Всичко тече, всичко се променя - непоклатимите правила на доброто възпитание в дрехите и аксесоарите, които преди 30 години изглеждаха абсолютна истина, бавно изчезват от сцената. В днешно време в модата цари пълна демокрация: можете да носите колие с кожено яке, масивни златни обеци с летен сукман и да закачите лека брошка дори на жилетка. И все пак - има ли вече истински етикет за бижута, правила, които определят колко стилно изглежда определено изображение?

Класически обеци или комплект бижута

В продължение на няколко века носенето на обеци, комплект от бижута, изработени в същия стил, се смяташе за правило за добрия тон на бижутата. Например, женският комплект на графиня Юсупови се превърна в легенда сред руската аристокрация. И дори нашите баби и майки все още носеха обеци. Но сега изборът на комплект колие, гривна, чифт пръстени, обеци, брошка се превърна в знак за не много добро чувство за стил. Дори и с вечерна рокля, сега е по-добре да комбинирате едно или две бижута. Модерният стил е лекота, изящество, качество, не тежко тегло, обем и количество бижута.

Бижута за всяко облекло или универсални аксесоари

Кутиите на нашите майки и баби бяха пълни с бижута, всяко от които беше съчетано с 1-2, понякога 3 тоалета. Някои дори "завинаги" закачени брошки на рокли и сака; в това число обеци, колиета и т.н., които си отиваха към брошките. Разбира се, ако сте фен на капсулния гардероб, можете да направите същото, но сега е за предпочитане да съберете универсален основен комплект бижута „за всеки ден“. Подходящи са за бизнес стил, ежедневни дрехи и летни тоалети. Основата за бижута включва тънки верижки с висулка, тънки пръстени с 1-2 малки камъка, прости обеци без тежки висулки и изобилие от декор, грациозни леки брошки.

Всичко най-добро наведнъж или да комбинираме аксесоарите с мястото и времето

Дълго време се смяташе, че тъй като има скъпо, закачливо бижу, то трябва да се носи възможно най-често - оттук и корените на стереотипа за жените в чужбина, които носят вечерни обеци на плажа изцяло. Разбира се, дамите, които знаят много за стила, преди са разбирали, че не трябва да носите перлена огърлица в пет реда на офис костюм, но днес правилото за уместност се превърна в едно от основните правила в етикета на бижутата. Тежки, луксозни бижута се носят за светски събития, а офис, среща с приятели, романтична среща в кафене е място за дискретни дребни неща от основен комплект или едно, но оригинално бижу. Между другото, като говорим за оригиналност...

Всичко според стандарта или креативния подход

Има, разбира се, вечни класики – те подхождат на почти всеки, а за всяка ситуация ще намерите подходящото сред класическите бижута. Но сега изобщо не е необходимо да се ограничавате до строги граници - дизайнерите на бижута с готовност превръщат всякакви форми и фантазии в бижута, комбинират това, което преди изглеждаше несъвместимо и т.н. Тук обаче е важно да се спазва едно правило - необичайни и креативни бижута са егоистични, не понасят компания. Ако сте избрали супер-оригинална висулка, тогава няма нужда да претоварвате изображението с други бижута. Обеци или малък пръстен - това е всичко.

Ненарушими правила или хармонично структуриране

Ако трябва да спазвате най-строгия офис дрескод или отидете на събитие, където се подразбира определена строгост (например погребение), тогава спазването на класическите правила е наложително. Основните са да не носите няколко пръстена на една ръка, няколко верижки, да не комбинирате часовник с гривна, да не носите бижута за 3 зони наведнъж (ръце, глава, шия) и т.н. Но във всички останали случаи тези правила не са важни - първата цигулка се свири от хармоничното структуриране на Вашия образ. Сега е повече от допустимо да се носят 2-3 верижки (за жени), гривна и часовник, бижута с многоцветни камъни. Основното е, че те трябва да бъдат хармонично съчетани един с друг, подходящи за дрехите, други аксесоари и т.н. Да не говорим за факта, че присъствието на злато и сребро или бяло и червено злато скоро ще се превърне в класика, а в края на краищата съвсем наскоро се смяташе за висота на лошия вкус.

5 закона на етикета на бижутата

И все пак, въпреки че класиката вече не изисква да се носи и има много алтернативи, 5 неизменни правила за добър вкус на бижутата все още са актуални:

1. Не носете пръстени, часовници, гривни, които притискат пръстите или китката Ви. Бижутата трябва да лежат малко свободно - това придава изящество, а плътно опънатите пръстени и гривни превръщат пръстите и ръцете в колбаси. Освен това е просто вредно за кожата и кръвоносните съдове.

