Бижутата с емайл хипнотизират със своята изисканост и красота. Разнообразието от цветове и оттенъци, с които могат да се изрисуват тези бижута, позволява да се създават неповторими изделия, които да подчертаят Вашата индивидуалност. В тази статия ще Ви разкажем какво е бижутериен емайл, как да изберете правилно бижута от емайл и как да се грижите за тях.

Интересното, е че емайл се използва много отдавна. Техниката на рисуване с емайл по метални бижута е позната от много време. Тя се е използвала не само за украсяване на бижутата, а и в декоративно-приложното изкуство – при оформянето на чаши, ковчежета и други. Днес свойствата на емайла се ценят колкото златото, а технологиите за производството му се усъвършенстват непрестанно.

Какво е бижутериен емайл и как се прави емайлирано покритие на бижутата?

Бижутерийният емайл е всъщност стъклена сплав. Той може да е по-малко или повече топящ се, с различни цветове и различен тип на нанасяне. В състава на сплавта влиза разтвор от силициев диоксид и други оксиди, а за създаването на цвета му се използват никел, кобалт, цинков оксид. Във всички времена емайлът се е славил с устойчивостта си към въздействието на околната среда и със здравината си, затова и днес често се използва за оформяне на екстериори.

За бижутата може да се използва горещ и студен емайл. Горещият емайл се нанася върху изделието под формата на прах, а след това се топи на равни слоеве. За целта бижуто се поставя в пещ, нагрята до 600-800 градуса. Получава се така, че то сякаш се покрива със стъклен филм, който се образува вече след изстиването му.

От историята

Най-древните сребърни бижута с емайл са били намерени по време на разкопки в Кипър. Оттук традицията за производство на такива бижута преминала към Индия, Египет и Византия. А по времето на тясната връзка на Киевска Рус с Византийската империя се пренесла и на територията на Русия.

Има няколко вида горещ емайл:

 • Преграждащ емайл, който се смята за една от най-сложните техники, нанася се в „клетките“ между преградките, или „на лентички“. Всяка такава „клетка“ е със свой собствен цвят. Тази техника идва от Византия.
 • Назъбен емайл – нанася се във вдлъбнатини в метала. В този случай трудното е да се направят тези вдлъбнатини, а самото им запълване е много по-лесно.


Често майсторите бижутери съчетават двата вида техники – и преградната, и назъбената, за да направят по-уникални и интересни рисунки.

 • Популярен е прозрачният емайл, с който най-често покриват злато и сребро за повече блясък и яркост на бижутата.
 • А непрозрачният (глух) емайл обикновено се използва за основа (например върху мед).
 • Студеният емайл е фибростъкло, той е много по-лесен за нанасяне, за целта дори не са необходими някакви бижутерийни инструменти или умения.
 • Двукомпонентният емайл се смесва и залива (това може да се прави дори и в домашни условия), термовтвърдяващият се топи при температура 160 градуса (технологията много прилича на заливането с горещ емайл, само че температурата на топене е много по-ниска), светловтвърдяващият студен емайл се облъчва с ултравиолетови лъчи, той се използва широко при реставрация на бижута.
 • Има и финифт – това е рисуване на бижута с емайл, използва се много в бижутерийното дело.

Какви бижута с емайл има?

Работата с емайл е била и си остава технически трудна, затова бижутата с емайл винаги са се ценили много високо (дори повече от скъпоценните камъни!). Защото това, как ще изглежда бижуто с емайл, зависи най-вече от уменията на бижутера. Днес с емайл се правят пръстени, гривни, обеци, висулки, колиета, брошки и дори копчета за ръкавели.

Емайлът подчертава много добре красотата на мелата и използваните скъпоценни камъни, като създава интересни преливания на цветовете и допълнителен блясък.

Как да изберете качествени бижута с емайл?

Както вече казахме по-горе, нанасянето на емайл е сложен, пипкав процес, който изисква специални умения. Затова бижутата с емайл (особено златните) просто не могат да бъдат евтини! Днес често те се отнасят към изделията от премиум класа.

При избор на бижута с емайл обърнете внимание на това емайлираното покритие да е без дефекти (драскотини, пукнатини, балончета и т.н.). помнете, че най-добрата основа за емайла е златото, тъй като при нагряване то не се деформира. Но може да се използва и сребро, и мед, и стомана.

При носене и съхранение на бижутата с емайл спазвайте следните правила:

 • Въпреки че емайлът защитава бижута от повреждане, все пак не бива да се удря, да се трие в метални предмети или повърхности. Носете бижуто внимателно, иначе емайлът може да се отчупи, все пак това е стъкло.
 • Избягвайте резките смени на температурите и прякото въздействие на слънчевата светлина.
 • При изпълнение на домашните си задължения сваляйте бижуто с емайл. Следете да не бъде в контакт с битова химия.
 • За грижа за украшенията с емайл използвайте мека кърпа, можете да го изплакнете с топла вода, ако искате да премахнете някаква мръсотия по него.
 • Продължителният контакт с вода е забранен, затова, преди да си вземете душ, да влезете в басейна или ваната, трябва задължително да свалите емайлираното бижу.
 • И разбира се, ако искате да сте на 100% сигурни в качеството, купувайте само от лицензирани магазини с голям опит в работата с този тип бижута.