Начинът на мислене на мъжете и на жените е толкова различен, че сякаш сме от различни планети. Мъжете са целеустремени, отговорни и логични, а представителките на слабия пол най-често са раними и дружелюбни, но в същото време са леко свенливи.

Разходка или задача?

Когато мъжът отива в бижутерийния магазин, той буквално изпълнява конкретна задача – да купи годежен пръстен, да избере за някого от близките си хора златни обеци или висулка за подарък за наближаващия празник.

Жената може да попадне в бижутерията по най-различни причини. Например трябва да надмине приятелката си, която наскоро е получила като подарък от гаджето си златен пръстен с якутски диамант, а може би след уморителен шопинг е решила да се поглези с една очарователна висулка заверижката си. Най-често, дори и ако жената купува бижу за подарък, тя купува бижу не само за приятелка, майка си или сестра си, но няма да забрави да зарадва и себе си.

Яснота или неопределеност?

Мъжът най-често знае не само какво точно иска, но как например ще изглежда дадено бижу, точно затова той, влизайки в магазина за бижута, ще поиска на консултанта да му покаже къде се намира витрината с необходимите му бижута и ще избере сред малко варианти.

Жената, дори и такава, която има идея какво иска да си купи, няма да отиде веднага до въпросната витрина. Тя, без да бърза, ще обиколи целия бижутериен магазин и едва след това ще започне да пробва бижута. Нищо чудно, че жената прекарва в бижутерията много повече време, отколкото мъжа. Дори и след като си купи бижу, тя не бърза да излиза от магазина, разглежда внимателно представените в него бижута.

Щедрост или бонус?

В повечето случаи за представителите на силния пол не кой знае колко голямата разлика в цената на бижутата няма да е решаващ фактор при избора им на бижу. Тъй като мъжът е свикнал да взима премерени решения, той по-скоро е преценил предварително каква точно сума ще изхарчи за скъпоценния подарък. Точно затова мъжът с лекота ще се съгласи да купи точно това бижу, което най-много ще е по вкуса му или на този, за когото е предназначено то като подарък.

Дори и в този привидно практичен въпрос, какъвто е цената на бижуто, жената също по-скоро ще се ръководи от емоциите си. Например, ако бижуто е с отстъпка или има акция в магазина за определени артикули, жената е по-вероятно да обърне внимание точно на тези артикули.

Стабилност или естетика?

Както подсказват многобройните изследвания, за мъжете е важна стабилността, и затова, ако мъжът е намерил любимата си марка бижута, той ще се връща в този магазин отново и отново.

Жените са по-социално ориентирани, затова те трябва да се усещат значими. Следователно колкото и широк да е асортиментът в бижутерийния магазин, ако на жената не и хареса обслужването в този магазин, тя за нищо на света не би се върнала пак там.

Практичност или великолепие?

Такава важна мисия като покупката на бижу изисква внимателна подготовка от страна на мъжа. Той трябва да се запознае с каталога на изделията, представени в магазина, да разбере кой материал е най-устойчив, а също и да избере бижу, което той или близкият човек, на който ще го подари, ще може да го съчетае с различни стилове облекло.

Жената прави всичко точно на обратното – тя купува в магазина бижуто, което харесва, след това избира облеклото, което ще си подхожда с него, най-добре даже няколко вида, и чак след това започва да се интересува от свойствата на своето бижу.

Разбира се, ние всички сме различни един от друг и не е задължително всеки да избира бижу така, както сме описали в тази статия. Но отивайки в магазина с половинката си, съветваме Ви да имате предвид особеностите на начина на мислене на противоположния пол. Тогава покупката на ново бижу може да бъде за Вас в още един прекрасен и позитивен ден, прекаран заедно.