През многото векове на своето съществуване декоративните елементи, предназначени за украса на екстериора, са преминали през различни етапи на развитие, променяйки се повече от веднъж. Имало е много причини за тези промени. На първо място, това е символично значение, което е вложено във всеки отделен продукт. Важна роля са играели материалите, които са били в изобилие на един или друг исторически етап от развитието на човечеството. И накрая, последният фактор в производството на аксесоари за бижута била модата, която преминавала от една страна в друга, задавайки тона и стила в продължение на много години, а понякога дори десетилетия.

Модата е такова нещо, което не винаги се подчинява на общоприетите канони. Исторически установените стилове на бижута изобщо не ограничават разнообразието от модели, които са на разположение на днешния нежен пол.

Както вятърната мелница реагира на всяко, дори слабо, люлеене на въздуха, така и стилът на бижутата поглъща всичко, което се случва в културния живот на обществото. 

Бижута в стила на Чикаго

Стилът на Чикаго, който идва при нас от 20 и 30-те години на XX век, беше белязан от ярки детайли, запомнящи се линии и смели решения. Дамите от онова време били на ръба на вулгарността, и не се страхували да използват закачливи елементи от гардероба си. Роклите бяха къси, със или без ниска талия; устните - кърваво червени, гримът - наситен. Пера, пайети, блясъци и кристали. Ако погледнете този стил, тогава може да възникне естествен въпрос - стил ли беше това изобщо? В крайна сметка подобна комбинация от претенциозност, изглежда, се отрича от всички съвременни модни дизайнери.

Но нека не прибързваме със заключенията. Нашите прабаби знаели много за красотата и успяли да създадат нещо цялостно, елегантно и изискано от такива „крещящи“ и самодостатъчни детайли. Благодарение на това, всъщност тази тенденция влезе в историята на модата.

Почти втори живот вдъхва на този стил мюзикълът "Чикаго", написан по едноименната театрална пиеса през 1926 г. През 2002 г. излиза едноименният филм, който е награден с Оскар за най-добър филм.

Изображението в стила на "Чикаго" днес е едно от най-популярните решения за корпоративни партита и тематични празници.

Най-емблематичните аксесоари за стила Чикаго са дълъг наниз от перли, вързани на възел под бюста; клъч с дълга верижна дръжка през рамото, лента за глава с голямо цвете или пера и масивни пръстени.

Стилът на Гетсби

Великият Гетсби е австралийско-американска постановка от 2013 г., базирана на едноименния роман на американския писател Франсис Скот Фицджералд. Разказвайки за известната „Епоха на джаза“, този филм не само стана собственик на впечатляващ боксофис, но и популяризира някога забравена стилистична тенденция сред днешните модни последователи. Стилът на Гетсби е подобен на стила на Чикаго, тъй като също произхожда от 20 и 30-те години на XX век. Характерна е роклята с прав силует с ресни, мъниста и кристали - важни атрибути на джаз изпълнители от онова време.

За любителите на по-класически решения – рокли с удължени меки очертания – коктейлни или макси. Задължителен елемент са дантелени или сатенени ръкавици.

Подобно на стила в Чикаго, Гетсби предпочита къси прически, оформени на меки вълни, или коса, сресана и издърпана от лицето. Като аксесоари - пера, панделки, ленти за глава, дантели, висулки.

Дългите перлени мъниста са необходим елемент, който в комбинация с ярки брошки и пръстени ще създаде желания антураж. Като чанта за този стил изберете клатчи, украсена с мъниста, помпони или портфейли с дълги връзки, „пликове“ с ресни с нестандартна форма. Оригиналността е добре дошла!


Steampunk Jewelry стилът на Стиймпънк

Steampunk е съвременна научна фантастика, която представя днешната цивилизация в идеална светлина. Това е цивилизация, която е овладяла механиката до съвършенство и овладява технологията на парните машини като ядро ​​на знанието.

Като правило, стимпанк предполага алтернативно развитие на човечеството към ерата на Викторианска Англия (втората половина на 19 век) и ерата на ранния капитализъм. Характерни черти на това време са преувеличената урбанизация, градският пейзаж на фона на контрастираща социална стратификация. Механизмите се разглеждат от естетическа гледна точка и са представени като нещо повече от набор от железни винтове и гайки.

Напоследък, на фона на постоянния научен напредък, тази посока набира все по-голямо развитие и навлиза в почти всички области на творчеството, изкуството и забавлението – кино, игри, мода, литература. Бижутерската индустрия, като гъба, поглъщаща всички тенденции на времето, нямаше как да пропусне да използва тази тенденция.


