Какво е мойсанит? Лабораторно отгледан заместител на диаманта ли е? Въобще не!

Моасанитът (известен още като мойсанит) е известен още като силициев карбид с качество на скъпоценни камъни, външният му вид често се бърка с диамант. Това обаче не е симулант на диаманти. Той не отстъпва на диаманта по блясък и красота. Превъзходната му твърдост го прави идеален за бижута с фамилно качество, тъй като е изключително устойчив на надраскване, напукване и счупване.  Освен това, за хората със социално съзнание, Moissanite е с етичен произход и е екологичен.

Мойсанитът е открит за първи път в малки количества от частици, пренесени на земята от метеорит преди 50 000 години. Вече се предлага като фасетирани скъпоценни камъни в голям набор от форми и размери.

За разлика от други алтернативи на диаманти, които могат да се замъглят и да избледнеят с времето, моасанитът е атомно стабилен като диамант и затова е невъзможно да промени цвета си или да загуби оптичните си свойства с времето. Всъщност, като се има предвид, че мойсанитът е по-устойчив на топлина от диаманта, може да се твърди, че е дори по-атомно стабилен.

Какво точно е моасанит? Лабораторно отгледан заместител на диаманта ли е? Въобще не!

Моасанитът е името, дадено на естествено срещащ се и отгледан в лаборатория минерал, съставен от силициев карбид. Срещането му в природата е изключително рядко и се открива само в скали от горната мантия и метеорити. Откритията показват, че Мойсанитът се среща естествено като включвания в диаманти, ксенолити, кимберлит и лампроит.

Открити преди повече от 120 години, мойсанитите скъпоценни камъни са стигнали толкова далеч от просто силициев карбид. Днес, поради своята рядкост, мойсанит се отглежда в лаборатория с минимално въздействие върху околната среда. Поради своята издръжливост мойсанитът може да се намери в различни разфасовки, които дават на дизайнерите на бижута множество възможности за годежни пръстени с мойсанит и други украшения за бижута.

Когато разглеждате пазара за бижута с мойсанит, имайте предвид блясъка и разнообразието. Тези два фактора са това, което отличава скъпоценния камък от диамантите и други подобни бижута. Без значение каква форма хваща окото Ви, няма нищо по-различно от това да видите този зашеметяващ скъпоценен камък лично.

Какво е моасанит?

Мойсанитът е скъпоценен камък, роден от звездите. За първи път е открит през 1893 г. от френски учен на име Анри Моасан, който по-късно печели Нобелова награда за химия. Той открива микроскопични частици от скъпоценния камък, който в крайна сметка ще носи неговото име в Аризона, в кратер, създаден от метеорит, паднал на Земята. Първоначално той смята, че е открил диаманти, но по-късно установява, че кристалите са съставени от силициев карбид.

Естественият моасанит е невероятно рядък, така че наличният днес моасанит е създаден в лаборатория. След много години опити и грешки, частиците, открити от Moissan, били успешно синтезирани, за да се получи това, което сега е един от най-искрящите скъпоценни камъни в света.

Моасанитът, наричан симулант на диаманти, е проектиран да създава илюзията за сходство с диамантите, но е композиционно и визуално доста различен от истинския диамант. Издръжливостта, блясъкът и цветът на двата скъпоценни камъка са доста различни. Едно общо свойство както на диамантите, така и на моасанитите е, че и двата са много добри топлопроводници.

Произход на мойсанит

Тъй като се отглеждат в контролирана среда с помощта на модерна технология, мойсанитите не изискват абсолютно никакъв добив за производство. Следователно техният произход е лесно проследим. В сравнение с естествените скъпоценни камъни, лабораторно създадените моасанити имат по-малък въглероден отпечатък и водят до по-малко въздействие върху околната среда. Изящните бижута, изработени от моасанити и рециклирани метали, са отговорен избор.

Избор на мойсанит

Докато диамантите се класифицират по скала 4 C (шлифоване, чистота, цвят, карат), мойсанитите се класифицират единствено по цвят. Степента на рязане и чистота е сходна при различните качества на моасанитите.

Често срещана мисъл, когато обмисляте покупката на моасанит, е дали скъпоценният камък ще се съчетае добре с естествени диамантени акценти. Моасанитите изглеждат красиви, когато са поставени в пръстени с диамантени акценти.

Диамант срещу Мойсанит: Цена

Цената и стойността на диаманта зависят от неговите 4 C (шлифоване, цвят, чистота и карат). Тези елементи работят заедно, за да формират красотата и блясъка на камъка. Тъй като диамантите са предимно естествени, а не изкуствени, те могат да варират значително по цена, стойност и качество.

