Сега модният свят обръща внимание не толкова на самите дрехи, колкото на това как да ги носите и комбинирате, как да подчертаете акцентите и да подчертаете техните предимства. Ще Ви покажем и ще Ви дадем насоки как да комбинирате правилно аксесоарите, без да се превръщате в „коледна елха“. За да направите това, е важно да знаете и най-важното да следвате няколко прости правила:

Запомнете: колие + брошка = Табу завинаги!


1. Опитайте се да не смесвате бижута от метал с различни цветове. Например пръстен от бяло злато, жълта гривна и червени обеци никога няма да вървят заедно. Това би било възможно само ако тези неща са съчетани в едно украшение.

2. Бижута, изработени от различни материали, също е по-добре да не се комбинират в едно изображение. Гривна Шамбала никога няма да си отива на хармоничен чифт златни обеци, а сребърната верига ще бъде в противоречие със златен пръстен. Отново е по-добре да се ограничите до бижута, изработени от един метал, това ще Ви помогне да поставите правилните акценти във Вашето изображение.

3. Един от основните моменти - не правете експерименти с комбинация от камъни. Диамантът ще загуби благородството си сред изобилието от гранати, изумруди, тюркоаз, яспис и дори кубичен цирконий. Камъкът се „отваря“ само когато е сам или в компанията на себеподобните си.

4. Изберете бижута в съответствие със стила на Вашия тоалет. Голяма огърлица в етнически стил и изящен пръстен едва ли ще намерят общ език. По-добре е да изберете голямо колие и гривна, или грациозни златни обеци и тънка верижка с класическа висулка.

5. Правилото на трите украшения е известно на почти всяко момиче от детството. Можете да носите не повече от три артикула наведнъж! Например:

  • пръстен + гривна + обеци;
  • колие + обеци + гривна;
  • часовник + обеци + брошка.

Но не носете пръстен, обеци, колие или гривна за часовник. Запомнете: всичко е добро в умерени количества. С бижутата си поставяме леки акценти, но не ги слагаме.

6. Три орнамента на лицето е твърде много. Такова изобилие от акценти прави изображението "претоварено".

Комбинацията е неприемлива:

  • колие (верижка) + брошка + обеци;
  • часовник + гривна + пръстен;
  • гривна (часовник) + 2 или повече пръстена.

7. Обмислете Вашите физиологични параметри. Крехките дами ще изглеждат нелепо в големи пръстени и огромни колиета. Тънката шия ще бъде подчертана от лаконична верижка, елегантно колие и дълги обеци. В същото време малък фин и лек пръстен ще бъде неуместен на пълния пръст на едра дама. Красотата на такива ръце ще бъде подчертана от големи камъни и масивни форми на бижута.

8. Съпоставете бижутата според възрастта и позицията. Едно младо момиче не трябва да носи диаманти с впечатляващо тегло, дори ако това е любимото й наследство. Редки изключения могат да се правят по повод специални поводи. В същото време една почтена дама не е на възраст и не е в състояние да носи пластмасови и искрящи бижута.

9. Ако решите да носите нещо нестандартно, например пръстен за цял пръст, огромно дизайнерско колие или други модни тенденции, основното правило е такова бижу да е ЕДНО за Вас. То вече е самодостатъчно и не се нуждае от помощници за бижута.

10. Не забравяйте да помислите за мястото, където отивате. Строгият бизнес дрескод предполага аксесоари "според правилото на трите декорации", според закона за комбиниране на метали и камъни (виж по-горе). Във вечерната рокля всички тези правила имат препоръчителен характер. Ако планирате да носите вечерна рокля, заложете на по-официални бижута. Например диамантени обеци или обеци с рубини, изумруди, ахати, пръстени с големи камъни, часовници със златна гривна и диаманти.

На здрач ще блестиш!


За работа са подходящи бижута от злато или сребро, дискретни пръстени, малки верижки с висулки. Но добавяме, че всички горепосочени правила стават невалидни, ако професията Ви е креативна и без строго предписан дрескод. Тогава можете да си позволите малко свобода при избора на аксесоари.

11. Най-трудното е да комбинирате бижута с камъни. Основното правило е цветовата хармония. Всички червени камъни (корал, рубин, яспис, гранат, турмалин) се носят изключително монохромни. Но белите камъни ще издържат на всяка комбинация, основното е да не прекалявате, не трябва да има твърде много от тях. Черни, сини и лилави камъни не се носят заедно - това е много тежка и мрачна комбинация. Жълтите камъни (цитрин, шпинел, кехлибар) са добри с всичко различно от синьо и лилаво. Зелените камъни (смарагд, хризопраз, малахит, нефрит) могат лесно да се комбинират с всички нюанси, но също така изглеждат невероятно сами.

