В първата част (можете да прочетете ТУК!) се запознахме с видовете обеци спрямо случая, за който са предназначени, а също и кой вид обеци за кой тип лице, коса, очи и уши е подходящ. Започнахме да разглеждаме и типовете обеци спрямо начинът, по който се закопчават. Тук продължаваме с тази тема…

Обеци с френско закопчаване

Френската закопчалка е много старинен вид закопчалка и в същото време е много надеждна. Закопчалката представлява захващащо лостче, което минава през дупката на мекото на ухото, или дъгичка, която се закопчава за фиксатора. Вторият вариант е по-сигурен, тъй като фиксира дъгичката добре и не позволява на обецата да падне. За по-сигурно, дъгичката може да се уплътни с пластмасово уплътнение, както е при пусетите.

Обеци халки

Обеците халки днес са много модерни и популярни. Този тип закопчалки е много удобен – единият край на обецата влиза в дупката в другия ѝ край, така се закрепва сигурно на ухото. При това носенето на халки не причинява дискомфорт.

Но халките обеци могат да се деформират лесно, особено ако са били направени некачествено или от много мек метал. Затова прегледайте внимателно обеците, преди да ги купите: те трябва да са равни и да се закопчават добре.

Обеците халки са с различна големина – от съвсем мънички до много големи кръгли халки в цигански стил. Но по дизайн тези обеци са еднотипни, затова няма нужда да имате много от тях.

Обеци със закопчалка омега (италианска закопчалка)

Италианската закопчалка е една от най-удобните и практични. Този тип закопчалки позволява да се регулира удобно силата на притискане към мекото на ухото между декоративния елемент и клипса на закопчалката. При това положение обецата се държи плътно на ухото и при това не причинява дискомфорт. Обеците със закопчалка омега трябва да се свалят преди сън, тъй като закопчалката може да се огъне.


Обеци със закопчалка скоба

Закопчалката с подвижна скоба не е най-сигурният вариант. Важното е тези обеци с този тип закопчалки да не са от мек метал, тъй като закопчалката се деформира лесно при притискането ѝ. Когато избирате такъв тип обеци – със скоба закопчалка – задължително първо ги премерете. Ако подвижната скоба е много дебела, тя ще преминава трудно през дупката на ухото и може да Ви боли и да остави рана. Разстоянието за мекото на ухото между скобата и декоративния елемент също е от значение – ако мекото на ухото е по-голямо, закопчалката ще го притиска.

Обеци верижки

Този вид обеци е прост, но е много интересен. Принципът е следният: обецата е верижка, която се промушва в дупката на ухото и се фиксира от едната страна с декоративен елемент, който не преминава през дупката. Така закрепването на обеците е сигурно и комфортно, те „стоят“ удобно и не причиняват дискомфорт или болка.

Този тип обеци са много подходящи за тези, които обичат да носят обеци дълго време, без да ги свалят. Обеците верижки не пречат по време на сън, здрави са и не се губят лесно. Но до голяма степен са еднотипни по дизайн, затова може да Ви омръзнат бързо.

Обеци – материал и вложка

Обеците, както и всяко друго бижу, могат да се правят както от благородни метали, така и е обикновени материали. Обеците от сребро, злато, платина и метали от платиновата група (паладий, рутений, осмий, родий, иридий) се отнасят към скъпите бижутерийни украшения. Задължително при закупуването на бижу, в нашия случай на обеци, огледайте внимателни бижуто, проверете пробата му, спойката, закрепването на камъка вложка.

Напомняме Ви пробите, установени за благородните метали:

  • Злато – 999, 958, 750, 585, 500, 375.
  • Сребро – 999, 960, 925, 875, 830, 800.
  • Платина – 950, 900, 850,
  • Паладий – 850, 500.

Днес обеците, отнасящите се до бижутерията, се правят от специални сплави на метали, които са здрави и дълготрайни. Тези сплави са подходящи за направата на нескъпи обеци, които по дизайн не отстъпват на скъпоценностите. Между другото, някои обеци от бижутерията могат да струват не по-малко от сребърните или златните обеци.


Що се отнася до вложките, тук трябва да обърнете внимание на камъните, които се използват като допълнение към метала на обеците. Към скъпоценните камъни, и съответно скъпи, се отнасят сапфирът, диамантът, аквамаринът, хризолитът, изумрудът, рубинът, гранатът, александритът. Останалите камъни се отнасят към полускъпоценните: ахат, аметист, кварц, оникс, нефрит, карнелиан, седеф, кристал и много други.

Обеци hand-made

Не можем да не споменем за удивителните и незабравими шедьоври, направени ръчно от съвременните майстори. Днес необикновените обеци, направени от натурални материали, полимерна глина, вълна, пластмаса, са много популярни. Особеността им е в това, че тези обеци са уникални и са подходящи за създаване или допълване не наобикновено креативен външен вид.


Обеците, изработени ръчно, са с фантастичен дизайн и никого не оставят равнодушен. Как Ви се струват обеците във форма на поднос с чай и кифла, нота или парче торта? А забавните черешки или дантелена плетка? Тези забавни обеци и много, много други днес можете да си ги направите сами. За тази цел трябва да влезете в някой специализиран магазин за ръкоделие и да посетите няколко урока. Ако опитате сами да си направите обеци, ще Ви е много приятно да носите собствения си шедьовър и да покажете на света качествата си.

Грижа за обеците

Ако постоянно носите обеци и сте щастлива притежателка на няколко чифта, трябва да знаете някои правила за грижа за обеците.

Обеците от благородни метали със скъпоценни вложки изискват внимателна и нежна грижа. Бижутата от благородни метали се препоръчва да се носят на бижутер профилактично. Когато огледа бижуто, специалистът може да открие риск от счупване на закопчалката или държателя на вложката, да забележи пукнатини или драскотини, да предложи да поправи нещо дребно или да направи профилактика срещу бъдещи беди.

От народните съвети ще отбележим следното: за да почистите бижуто от сребро или злато, трябва да направите сапунен разтвор с амоняк. В този разтвор можете да почистите бижуто с четка за зъби с мек косъм. След това трябва да изплакнете обеците си с топла вода и да ги изтриете с мека кърпа.

Но обеците със златно покритие се препоръчва да се почистват с четка колкото се може по-рядко. Обърнете внимание, че ако обеците са с вложка, е най-добре първо да се запознаете с правилата за полагане на грижи за камъните, тъй като някои от тях могат да потъмнеят и да се развалят след почистването им.

Трябва да съхранявате обеците си внимателно, отделно една от друга, за да не се драскат взаимно. За съхранение на бижутата Ви препоръчваме да използвате специална кутия за бижута с няколко отделения, където ще можете да държите своите обеци и другите си бижута удобно и спокойно.

Може да се окаже трудно да изберете обеци, които да са подходящи за Вашия външен вид и настроението Ви. Обеците не само трябва да Ви харесват, а и да подчертават Вашите най-хубави черти. Вярваме, че ако използвате съветите ни, ще можете да си изберете изискано бижу за всяко житейско събитие! Желаем Ви успех!