Бижутата с емайл са се появили още от дълбока древност. Още древните римляни и египтяни са притежавали тази технология, създавали са великолепни културни предмети и уникални по красота бижута с емайл.

В Древна Рус техниката за нанасяне на емайл по бижутата била позната още през X век. Освен за бижута, често това покритие се използвало за украсяване на църкви, дворци и домове на заможни хора, а също и при създаването на икони.

А в миналия век се е родил стилът модерн, който се отразявал много силно върху растежа на популярност на емайла. И развитието в химията позволило значително да се разшири цветовата палитра на емайла, което позволило на бижутерите да създават неподражаеми по красота бижута.

Какво е емайл?

Бижутерийният емайл представлява стопяемо стъкло, което се нанася на повърхността на различни видове метал (мед, сребро, злато, алуминий).

Съвременните състави на емайла включват: силициев диоксид, борен анхидрид, алуминиев оксид, оксиди на алкални и алкалоземни метали, цинк, олово, различни флуориди.

Работата с емайл във вековете винаги се е смятала за сложна процедура, затова бижутата с емайл винаги са се ценили много високо. Някои бижута с емайл са много по-скъпи от бижутата със скъпоценни камъни. В наши дни с емайл правят пръстени и обеци, гривни и часовници, висулки и колиета, копчета за ръкавели и други.


При избор на бижута с емайл трябва внимателно да проверите целостта на покритието на бижуто. Ако забележите надраскано, издуто или счупено, това бижу с емайл няма да Ви служи дълго.

За бижутата и битовите предмети има две технологии: горещ и студен емайл. Нека разгледаме с какво се различават и коя технология е по-добра.

Горещ емайл – видове и технология, нюанси на работа

Технологията за нанасяне на горещ емайл върху бижутата е малко по-сложна от студения:

 • Суровината за създаване не емайл представлява стъкловидни пластини, които майсторът смила на прах и смесва с вода, за да стане паста.
 • След това емайлът се нанася по златното или сребърното украшение със специален инструмент, който обикновено всеки бижутер прави или поръчва сам. Колко трудно е да се борави инструмента, зависи от ловкостта на майстора и сложността на бижуто.
 • Непрозрачният емайл е получил прозвището „глухо покритие“.
 • След това бижуто се поставя в пещ, за да се втвърди. Температурата зависи от това от каква сплав е направено бижуто и какъв състав емайл се използва.
 • След като бижуто се обгори, се шлифова и отново се поставя в пещ, за да получи идеално красива и гладка повърхност емайлът.

Нанасянето на емайл по бижута е технологически много сложна процедура и зависи от това колко сложна трябва да е рисунката върху украшението. Майсторите казват, че бижутерът може да пече бижуто до 100 пъти, като най-важното е да се придържа точно към технологичната процедура, иначе бижуто може да се повреди.

Има няколко вида горещ емайл:

 • Преграден емайл. В този случай пастата се излива в клетки или така наречените лентички между преградите в бижуто, които се запояват предварително на изделието. Експертите казват, че тази техника за създаване на красота е дошла при нас от Византия;
 • Гравиран емайл. Емайлът се излива в прорезите на бижуто, които се издълбават и изпилват в изделието по формата на рисунката. При тази техника най-важното е да се създадат правилно внимателно прорези по мъничкия аксесоар.

Студен емайл – предимства на покритието, процедура за изпълнение

Техниката за изпълнение на студен емайл по бижутата е следната:

 • Течният емайл трябва да се смеси с катализатор до образуването на кремообразна паста.
 • След това получената смес се нанася ръчно по бижуто. Понякога на майсторите им отнема много време за изпълнението на сложните модели, особено ако правят обеци, които трябва да са идентични една на друга.
 • Когато всичко е готово, емайлът трябва да се изсуши. При стайна температура сместа се втвърдява за 72 часа, а при по-висока (до 60 градуса) – някъде около 3 часа. Има и отделен вид емайл светлоотразителен. Това безумно красиво покритие се втвърдява при въздействието на ултравиолетовите лъчи на специални лампи.

Предимствата на студения емайл са простотата и технологичността в производството.

Тъй като студеният емайл е по-малко трудоемък и технологичен, цената на тези бижута с емайл е по-ниска, отколкото на тези с горещ емайл.

Рисуване с цветен емайл

Съществува една интересна технология за рисуване по посуда и битови предмети с цветен студен емайл. Разбира се, тук не се използват никакви прегради и гравиране. Материалът се нанася на слоеве със специален инструмент и поетапно се обгаря, докато художникът не приключи планираната от дизайнера скица.

И още една интересна технология – със сеене на студен емайл, когато рисунката се прави с шаблон с прахове в различни цветове. В съвременния свят има много популярни, необичайно красиви картини, направени по този метод, които днес украсяват успешно зали за тържества и скъпи ресторанти.

Много голяма популярност още от времената на Фаберже има бижуто, украсено по технологията гильоширане с покритие от емайл. Гильош е орнамент, направен във формата на гъста мрежичка от вълнообразни линии, които по особен начин се преплитат помежду си, създавайки рисунка. Моделите гильош придават на изделието особена красота, която, преливайки се в лъчите на светлината, изглежда много скъпо и изискано. Известната по цял свят фирма Фаберже е разработила над 200 варианта на гильош и още през XIX век е използвала над 150 цветни оттенъци. Знаменитите великденски яйца Фаберже и до днес поразяват с изумителната игра с цветовете и със съвършените си детайли.


Интересен фактор е, че технологията на гильоширане е толкова сложна, че и до днес се използва като един от видовете защити на някои банкноти.

Как да различите горещия от студения емайл?

Можете да различите бижутата, направени със студен и от горещ емайл, по няколко начина:

 • Можете да проверите бижуто, като леко натиснете емайла с нокът. Ако покритието се поддава на натиска, е направено по студената технология.
 • Студеният емайл не се полира след наслояването, тъй като това може да повреди покритието, затова по бижутата с емайл остават неравности, които могат да се видят с просто око под лупа.
 • Технологията на горещия емайл се смята за по-качествена, затова бижутата се отличават с внимателно направени преградки, равномерно запълване с материала, специален блясък.
 • Горещият емайл може да се познае и по наличието на блясък на топ покритието.
 • Моделите от сребро и злато, направени с горещ емайл, са по-сложни, отличават се с плавно преливане на цветовете, сложна рисунка.

Различните техники за смесване на емайлите предоставят на бижутерите безгранични възможности за въплъщение на артистичните им идеи.

Как да се грижите за бижута с емайл?

Въпреки че бижутата с емайл са много здрави, все пак трябва да се съхраняват добре и да се грижите за тях. Запомнете тези правила:

 • Емайлът е много твърд материал, но не бива бижутата с емайл да се удрят или драскат.
 • Не стойте в сауната с бижу от емайл, тъй като покритието не обича резките промени в температурата.
 • Грижата за тези бижута е много лесна – просто трябва да ги минавате с мека кърпа, навлажнена с топла вода.
 • Продължителният контакт на бижутата от емайл с вода, козметика и химикали е забранена. Когато почиствате, ходите на басейн или на тренировка, бижутерите препоръчват да сваляте бижутата с емайл, ако искате да Ви служат дълго и винаги да Ви радват с красотата си.

Накрая ни се иска да кажем следното: ако обичате интересни бижута с добро качество, изберете от нас. Разгледайте нашите предложения и зарадвайте себе си или свой близък още сега!