Гривната Шамбала е не просто красиво бижу. В нея е скрит дълбок смисъл и значение. Още повече: Шамбала е талисман, за смисъла на който подозират много хора, и я носят не само като симпатична джунджурийка за украса на китката. Решихме да разгледаме тази тема и да дадем подробни отговори на най-често задаваните въпроси за гривните Шамбала.

Какво представляват гривните Шамбала и какво символизират те?

Ще започнем с една легенда: Шамбала е митично тайнствено царство, забулено в планините на Тибет. То пази най-ценните знания за науките, духовността и здравето. Шамбала е била търсена от много управници в древността, но уви – без успех. Днес от слуховете и легендите за този град останало само едно: гривните талисмани, които са се научили да плетат тибетските монаси.

Гривните Шамбала се различават от обичайните украшения с технологията на изплитане: камъни от броеница се вплитат изкусно между редове от конци. Всеки камък си има своето значение и влияе по свой начин върху живота на собственика на гривната. Тези талисмани носят късмет, успехи и защита. Те пазят собственика си от всичко лошо, връщат му покоя на душата и привличат късмета.

Дори самата дума „Шамбала“ притежава магическо значение. Сред будистите тя означава покой, душевна хармония и единство с природата.

Кой е измислил гривните Шамбала и кога?

В днешно време гривните талисмани са се появили благодарение на двама братя – скандинавците Корнерап. През 1994 година те са основали датската марка „Shamballa” и започнали да правят бижута. Братята не са били бижутери, затова пък се занимавали с йога и медитация, изучавали в дълбочина културата на северноамериканците и индуистите и се опитали да създадат уникални бижута, а не масови. Бижута, в които да се съчетава красота и специално религиозно значение.

Когато под името на марката Shamballa започнали да се появяват ярки, а понякога много помпозни украшения с религиозна символика, това удивило хората първоначално. Малко хора не вярвали, че тези гривни ще достигнат нивото на класиката: копчетата за ръкавели, мъжкият часовник и пръстените. Но вече през 2005 година марката станала разпознаваема, станала уважавана от бижутерите, а по света се появили милиони фалшификати от различни ценови категории.


Освен марката Shamballa има и други фирми, които се занимават с масово производство на гривни Шамбала, това са Tresor Paris, Nialaya и Shamballa Jewels.

Какви гривни Шамбала има?

За производството на гривните Шамбала се използват благородни камъни, а също и мъниста от цветна полимерна глина и кристали. От това какъв точно камък е използван, зависят свойствата на бижуто и предназначението му:

 • За хората, които искат да бъдат финансово независими, подходящ е ониксът, аметистът и планинският кристал;
 • За постигане на хармония в личния живот и за подобряване на взаимоотношенията с партньора – гранат, карнелиан, розов кварц и малахит;
 • За подобряване на здравето и излекуване от болести – кехлибар, цитрин, яспис, оникс и чароит.
 • За привличане на късмета и избягване на неприятни житейски ситуации – лунен камък, авантюрин, нефрит и малахит;
 • За повишаване на репутацията – котешко око, корал, планински кристал.

Гривните Шамбала могат да се избират не само според предпочитанията, а и според зодиакалния знак. В този случай трябва да се ориентиране по цвета на мънистата:

 • Червени мъниста Шамбала – подходящи са за овните;
 • Зелените – за телците;
 • Съчетанията на жълто и салатено зелено, светлосиньо и бяло – за близнаците (за този знак са подходящи точно тези цветови съчетания);
 • Пастелните тонове (млечно, розово, перлено) – за раците;
 • Оранжево и жълто – за лъвовете;
 • Перлен цвят – за девите;
 • Розов и прасковен оттенък – за везните;
 • Яркочервено – за скорпионите;
 • Наситено синьо – за стрелците;
 • Черно, кафяво и съчетанието от тях – за козирозите;
 • Синьо и небесносиньо – за водолеите;
 • Виолетово и лилаво – за рибите.

Още по едно нещо се различават гривните Шамбала – по техния стил. Има бижута, направени специално за мъже, има за жени и детски гривни Шамбала.

Колко мъниста трябва да има на гривната Шамбала?

Стандартно за направата на гривна Шамбала се използват 9 мъниста – 7 основни и 2 малки за закопчалката. При някои варианти мънистата могат да са повече или по-малко, всичко зависи от размера им и от фантазията на бижутера. Има дори и двойни и тройни украшения, където мънистата са на няколко реда.

Но цифрата 9 има специално значение. Тя символизира 9-те небесни тела, всяко от които влияе върху човешката съдба.

При съвременните гривни Шамбала се смята, че силата и значението им не зависят от това колко са мънистата, използвани при създаването на бижуто. Най-важното е да е спазена плетката и да са използвани подходящите камъни.

В следващата част на тази статия ще разгледаме как да различим фалшификата от оригинала, как се слага гривна Шамбала, с какво е подходящо да се носят тези гривни, как да изберете гривна Шамбала и как може да се стесни такава гривна. Продължаваме ТУК!