Направи си сам

Често бижутата не са просто удачно допълнение към външния вид, а и огледало към вътрешния свят на притежателките им. Затова понякога е трудно да се избере точно това, което, както се казва, на човек му е „на сърце“. Днес е много популярно човек да си прави бижута сам. За тази цел трябва да имате фантазия, вдъхновение и добро настроение за творчество. Основен и неоспорим плюс на тази креативност е това, че Вашето бижу ще бъде уникално и със сигурност няма да го видите никъде другаде.

Днес има много магазини за материали за бижута, където можете да си купите всякакви неща за направата на уникално бижу. Мъниста, висулки, верижки, закопчалки, кукички – всички тези неща ще Ви помогнат да създадете собствен и уникален шедьовър, а освен това ръчната работа, както знаем, се цени много високо.

Ако нямате време или сте свикнали да се доверявате на професионалистите, можете да си поръчате ръчно направено бижу, като предварително изберете стила, дизайна и цвета. Във всеки случай, бижутата Ви ще са тотално ексклузивни и не само ще Ви радват, а и ще Ви накарат да се почувствате неповторими.

„Корекция“ на фигурата с помощта на бижутата

Правилно избраното бижу помага да се подчертаят не само красивите части на тялото, а и умело да се скрият недостатъците. Избирайки бижу, обърнете внимание на особеностите на тялото си, премерете изделието и се убедете, че то подчертава перфектно достойнствата Ви или отвежда погледите от недостатъците Ви.


Лицето

 • Овално – подходящи са всякакви обеци, с всякаква форма.
 • Кръгло – обемни обеци с удължена форма.
 • Продълговато – големи, обемни обеци, които визуално подчертават скулите.
 • Закръглена челюст – триъгълни обеци с ъгъл, насочен надолу.
 • Високо чело и тясна челюст – висящи обеци с всякакъв дизайн.

Шия

 • Тънка и дълга – къси, средно дебели верижки, висящи дълги обеци.
 • Къса – дълги верижки и колие, обемни обеци.

Ръце

 • Тънка китка – тънки и нежни гривни.
 • Тънки пръсти – тънки изчистени пръстени с малки камъни.
 • По-пухкави пръсти – големи пръстени с големи камъни.

Обърнете внимание на това, че пръстените с големи камъни е най-добре да се носят на средния и безименния пръст.

Шест златни правила за избор на бижу

1. Всичко с времето си. Първото и най-важно правило при избор на бижута е никога да не съчетавате украшенията със скъпоценни бижута. Колкото и добре да изглеждат любимите Ви златни обеци с диаманти с новия Ви италиански позлатен пръстен, помнете, тези украшения са много различни от благородните метали, затова подобно съчетание може да предизвика недоумение у околните. По-добре изберете едното от двете и със сигурност ще изглеждате елегантни и изискани.

2. Не се престаравайте. Много е удобно бижутата да са в комплект. Когато си купите комплект, със сигурност ще знаете, че няма да Ви се налага да избирате гривна за обеците Ви или висулка за пръстена Ви. Но няма нужда да слагате всички неща наведнъж – това ще Ви направи да приличате на новогодишна елха и ще създаде впечатление у околните, че нямате вкус. Опитайте се да съчетаете не повече от две неща едновременно. Това ще подчертае Вашия стил и изящество.

3. Размерът има значение. При покупката на комплект бижута обърнете внимание на това бижутата да са с различни размери. Най-добре ще е да изберете комплект, в който единият елемент е масивен, например колието или брошката, а останалите – малки. Това съчетание балансира съотношението на размерите и разпределя правилно акцентите.

4. Отчитайте особеностите на тялото си. Когато си купувате бижу, трябва да го премерите и да видите как изглежда това бижу върху Вас. За дамите с пищни форми са подходящи буквално всякакви бижута – както масивни, така и по-малки. На слабичките жени големите камъни и масивните верижки изглеждат неуместно. Избирайте вниманието бижутата за всяка част от тялото си – късите пръсти едва ли ще станат по-красиви с големи пръстени, а тънкото колие ще се изгуби върху късата шия. Помнете, че правилно избраните бижута могат да подчертаят хубавите Ви черти.


5. Не пестете. Не се стискайте, когато си купувате бижу. Евтините бижута се оказват некачествени и изглеждат евтино, а това може да разруши дори и най-съвършения външен вид. Важно е и да не забравяте, че евтините бижута се правят от нискокачествени материали, което може да причини неприятни усещания при носене и дори алергия.

6. Съчетавайте с дрехите. Когато избирате аксесоари, помислете внимателно с какво ще ги носите. Различните стилове изискват различен тип украшения. Грешно е да съчетавате отворената плажна рокля в вечерно бижу с камъни. Най-добре изберете небрежно бижу с източни мотиви. Дрехите с пришити бисери или камъни сами по себе си нямат нужда от допълнителни украшения, затова няма защо да допълвате външния си вид с излишни бижута. Едни малки обеци ще са перфектният вариант за този образ. Обърнете внимание и на цвета – голямо значение има съчетаването на цветни дрехи и бижута.

Грижа за бижутата

За да Ви служат Вашите бижута дълго и вярно, без да спират да Ви радват с отличния си външен вид, трябва да обърнете внимание на правилната грижа за тях. По-долу ще Ви дадем прости, но полезни съвети по грижата за бижутата.

 • Слагайте бижутата си отделно едно от друго, иначе заради допирането им едно в друго ще се появят драскотини. Най-добре ще е да съхранявате бижутата си в специални кутии за бижута.
 • Внимавайте върху бижутата Ви да не попада лак за коса или парфюм – в тях се съдържат киселини, които могат да съсипят бижутата Ви.
 • Сваляйте бижутата от Вас преди тренировка и преди сън – изделията могат да се счупят или скъсат.
 • За да придадете на бижутата си блясък, трябва да ги измиете внимателно с мек сапун и да ги изтриете с мека кърпа без власинки.

Надяваме се, че нашите съвети ще Ви помогнат да изберете не просто красиво бижу, а украшение, което ще отразява Вашия стил, Вашата индивидуалност, вътрешния Ви свят. Желаем Ви успех в избора!