Брошката е уникално украшение. Историята ѝ започва в далечния бронзов век. Но и до днес този аксесоар остава актуален сред модните икони, дизайнерите и просто ценителите на стилното.

Първите брошки се смята, че са така наречените фибули. Те са представлявали метални кръгове или овали с отвори, в които през плата се закопчавало нещо като фиба. Така се свързвали части на дрехи. Най-яркият пример са начупените тоги и наметала при римляните. Фибулите се украсявали най-вече със скъпоценни камъни: перли, диаманти, рубини, изумруди. Цяло изкуство! В бронзовия век брошката е била много разпространена в Скандинавия, Северна Германия и Унгария. С настъпването на железния век брошката се „разсеяла“ по цяла Евразия.

По-нататък, в Средновековието, брошката претърпяла някои промени. А и предназначението и се променило до известна степен. По тези бижута започнали да се нанасят гербове, девизи, а също и сцени с изображения на животни и на духовно-религиозни теми. Значението на брошката станало много голямо. Сега този аксесоар говори не само за материалното и социалното положение на човека, а и за неговата история, за важните семейни събития и традиции. Освен това в тази епоха са се появили аграфите, това също е подобие на брошка, с тях се закрепвала яката и края на дрехата. Аграфите се носели най-вече с чисто декоративна функция.

С идването на епохата на Ренесанса брошката също не изгубила значението си. Но от чисто практична функция (с тази роля са се справяли перфектно фибулите и аграфите) брошките започнати да изпълняват строго декоративна функция. Само към един костюм можело да се направи комплект от 10 брошки! Появили се много такива елементи като висулки, лъкове, цветя, струящи се нишки и т.н. Сега нито една богата модерна жена не може да се появи навън без такова уникално бижу. Брошката е завоювала здраво мястото си на пиедестала на модата в Ренесанса.


Някъде по това време на модерните жени се отдала възможност да опитат нов вариант на брошката, който не губи популярност и до днес. Става дума за брошката Камео. Камео е бижу, което е направено от скъпоценни или полускъпоценни камъни, раковина във формата на барелеф. В тази удивителна епоха тези изделия били много мили и романтични бижута, които били декорирани с перли, сатенени панделки, дантела. Камео са познати от IV век преди новата ера, а разцветът им бил точно в епохата на Ренесанса.

С настъпването на XIX век популярността на вечерите и баловете станала по-голяма. А заедно с тях дошли и нови видове брошки – нагръдните кръстове, украшения, закрепващи цветята на шиите на дамите. Всяка епоха е диктувала свои правила за носене, свои материали, от които трябвало да се правят и декорират брошките. Едно нещо не се е променило – брошката просто е затвърдила позициите си в света на модата. Това е бижу на всички времена.

И идването на модерн епохата, когато започнал да се разпространява стилът Ар нуво, започнали да се появяват все по-ефектни образи – извити линии, асиметрия, всичко това заменило доскучалия на всички романтизъм. Видоизменили се и брошките. И сега това е цял един свят в едно бижу! Това са цветя, скъпоценни камъни, извити линии, пейзажи, феи и т.н. Цветовете станали по-наситени и ярки. Конструкциите станали по-сложни и виещи се.

Ар нуво празнувал триумфа си буквално преди 1914 година. След това нова история, нови образи, нови правила, нови стилове.

През XX век брошката придобива все по-сдържани черти. Това се обяснява с времето. Все повече това бижу се асоциира с винтиджа и бабиния сандък. Брошката става част от официалния и деловия стилове.

Брошката днес е не просто практична вещ. Тя носи в себе си определен стил. Брошките се правят от различни материали – метал, пластмаса, нитове, тел, камък, папие маше, филц, руно и други. За завършек и декорация се използват не само скъпоценни камъни, а и други декоративни елементи – кристали, хартиени цветя, имитация на хербарии, мъниста, бисери, каменни трохи, метални висулки и много други.

Съвременните дизайнери, както на дрехи, така и на бижута, от година на година усъвършенстват уменията си за направата на такъв аксесоар като брошката. Тя не излиза от мода, остава си непоклатимо украшение буквално за всеки гардероб.

Съвременните брошки са най-различни – брошки игли, брошки висулки, във формата на бижута. Можете да срещнете брошка както с камъни, така и с бисери, както метална, така и направена от вълна. Основният принцип на избор на съвременна брошка е актуалността ѝ за конкретното облекло. И разбира се, брошката е онзи важен и неоспорим детайл, който ще придаде на образа Ви неповторим и оригинален вид.