Новите решения в бижутерията са керамичните бижута, които приковават погледите и предизвикват жив интерес.

Когато става дума за керамика, първото, за което се сещаме, е посудата, плочките или изящните статуетки. Но изделията от този материал украсяват не само интериора. Обикновената глина премина в редовете на скъпоценните материали – от нея се правят изящни бижута. Макар че това не е обикновена глина. Както са необикновени и хората, които предпочитат бижутата от керамика пред стандартното злато и сребро.

Керамиката не е за хора, които искат да живеят спрямо модните тенденции. Тези бижута се носят от модните икони, от смели и ярки хора, които не живеят по традиционните решения, а търсят нещо ново, нещо, което ще подчертае индивидуалността им, и стилът им няма да остави околните равнодушни. Предложенията за бижута от керамика можете да разгледате в нашия каталог „Стомана и керамика“.

Как се правят керамични бижута?

Хората, които са виждали бижута от керамика, бъркат, като смятат, че тези изделия са чупливи и трябва да се носят внимателно. Бижутерийната керамика е различна от керамиката, от която се прави посудата и другите битови вещи. Произвежда се от висококачествени суровини, в чиято основа са неорганични неметални материали. Те се смилят, уплътняват, придава им се форма и се пекат, като се нагряват на 1600 градуса по Целзий. Керамиката се окислява при този процес, в резултат на което накрая се получава здрав материал.


Заготовката, която е преминала през термична обработка, се използва за направата на бижута: оразмеряват я, шлифоват я и я полират. Материалът преминава през 30 етапа на обработка, накрая се получава гладка, гланцирана повърхност, която при правилно използване не губи благородния си блясък и безупречна външност десетки години напред.

Особености на керамичните бижута

Бижутата от керамика по принцип не причиняват алергии и дразнене. Керамиката е лек материал, заради което можете да си изберете масивни обеци, без да се притеснявате, че ще тежат на ушите Ви. Материалът е практичен и дълготраен, трябва да се постараете да не се появят драскотини, изтъркване и пукнатини по него. Керамиката все пак е по-чуплив материал, металът печели точки в това отношение. При печенето за заготовката се образува здрав защитен слой по нея. По скалата на Моос (скала за твърдост) този материал е с 9 точки от 10. Тази здравина е несравнима със здравината на сапфиреното стъкло.

С какво да съчетавате и как да носите керамични бижута?

Бижутата от керамика се отличават с неповторим чар и елегантност. А също и с много голям избор: пръстени, гривни, обеци, гердани, висулки, часовници. За направата им често се използва бяла или черна керамика, но в заготовката може да се добавя всякакъв оцветител, така че бижутерите имат неограничени възможности за създаването на скъпоценности.

Този материал се съчетава със злато и сребро. Стилната и при това изчистена керамика е отличен фон за демонстриране на разкоша на скъпоценните камъни.

Сред тези бижута без проблем ще намерите аксесоар за ежедневния си, деловия или празничния си външен вид.

При избора на керамични бижута се водете от следните правила:

Съчетаемост на бижутата. Невинаги можете да си купите готов комплект, следователно за да си подхождат скъпоценностите от различните колекции една с друга, си купете първо обеци, а след това изберете пръстен за тях, гривна, колие. При това Ви съветваме да не съчетавате камъни с различни цветове. Ако в обеците Ви има няколко дребни елемента или напротив – един голям камък, в останалите бижута този стил трябва да се повтаря. На една ръка се препоръчва да носите само два пръстена, като само единият може да е ярък.

Възраст. За младите жени са подходящи светлите и фини бижута. За тях са направени бижутата във форма на цветя, насекоми и други представители на фауната, сърчица, звездички, полумесеци, лъкове. За жените на възраст тези бижута ще са неуместни. Стилистите препоръчват да обърнат внимание по-скоро на едрите и по-тежки бижута, тъмна керамика.


Гардероб. Черно-бялата класика на керамиката е подходяща за всеки образ. Но с цветните бижута трябва да подхождате по-внимателно. Сините бижута от керамика са подходящи за синьо-зелени дрехи. Сиво-сините и другите студени оттенъци, а също и зелено-жълтите цветове са подходящи за бежови, кафяви и оранжеви дрехи. Сивото облекло се допълва страхотно с тъмно-червени и зелени бижута. Масивните гривни, пръстени, обеци и висулки се съчетават с дрехи с по-обикновена кройка от гладки материи, без орнаменти. Колиетата и герданите са за отворено деколте. А изчистената висулка на дълга тънка верижка ще допълни външността Ви с рокля от тънко трико.

Цвят. Брюнетките и жените с кестеняви коси могат да изберат черна керамика. Този тип жени могат да се спрат без проблем на тъмни обеци и колие. За светлите млади дами, които обичат черния цвят, са много подходящи дребните висулки на дълга верижка, пръстен или тънка гривна, важното е тъмните бижута да са далече от лицето им. Белите и пастелните цветове бижута от керамика са подходящи за всички.

Фигура. Тук действа принципът за противоположностите. За луксозните дами са подходящи масивните бижута, а тънките линии само ще накарат формите им да изпъкнат. За изящните жени се препоръчва да избират същите дискретни скъпоценности. Едрите обеци, колиета, гривни ще подчертаят походката им: в този случай „печелят“ и бижутата, и собственичката им. Дългата шия и късите верижки се съчетават перфектно. А големите висулки и многостепенните колиета могат да представят лебедовата шия в недобра светлина. Притежателките на къса шия, широки рамене и пищен бюст трябва да се ограничат до тънки и дълги верижки и изискани висулки.

Грижа за бижутата от керамика

Ако искате керамичните Ви бижута да искрят и да не губят гланцовия си блясък, слагайте ги след като приключите всичките процедури по красота: нанесете на ръцете, шията, зоната на деколтето си крем или лосион, парфюмирайте се и фиксирайте прическата си с лак. Тези средства няма да развалят керамичните Ви бижута, но ще ги покрият временно със слой, който ще направи бижутата мътни и невзрачни, след което ще трябва да ги почистите.

Трябва да използвате внимателно прахове, пасти и гелове за почистване, пране и миене. Тези агресивни химически среди могат да повредят горния слой на керамиката или да я обезцветят.

Бижутата от керамика се чистят с кърпа – първо с влажна, след това със суха – от материя без власинки, например с микрофибърна кърпа.