В първата част (ТУК) разгледахме видовете плетки на верижките, спряхме се и на плътността им, а също така уточнихме и бижута с какви проби на благородните метали има в момента на пазара. Тук ще продължим с особеностите на закопчалките на верижките и ще Ви дадем някои полезни съвети, свързани с верижките за шия.

Закопчалките

Много често, когато си избираме верижка, последното, на което обръщаме внимание, е закопчалката, което е много грешно. Закопчалката отговаря за това верижката да не се изгуби, затова здравата и надеждна закопчалка е залог за това, че няма да се сбогувате с бижуто си, докато го носите.

Има няколко вида закопчалки за верижки:

Кръгла закопчалка

Най-разпространеният вид закопчалка за верижки и гривни. Този механизъм на закопчаване представлява халка с лостче-пружинка. Кръглата закопчалка е много надеждна.

Закопчалка-щипка


Можете да я срещнете и под името „рачешка щипка“. Принципът на закопчаване е горе-долу като на този на кръглата закопчалка. Много надежден тип закопчалка е, затова е подходяща за по-масивни верижки.

Закопчалка-кутийка

Прилича на кутийка, в която се пъхат две пластини – това е принципът на закопчаване, който не е много надежден, между другото.

Магнитна закопчалка

Този вид закопчалка представлява два магнита, които са оформени в същия стил, в който е и самата верижка. Принципът на работа е на основата на притеглянето на магнитите един към друг – не е много надеждна закопчалка.

Закопчалка с щифт

Този вид закопчалка изглежда като халка и вертикална пръчица, която се пъха в халката. Този вид закопчалки са много подходящи за бижута, тъй като дизайнът им е много изискан, но са абсолютно ненадеждни, затова не се препоръчва за верижки от благороден метал.

Когато купувате верижка, задължително обръщайте внимание на закопчалката – тя трябва да е здрава и да работи добре. Задължително опитайте да разкопчаете и закопчаете верижката закопчалката не трябва да „засяда“, но и не трябва да се отваря прекалено лесно.

Полезни съвети за верижките

Запознали се с основните характеристики на верижките, ще можете смело да изберете качествено бижу. Предлагаме Ви още няколко съвета за избора Ви на верижка като бижу, което по най-добрия начин да допълни външността Ви, да подчертае Вашия стил и да Ви служи дълго време.


Когато избирате верижка, имайте предвид предназначението ѝ: за висулка или кръстче, изберете бижу с проста плетка, която няма да отвлича вниманието от висулката. Ако смятате да носите верижката като отделно, самостоятелно бижу, Ви съветваме да обърнете внимание на нестандартните плетки. Всяка верижка сама по себе си ще бъде шедьовър, който може дълго и внимателно да се разглежда, да буди възхита от майсторството на бижутерите.

Съветваме Ви да избирате верижка с дължина спрямо възрастта Ви: за младо момиче идеални ще са късите верижки, които ще подчертаят младата и изящна шия. За по-възрастните дами препоръчваме да си изберат по-дълга верижка – тя ще подчертае страхотно гръдта и областта на деколтето. Но не забравяйте и за състоянието на кожата си в областта на шията, деколтето и гърдите, в някои случаи верижката може да подчертае първите бръчици и дефекти от старостта.

Обърнете внимание и на модела на бижуто – за крехките млади жени са подходящи тънките къси верижки, а за по-пълните жени най-подходящи са масивните верижки, които приличат на колие.

Когато избирате верижка за висулка, обърнете внимание на съчетаемостта на бижуто. Верижката и висулката трябва да са хармонични по цвят, по съотношение на размерите, по типа метал, от който са направени. Помнете, че в дует с висулка, задачата на верижката е да подчертае висулката, а не да я засенчи.

Когато избирате верижка за дете, изберете бижу с проста плетка. Имайки предвид, че децата са по-невнимателни и не си пазят много вещите, поправката на верижката може да е логично продължение на Вашия избор. Верижката с проста плетка се поправя по-лесно, а нестандартните могат изобщо да не подлежат на възстановяване.


Когато избирате бижу, не се притеснявайте да питате за произхода му и ако можете, поискайте да Ви покажат документи за него (сертификат и други). Съветваме Ви да изберете верижка от специализиран магазин за бижута, от такива магазини ще можете да си купите качествени бижута, които имат документи и са с репутация от производителя.

Не Ви препоръчваме да си купувате верижка от скъпи благородни метали от търговци в Египет, Турция, Тунис. Произходът на бижутата, купени в тези страни, не е известно, а и качеството не е най-добро.

Съветваме Ви периодично да носите бижуто си на бижутер за почистване и проверка. Когато прегледа верижката, бижутерът може предварително да оправи звено, което е тръгнало да се чупи, или закопчалката, което ще предотврати верижката да се скъса или изгуби.

Накрая, искаме да кажем, че изборът на верижка, както и на всяко друго бижу, е работа „за душата“. Изберете онзи модел, който отговаря най-много на Вас и настроението Ви, онази верижка, която ще подчертае най-добре Вашите плюсове и ще привлече възхитени погледи върху Вас. Надяваме се, че съветите ни също ще Ви помогнат да не сбъркате в избора си и да си купите качествена верижка. Успех!