено черно.
  • По-белите, с мраморна кожа дами е добре да изберат бижу с тъмен фон, на който е нанесена сребристо-ледена рисунка.

И нека не Ви ограничава стилът на облеклото Ви. Черният метал се съчетава с всякакви стилови решения, независимо дали ще е градският небрежен стил или сериозният офисен дрес код. Техниката за нанасяне на черното на лунния метал позволява да се създават неповторими бижута. Но бижуто все пак е чуплива вещ, трябва да се отнасяте към почерненото сребро внимателно, но не се престаравайте все пак.