Модата е толкова променливо понятие, че трудно може да се проследи и човек да е в крак с нея. А и невинаги бижутата от благородни метали са точните аксесоари, които да подчертаят добре един образ. Какво да правите в този случай? Има изход – бижутата от керамика и стомана.

Бижутата от стомана и керамика влизат в топ модните тенденции от година на година. Най-добрите модни къщи в Европа използват тези материали в своите колекции. Например такива световно известни марки като Cerruti, Guy Laroche, Brosway, Kenzo, Misaki, Zeades, Korloff.

Бижутата от керамика и стомана изглеждат изглеждат не по-малко добре от бижутата от благородни метали. Пръстени, гривни, висулки и други изделия от керамика и стомана са също толкова стилни и изискани. Можем със сигурност да кажем, че дизайнерските бижута изместват до някаква степен благородните метали. Все по-често на обложките на модните списания звездите се появяват със стоманени и керамични аксесоари. Какво представляват тези два актуални материала?

Керамични бижута – естетично и практично

Бижутата от керамика са се появили в бижутерийното дело относително скоро – в края на XX век. Дизайнерите често използват този материал за фон и за скъпоценни и полускъпоценни камъни. Освен това керамиката се съчетава перфектно със злато и сребро, вписвайки се в общия ансамбъл на бижуто.

Керамиката, която се използва в бижутерията, и керамиката, която се използва за строителни плочки и домашни съдове – са два различни материала. За създаването на бижута от керамика се използва неметално, неорганично вещество – циркониев оксид. Въздейства му се чрез високо налягане, като така се уплътнява и се придава необходимата форма на материала.

По-нататък за направата на бижу от керамика материалът се обработва внимателно (майсторите използват над 30 етапа в работата си). Накрая бижуто се шлифова и полира. В крайна сметка се получава гланцирано, безупречно украшение, чиято естетическа привлекателност се съхранява много години напред.

Защо керамичните бижута са толкова популярни?

  • Бижутата от керамика са хипоалергенни;
  • Материалът има висока износоустойчивост. Керамиката не се чупи, не се протърква, не се драска.
  • Изделията от керамика са невероятно елегантни благодарение на лаконичния си дизайн.
  • При спазване на някои дребни препоръки за грижата за бижутата от керамика, те ще Ви послужат много дълги години.

Правилата за полагане на грижи за керамичните бижута и украшения са няколко. За да почистите керамично бижу, е достатъчно просто да го минете с мокра кърпичка, а след това да го подсушите със суха кърпа без власинки. Не подлагайте бижуто на химическо или грубо механично въздействие.

Бижута от стомана – актуално и стилно

Бижутерийната стомана е не по-малко популярна за направата на бижута от керамиката. Забелязва се тенденцията, че бижута от стомана се купуват толкова често, колкото и бижута от сребро, злато и платина.


Какво представлява бижутерийната стомана? По химичен състав това е сплав на въглерод, желязо, хром, молибден и манган. Този материал се използва широко е медицината, тъй като не променя свойствата си с времето и е хипоалергенен.

За разлика от бижутата от благородни метали, тези от стомана не потъмняват с времето, а това означава, че Вашите бижута ще останат точно толкова естетически красиви след години, колкото са били и в началото.

Бижутата от стомана са актуални и за мъжете. Много популярни марки в Европа използват стомана за направата на мъжки пръстени, верижки и други бижута. Мъжките бижута от стомана си остават в пика вече много години наред.

Бижутата от неръждаема стомана не са капризни. Замърсяванията по бижуто могат да се премахнат със сода, сапунена вода или с препарат за миене на чинии. Ако при носенето на бижуто от стомана се появят драскотини, добрият бижутер ще може да избави украшението Ви от тях чрез полиране.

Гривни и верижки от стомана се съчетават страхотно с висулки от всякакви материали. Още един нюанс – пръстените от стомана са много здрави. Ако изберете за себе си бижу от стомана, внимавайте с размера, защото после няма как да се коригира.

Можете да изберете бижу от стомана и керамика при нас за Вас или за Ваш близък приятел, роднина, половинка. Тук ще откриете голямо разнообразие от бижута за мъже и за жени от керамика и стомана на много добри цени.