Изборът на бижу е много сложен процес. Тъй като това е скъпа и дългосрочна покупка. Едно от най-универсалните бижута е пръстенът. Пръстени носи почти всяка жена и много от мъжете, защото това е най-лаконичното украшение, което може да подчертае красотата и статуса на човека.

За да прецените какъв точно пръстен Ви трябва, трябва да разгледате внимателно какви бижута имате вече, за да можете да прецените кое с какво можете да носите, кое с какво се съчетава и как бижутата се допълват едно друго. Може би имате обеци, които носите постоянно и искате да допълните с пръстен? Или имате бижу със скъпоценни камъни? Тогава ще трябва да помислите с какви камъни може да се съчетае и в зависимост от това да изберете.

Освен това голямо значение има и с каква цел искате да си купите пръстен. За всеки ден или за специален случай? Тъй като елегантен вариант би бил по-голям пръстен и например разпръснати скъпоценни камъни по него. Освен това вечерните варианти за пръстени допускат съчетанието на различни камъни в едно изделие.

Ако пръстенът Ви трябва за всеки ден, тогава критериите са малко по-различни, например в този случай е най-добре да изберете по-класически и деликатен пръстен. Например деловият етикет не допуска носенето на диаманти денем, изключение може да се направи само за малък и тънък пръстен с малък диамант на безименния пръст. Пръстените с диаманти са уместни както за вечер, така и за празник.

И освен това, ако бижуто е „за всеки ден“, тогава трябва да имате предвид, че то трябва да се съчетава лесно с всякакви дрехи, дори и със спортно облекло.

Възраст

Трябва да се вземе предвид и възрастта на притежателя на пръстена. Например на младите момичета много им отиват семплите, дребни пръстени. И се смята за допустимо да се носят диаманти. На по-възрастните жени им отиват повече по-едрите бижута. И се допуска да се носят скъпоценни камъни като показател за статуса им.

Ръка

Огромно значение има конструкцията на ръката за правилния избор на пръстен. Тъй като той може да подчертае красотата на ръката, но може и да привлече вниманието към недостатъците ѝ. Така че, ако ръката Ви е по-голяма, са подходящи по-големите пръстени с кръгъл камък, така бижуто ще направи визуално ръката по-малка. За по-пълните и къси пръсти е най-подходящо пръстенът да е със среден размер и с асиметричен дизайн. А ако имате тънки ръце и дълги пръсти, Ви е провървяло, защото на този тип ръце им подхожда всеки дизайн и размер пръстен.

Камъни

Ако избирате пръстен с камъни, трябва да обърнете внимание на следното. Всеки камък носи своя символика и излъчва особена енергия. Затова, преди да си купите пръстен, е най-добре да научите повече за съответния камък. И трябва да се замислите дали е практично решение. Някои камъни са много здрави (например диамантите, сапфирите, рубините), затова те биха могли да издържат и на ежедневно носене при активен начин на живот.

Но например изумрудите, топазите, опалът са по-неустойчиви на механично въздействие и изискват да се носят и да се почистват внимателно. Обърнете внимание и на закрепването на камъка – то може да е скрито или външно („краче“). Проверено във времето се смята закрепването с шест „крачета“.

Цена

Помислете си колко пари сте готови да дадете за един пръстен. Ако вземете предвид бюджета си, ще Ви е по-лесно да изберете. Например златен пръстен с голям полускъпоценен камък или с малък скъпоценен камък. Качественото бижу не може да струва малко, затова няма смисъл да си купувате бижу от съмнителни места на нереално ниска цена.

Пръстен не се купува „на сляпо“. За да си изберете пръстен, който да носите с удоволствие, е най-добре да го видите на живо и да го премерите. Тъй като на снимка или на реклама пръстенът може да е коренно различен от оригинала. И освен това само ако си сложите пръстена, ще можете да усетите дали това е „Вашето бижу“.

Купувайте си бижута само от проверени места. Най-добре избирайте магазини, които работят от дълго време и имат добра репутация. Не си купувайте злато от временни търговски обекти, особено пък „от ръка“.

Проверявайте пробата на бижуто. Дори и на бижутата, които са внесени в страната, трябва да има печат с пробата.

Не купувайте подозрително евтино бижу, качеството на което Ви съмнява.

На етикета на бижуто трябва да е посочена следната информация:

  • Името на фирмата производител;
  • Адресът на фирмата;
  • Името на изделието;
  • Пробата на метала;
  • Теглото на бижуто;
  • Цената на украшението.

На задната страна на етикета трябва да има следваната информация:

  • Описание на камъка (ако има такъв на бижуто);
  • Размерът на бижуто;
  • Печат на контролния орган;
  • Датата на производство.

Освен това обърнете внимание и на това, че съгласно Закона за Защита Правата на Потребителите в някои страни, бижутата се отнасят към група изделия, които не подлежат на връщане в рамките на 14 дни от деня на закупуването, ако изделието е некачествено.

Пожелаваме Ви успех в избора на пръстен!