2. За ярки, многоцветни тоалети изберете дискретни едноцветни декорации, а за прости, скромни костюми - можете да вземете нещо необичайно, за да не изглеждате като гирлянд на коледно дърво и за да не се изгубят декорациите на фона на костюма Ви.

3. Бижутата и аксесоарите не са приятели помежду си! Пръстен с диамант, перлена огърлица или рубинени обеци не се съчетават добре с ярко оцветени дървени мъниста, кожени гривни или (не дай Боже!) пластмасови мъниста.

4. Оставете пластмасовите бижута на децата – всъщност имаше ера на пластмасовите мъниста, гривни, пръстени... но, за щастие, тя отмина. Такива бижута са подходящи в детските тоалети, а възрастните могат да ги носят само за карнавал или маскарад.

5. Колиета, верижки, медальони трябва да лежат или над изреза на роклята, или поне на 2-3 см по-долу. В противен случай бижуто ще падне над деколтето, което ще създаде образа на небрежен човек. Изключение правят вериги с религиозни символи (например кръст). Могат да се скрият зад дрехите.

Правила за носене на бижута и грижи за тях

Доста е трудно да изберете правилните бижута в един стил и не всеки може да го направи. Въпреки това, ако желаете, можете да научите това. Когато избирате бижута, не забравяйте да вземете предвид чертите и формата на лицето, възрастта, височината и теглото, както и времето от деня, в което ще носите бижута. Освен това е много важно да се гарантира, че теглото и размерите на аксесоарите съответстват на размерите и теглото на обувките и дрехите. Нека да разгледаме някои основни правила, които да Ви помогнат да улесните избора си на бижута.

Опитайте се да се придържате към един стил. Например, ако обеците са заоблени или линиите доминират в дизайна им, трябва да изберете колиета, гривни, пръстени или брошки със същия дизайн. Геометричните бижута са много подходящи за асиметричен костюм.

Не забравяйте, че стилът на облекло и бижута задължително трябва да предават едно и също настроение. Не можете да смесвате няколко различни стила в изображение - не комбинирайте изящни обеци с колиета и гривни, направени в народен стил.

Изисканите и леки обеци с капчици не трябва да се носят с екстравагантни брошки. Бижутата трябва да отговарят на теглото на шала, чантата и обувките.

Романтичните бижута като големи пръстени, висящи обеци и изящни колиета се носят с романтично облекло. А класически бижута като златна верижка, обеци с обръч или наниз от перли трябва да се носят с класически дрехи.

Избраните бижута трябва да съответстват на цвета на облеклото или, напротив, да създават контраст с него: тюркоазът не трябва да се носи на зелено и синьо, смарагд на зелено и рубин на червено или бордо. Бижутата с перли, злато и диаманти се считат за универсални, тъй като подхождат на почти всеки цвят.

Препоръчително е да носите по-големи и широки гривни с дрехи от гладки материи или с костюми, изработени в етнически стил.

Аксесоари с камъни от ярки цветове не трябва да се носят през зимата, по-добре е да ги спестите за слънчево лято. Наниз от бели или цветни мъниста ще изглежда добре с лек летен сарафан или ежедневен костюм.

Колиета с камъни в сиво-сини или жълто-зелени цветове са подходящи за тоалети в оранжеви, бежови или кафяви нюанси. Бижута със сини камъни ще изглеждат хармонично със синьо-зелени и черни тоалети. Лилавите камъни се съчетават добре с жълти дрехи, а винено-жълтите камъни – със сиво-сини дрехи. Колиета със зелени или тъмночервени камъни могат да се носят със сиви рокли и костюми. Бижута с кехлибар и бели перли ще допълнят добре лаконичен черен костюм. Висулка на тънка златна верижка ще пасне на рокля или пуловер от гладко трико.

Колие или медальони, доминирани от лъскави камъни, трябва да се носят изключително за специални поводи под рокли с дълбоки деколтета или голи рамене.

Бижутата, които се планират да се носят заедно, трябва да бъдат изработени в същия стил и да съвпадат по форма. Големи геометрични обеци и пръстени с големи камъни не трябва да се носят с тънки пръстени, украсени с малък камък. Също така не се препоръчва да носите бижута с камъни от различни цветове. Единственото изключение могат да бъдат безцветни и прозрачни камъни. По-добре е да сложите не повече от два пръстена на една ръка, но ако има няколко от тях, тогава само един може да бъде с камъче.

Много хора вярват, че жълтите и белите метали изобщо не вървят заедно. Това е погрешно схващане. Много е добре, ако два метала с различни цветове, например бяло и жълто злато или платина и злато, присъстват в едно бижу: преплетена гривна или пръстен.

Трябва да се отбележи, че когато купувате няколко бижута, първо трябва да закупите обеци и след това да изберете други артикули за тях.