Аксесоари в морски стил

Да мечтаете за почивка, докато седите на работното си място, е мисъл, която е актуална по всяко време. На кого не му се иска да отиде в някоя топла страна, до морето, да се наслади на вкусни плодове и ярко слънце. Не е необходимо да чакате дългоочакваната ваканция, за да добавите курортна свежест към живота си. Именно поради тази причина морският стил е бил, е и ще бъде популярен сред модните последователи на всяка възраст.

Бяло-синьо-червени цветове, райета, клош панталони, жилетки, барети, трикотаж, бродирани златни емблеми, връзки, подобни на въже - всички тези атрибути на безгрижния живот уверено са в тенденция от няколко сезона подред и не само през лятото.

Ако всичко изброено по-горе описва Вашите предпочитания за стил, не забравяйте да завършите визията с бижута, вдъхновени от морето. Изображения на котви, фарове, штурвала, платноходки, навигационни карти и всичко останало, което ни напомня за морето и слънцето – изборът е доста разнообразен.

Основното нещо - не забравяйте за хармонията. Аксесоарите трябва стилистично да подхождат на Вашето облекло, без да нарушават цветовата схема. Три цвята в тоалет е максимумът. Можете да изберете бял костюм със сини вертикални ивици и например да поставите ярък акцент от алени бижута. Червена чанта клъч е чудесно решение за вечерна разходка.

Трябва да се отбележи, че естествените материали са добре дошли в бижутата в морски стил - корали, миди, състарен метал, сребро и злато. Игривият безгрижен външен вид (например къса рокля с качулка) може да бъде допълнен с големи гривни и мъниста.


Бижута в стил Бохо

Ако искате да направите своя избор в полза на оригиналност, комфорт, екологичност и в същото време да не подлежите на блясък, трябва да обърнете внимание на стила Бохо.

Тази посока съчетава няколко стила - хипита, етнически стил с различни ориентации, еклектика, нещо от цигански и колониален стил, елементи на сафари, милитари и дори някои винтидж детайли. Като цяло е доста трудно да се определи такъв стил с една дума, но основното е, че този стил Ви гарантира свобода на изразяване, с някои елементи на бохемизъм.

В тази категория едва ли ще видите с какво са пълни модните дамски списания. В края на краищата, привържениците на тази посока, на първо място, се стремят към небляскав шик. И това ги отличава от другите.

Дрехите са разгорещени и свободни, в същото време елегантни и женствени, материите са меки и удобни, а бижутата са тяхното органично допълнение, или по-скоро тяхното продължение. Между другото, защо теория? Започнете да практикувате! Може би в тази модерна посока просто ще намерите нещо „свое“.


Бижута в етнически стил

Етническият стил, който се фокусира предимно върху националните носии на различни народи, днес е популярен сред всички, които не искат да следват баналните пътеки. Смелостта и чарът са неговите отличителни белези.

Това могат да бъдат луксозни индийски сарита, туники, шалове с орнаменти, цветни поли до пода, мексиканско пончо и дълго сарафани. Всички атрибути са изработени от естествени материали - вълна, памук, коприна. В допълнение към такива тоалети се избират дървени аксесоари, мъниста, гривни и различни декорации с нестандартен дизайн. Можете да „играете“ със състава на самите бижута: дърво, кост, метал, пластмаса ще паснат точно на мястото си.

Трябва да се отбележи, че по-рано нашите предци са носили такива аксесоари, влагайки в тях определено символично значение. Бижута от раковини, дърво, камъни могат да се носят като талисман срещу зли духове или за привличане на благоволението на боговете. Тези, които носели подобни аксесоари, демонстрирали своя специален статус и отношение към другите.

Сега отново е на мода етническия стил с много смели стъпки. Не е лъжа, че най-ценени си остават тези занаяти и ръчната изработка.

Бижута в рок стил

Ако по-рано рок атрибутите бяха присъщи само на мотористи или изпълнители на тежка китарна музика в мощни кожени якета и с дълга пусната коса, днес този стил може да се види дори при крехките представителки на нежния пол. Деликатните дантелени рокли смело се допълват от мощни метални колиета с черепи или кожени гривни с нитове. Изящният класически стил безмилостно се трансформира в брутален и свободолюбив с помощта на големи аксесоари в тъмни цветове. Всичко това са декорации в стил рок или, както обичат да го наричат, глем рок. Черепи, "твърди елементи" - сега такива аксесоари са в тенденция.