От друга страна, повечето моасанити  се ценообразуват по един и същи начин, освен когато два камъка се различават по размер и вид материал от мойсанит.

Диамант срещу Мойсанит: Цвят

Въпреки че мойсанитите и диамантите могат да изглеждат сходни по цвят, когато се гледат от разстояние или при лошо осветление, има значителни цветови разлики между тях, които са по-очевидни, когато се гледат отблизо.

Диамантите се класифицират по цветовата скала на GIA от D до Z, докато моасанитите не се категоризират по техния цвят. Моасанитите обаче не са безцветни и приличат на степента K по цветовата скала на GIA, използвана за класифициране на цвета на диамантите.

Когато са под определена светлина, в моасанитите могат да се видят жълти и зелени нюанси. Колкото по-голям е моасанитът, толкова по-лесно се забелязват тези жълти, сиви или зелени нюанси. При големи размери обикновено е лесно да забележите голямата разлика от диаманта.

Почти безцветните диаманти, вариращи от D до J по скалата на GIA, няма да съдържат нотки на жълто или сиво оцветяване. Цветът е един от елементите, които правят диамантите искрящо бели и е трудно да сбъркате мойсанит с чистата, естествена красота на диаманта.

Диамант срещу Моасанит: Чистота

Бистротата на мойсанит се отнася до количеството (или липсата на) петна и включвания, които се виждат в камъка. Подобно на диамантите, мойсанитите обикновено са несъвършени, което означава, че често имат малки петна, които се виждат, когато се гледат под увеличение.

Почти всички моасанити се класифицират за чистота, като се използва скала, подобна на тази, използвана от GIA и други организации за класификация за оценка на чистотата на диамантите.

Важно е да се отбележи, че степента на чистота за мойсанит не се дава от GIA, AGS или друга безпристрастна гемологична лаборатория — вместо това степента на чистота (и сертификат, ако моасанитът се продава с такъв) често се дава с камъка от неговия производител или продавач.

Тъй като моасанитите са изкуствени, за разлика от естествените диаманти, е много необичайно да видите моасанити със степен на чистота под нивото VS за продажба. Като цяло чистотата на мойсанит е почти винаги безупречна.

Диамант срещу моасанит: рязане

Подобно на диамантите, мойсанитите се предлагат в различни разфасовки. Можете да намерите моасанити в най-различни форми. Някои мойсанити дори са шлифовани в антични разфасовки, които са били широко използвани за диаманти преди стотици години.

Най-популярното изрязване на мойсанити е кръглото брилянтно изрязване. Има няколко причини за популярността на кръглата брилянтна кройка:

Блясък. Подобно на диаманта, кръглата брилянтна шлифовка предлага най-голям блясък и огън. Това означава, че камъкът ще блести, когато е изложен на ярка светлина, която навлиза в камъка и се отразява от неговите фасети в различни посоки.

Цвят. Кръглото брилянтно изрязване е най-доброто изрязване за скриване на цвета и каране на камъка да изглежда почти или напълно безцветен. Това е предимство за мойсанит, тъй като помага да се скрият жълтите и зелени нюанси, които обикновено се виждат в моасанита.

Универсалност. Кръглата брилянтна кройка е изключително гъвкава, с дизайн, който изглежда страхотно в модерни и ретро годежни пръстени и други бижута.

Като цяло, мойсанитите изглеждат най-добре в изрезки, които прикриват цвета и подчертават блясъка на камъка, като шлифовката на принцеса (за моасанитите тази форма често се нарича „квадратна шлифовка“), както и овалната шлифовка, лъчистата шлифовка и маркизна кройка.

Диамант срещу Моасанит: Твърдост

По скалата на Моос за твърдост мойсанитът се измерва с 9,25, докато диамантът има резултат 10 - максимумът по скалата.

Скалата на Моос се използва за измерване на твърдостта на скъпоценния камък, или с други думи, неговата издръжливост. Скалата варира от 1 като най-мек до 10 като най-твърд. Скалата на Моос показва една от най-очевидните разлики между моасанит и диамант.

Като най-твърдият познат минерал, диамантите са невероятно издръжливи и еластични. Това ги прави идеални за ежедневно носене и годежни пръстени, тъй като са в състояние да устоят на драскотини и други повреди, които биха могли да повлияят на външния вид на по-меките камъни.


Това означава ли, че мойсанитите се драскат? Не точно. Въпреки че мойсанитът е по-нисък в скалата от диаманта с 9 до 9,5, мойсанитите все пак са доста издръжливи. Единствените минерали, които надраскат мойсанит, са тези, които са равни или по-високи в скалата - а именно диаманти и други моасанити.