Дамски сребърни гривни

Дамските сребърни гривни - бижута със студен благороден блясък, в които ще се влюби всяка жена. Класическият метал е идеален за почти всеки стил на облекло, съчетан с допълнителен образ на нежност и чар.

На страниците на www.sxyjewellery.com ще намерите разнообразни модели дамски сребърни гривни, с класическа и изящна тъкан, със скъпоценни вложки и позлата, запомнящи се подаръци и за най-взискателната дама.


Интересни факти за гривните

Гривните са едни от най-популярните бижута от древни времена. Те са обичани не само от жените, но и от мъжете, защото по този начин подчертават социалния им статус. Материалът за производство може да бъде не само любимото злато и сребро, но и мед, кожа, стомана, камък и дори дърво. Между другото, вероятно естествените мотиви в бижутерското изкуство са дошли до нас от онези времена. Фараоните от Древния масив на Египет украсяват китките си с гривни, апел към привилегировано положение в обществото.

Съвременната мода предлага огромен брой модели гривни: тесни и широки, обръчи и верижки, с камъни и щамповане... Те отдавна са престанали да бъдат само аксесоар, често са незаменим елемент от образа или дори истински символ. Има още много интересни неща, които можете да научите за гривните.

1. В Ренесанса само членове на кралското семейство или много благородни хора са можели да носят гривни.

3. В момента има около 70 вида гривни.

4. Класическата гривна Шамбала съдържа 9 мъниста. Това е броят на планините, близо до които се смята, че се намира Шамбала.

5. Пушкин носил златна гривна със зелен яспис на предмишницата си. Само близки хора знаели за него.

6. Англичанките по времето на Тюдорите са показвали невинността си с гривни и тесни корсети.

7. Популярните сентиментални гривни с медальони са открити през 19 век. Гривната се носела на лявата ръка, а вътре се е съхранявал портрет.

8. Най-скъпата гривна е пантера от Cartier, създадена през 1952 г. Собственост на херцогинята на Уиндзор.

9. Оръжейниците често правели най-добрите гривни. Занаятчиите от Турция и руската Тула били известни с това.

10. Гривна, свързана с пръстен с верижка, се нарича harem bracelet или на английски „роб“, обикновено „роб“. Такава гривна е чест аксесоар за булките в Индия.

11. В древността се е смятало, че гривната помага за отваряне на чакрите на тялото. Известни цели трактати по този въпрос.

12. Смята се, че само съвременната мода води около необичайните модели гривни, но това не е така. В 19-то проучване са били популярни гривните esclave (две твърди джанти, закрепени с мъниста или верига, носени на китката и лакътя).

13. Намерената от Куприн гранатова гривна, посветена на възвишената история, наистина съществува. Тази реликва на семейството на автора в момента се открива в къщата на Пушкин. Не е украсен със зелен камък и е позлатен по време на реставрацията.

14. Първите модели гривни са направени от кости и са се носели на глезена. Гривните не се носели за красота, а играели ролята на защитни амулети.

15. Гръцките мъже започнали да носят гривни преди жените.

16. Идеята за фитнес гривна датира от 50-те години на миналия век.

17. Златната гривна на ръката е част от дамския тоалет, датиращ от времето на Древен Египет. Жените носели златни гривни, за да покажат значението си в обществото. Всъщност дори днес те носят тежки златни бижута като символ на статус. От векове жените са носили злато под формата на колиета, висулки и, разбира се, гривни.

18. Най-старата гривна в света - намерена е през 2016 г. в Денисовата пещера, разположена в Алтай. 


Някога гривните са били носени само от владетели

Известно е също, че по време на Ренесанса гривните стават притежание само на много богати и високопоставени личности, по-специално на крале и кралици. Малко по-късно гривните се появяват и сред просто много богати хора, превръщайки се в елементи, показващи самодостатъчността на техния собственик.

Има информация за най-популярните гривни в света, направени под формата на пантера. Някога собственост на Уолис Симпсън. Ще звучи невероятно, но цената на тази гривна е повече от дванадесет милиона долара.

Ръчните бижута винаги са били популярни както сред жените, така и сред мъжете. И има много просто обяснение за това: винаги наличните различни аксесоари за китката са еднакво добре съчетани както с изящна вечерна рокля, така и с леко ежедневно облекло.

В Индия има жени, носещи кръгли ленти в различни цветове, известни като Chudi, които показват семейното й положение. Там рядко ще видите жена, която носи по-малко от две гривни. Изненадващо, лента за китка, наречена Kada, не е много предпочитана и не се носи там. Индуистката жена след брака украсява ръката си с множество златни гривни, или гривни с бели диаманти, или обикновени чуди, в зависимост от икономическото състояние на нейното семейство. На първо място, те се носят по две причини: първо, това е символ на нейното семейно положение и, второ, това е видимо възпиращо средство от изневяра.