Надяваме се да намерите тези насоки за полезни. Разхождайте бижутата си по правилния начин и винаги го правете умерено.

Етикет за бижута - митове и реалност при избора на бижута

Етикетът на бижутата е цяла наука и това не се изучава в училище. Как Ви звучат следните идеи?

Заради комплекси, бихте ли сложили диамантен пръстен на дневна светлина, а не в лъчите на прожекторите на парти?
Говорим ли за прекомерна самонадеяност, ако изберете обеци с пръснати камъни от всякакви форми и размери, които ще покажат на всички, че не сте без пари!

Или невежество ли е ако сложите само часовник на ръката да служи като единствена украса в целия образ?

Предлагаме да развенчаем основните митове за остарелия етикет за бижута и кои са съвременните правила за избор на аксесоари, които сме сигурни, че бихте харесали повече от "застоялите" разпоредби!

Мит: има общо 3 области, в които една жена може да носи бижута: лице, шия, ръце. Офисният дрескод е неумолим: само две от тях трябва да бъдат украсени.

Реалност: не е вярно. Можете да сложите миниатюрни обеци, лаконичен пръстен и грациозна висулка наведнъж - и все пак да останете в рамките на "законността".

Мит: една декорация за една зона. Не трябва да носите няколко верижки за врата едновременно - това е лошо възпитание и истинско престъпление срещу стила.

Реалност: тук са необходими някои предупреждения. Масивна диамантена огърлица и брошка на ревера на сако са наистина модна присъда. Както и комбинация от мъниста и верижка за бижута. Но тенденцията на набора - 2-3 верижки с висулки с подобни форми уверено държи върха няколко години подред.

Мит: можете да носите обеци с шипове само в офиса. Всичко, което пада под линията на скулите, е вулгарно и неподходящо: ще предизвикате упорити асоциации с героинята на бразилските телевизионни сериали.

Реалност: смятаме, че нарушавате този остарял канон от дълго време без нашите съвети. И постъпвате правилно: основното за "ежедневните" обеци не е дължината, а декорът. 

Мит: Два пръстена (заедно с брачна халка) са най-много, което можете да си позволите за служебна визия.

Реалността: да и не. Има разлика между това да заемете управленска позиция в голяма корпорация в офис с панорамна гледка от 48-ия етаж на небостъргач или арт директор, седящ в откритото пространство на уютно таванско помещение. Последните могат да си позволят по-оригинални и изискани комплекти пръстени, като същевременно не забравят да комбинират стилно бижута помежду си.

Мит: диаманти, рубини, сапфири, изумруди трябва да се носят само в непрогледен мрак, при пълнолуние, когато часовникът удари дванадесет пъти вечерта, а през деня е смущаващо и неудобно: колко хора ще си помислят, че просто се хвалиш?...

Реалност: камъни, които са ярки, искрящи и следователно привличат възхитени погледи, не се колебайте да ги показвате през деня и на дневна светлина. Важен нюанс е техният размер. Миниатюрни скъпоценни вложки или разпръснати малки камъчета никога не са давали повод да обвинявате някого във вулгарност, но комплиментите биха били на очи повече.

Мит: Диамантите са камъни за зряла дама. Младо момиче не трябва да ги носи: те ще изглеждат фалшиви или подарък, измолен от нещастен фен.

Реалност: първо, има прекрасна традиция да се подарява първия диамант на дъщеря, когато навърши пълнолетие. Второ, не е средновековието в двора, жените отдавна са платежоспособни и могат да си позволят да си купят диамант за себе си, и то повече от един. На трето място, отново има значение размерът на камъка: до 30 години, колкото по-скромен, толкова по-добре. Четвърто, "ти го заслужаваш!"

Мит: Рядко нося бижута, но часовникът винаги е с мен. Бих искал да изглеждам стилно, но все пак часовникът е функционален аксесоар и не може да се счита за "пълноценна" декорация.

Реалност: ако часовникът е бижу, тогава той може да се превърне в самостоятелно украшение, което не изисква никаква "компания". Изберете модели коктейлни часовници с изискан дизайн: инкрустирани с цветни кубични цирконии или седефен циферблат.

Мит: мъжът не трябва да носи никакви бижута. И точка!

Реалност: съвременният успешен мъж не може без добър часовник, изработен от благородни метали - злато или сребро. Те са индикатор за определен статус и стандарт на живот, а също и за това, че всичко е наред с вкус. Минимумът за мъжки бижута може да включва и годежен пръстен, копчета за ръкавели и щипка за вратовръзка. Други бижута - пръстени с печати,  гривни - също престанаха да бъдат изключително атрибути на рок звезди и могат безопасно да се носят, ако лесно и естествено се вписват в стила.

Чували ли сте други нелепи „правила“ на етикета на бижутата? Пишете в коментарите! Предлагаме да се борим с тях заедно.