Волфрам, по-точно съединението волфрамов карбид, е красив и здрав материал, но това съвсем не е всичко, което можем да кажем за този необикновен метал.

Волфрам са започнали да използват в бижутерията съвсем отскоро, но е успял да завоюва публиката с необикновената си здравина и устойчивост на износване. Но толкова ли е „вечен“ този необикновен метал и струва ли си да се предпочете пред среброто и златото? Нека видим…

Волфрам – свойства

Металът волфрам е открит през 1873 година и се използва предимно в промишлеността. Волфрамът е необикновено твърд, а плътността му е двойно по-висока от тази на оловото. При съединяването му с въглерод металът се превръща във волфрамов карбид: материал, сравним по твърдост с диаманта, устойчив на износване и почти не реагиращ на окисляване. По Моос твърдостта му достига 8,5-9 единици.

Сред здравите метали, използвани за производството на бижута, максимално близък до него е тистенът – смес между волфрам и титан: той може да се похвали със 7 единици по Моос.

В резултат точно на това волфрамовият карбид, освен за производство на режещи детайли, е започнал да се използва в бижутерията.

Основните причини волфрамът да е толкова популярен са неговата дълготрайност и устойчивост към деформация. Дори и след много години носене на бижу от волфрам по него няма да се появят драскотини, ще запази първоначалната си форма. Освен това не бива да забравяме за още едно важно и ценно качество на този метал – волфрамът много рядко може да причини алергия, което позволява да го носят буквално всички.

По био съвместимост го превъзхожда само титанът, познат на много хора предимно от медицината, тъй като е много популярен в протезирането. Но ако обърнете внимание, през последните години титанът се превърна в невероятно средство за производството на скъпоценности.

Между другото, още един изключително устойчив на износване материал за производството на бижута е керамиката. Много световни марки се включиха в тренда и представят собствени керамични бижута: часовници, пръстени, висулки и т.н.

Благородният блясък на волфрама

Бижутата от волфрам, най-вече пръстените, са много популярни сред мъжете. Те са здрави, стоманеният им блясък е елегантен и ненатрапчив. Освен това тези бижута се смятат за самополиращи се.

При бижутата от волфрам може да се използва допълнително покритие. Например покритието с цирконий придава на готовото украшение златен тон, методът за отлагане на йони потъмнява бижуто, а сребристият оттенък е естествен за волфрама.

Последният факт позволява на волфрама да бъде достойна конкуренция на среброто, платината и бялото злато.

Женските бижута от волфрам са предпочитани от уверените в себе си дами. Не е лесно такова бижу да се съчетае с други, за тази цел трябва да имате изключително усещане за стил. Но пръстенът или гривната от волфрам няма нужда от „съседи“ – това бижу само по себе си изглежда завършено.

При волфрамовите бижута също се използват различни камъни и могат да се гравират. Но всичко това се прави в производствени условия. В обикновената бижутерия няма как да се смали или уголеми пръстен от волфрам, да се поправи закопчалката на гривната или да се гравира. Тъй като е много твърд и плътен метал, за волфрама е необходимо специално оборудване и инструменти.

Волфрам в бижутерията

За първи път волфрам е използван извън пределите на промишлеността и военната дейност преди около десет години – при гривните на швейцарските часовници. Чистият блясък, благородният сребрист оттенък и физическите характеристики на необикновения метал са покорили ценителите на бижутерийните изделия.


В днешно време волфрамът е ефективна алтернатива на златото, среброто и платината, тъй като тези скъпоценни метали са много по-меки и се повреждат лесно при носене на бижута, направени от тях.

Бруталните свръх здрави бижута от волфрам днес се предлагат от много бижутерийни производители. Carraji радва своите почитатели с масивни пръстени и гривни с различни вложки и оригинални гравировки. Марката Spikes предлага пръстени с цветно покритие, сред които се срещат не само масивни и тежки бижута, но и много тънки и изящни, които ще са много подходящи за представителните на нежния пол.

Демократичната цена на бижутата от волфрам и тяхната дълготрайност и стилен дизайн привличат все повече купувачи. Производителите предлагат както „чисти“ бижута от волфрам, така и комбинирани със злато и полускъпоценни камъни.

При всичките си безспорни предимства волфрамът има само един очевиден недостатък: металът, който не се надрасква и не потъмнява, може да се счупи при силен удар в твърда или остра повърхност, затова бижутата от волфрам трябва да се съхраняват внимателно.

Освен това, ако имате или ще си купувате пръстен от волфрам, трябва да знаете, че ако Ви омалее дотолкова, че не можете да го свалите по обичайния начин (със сапун например), в този случай може да помогне специално менгеме. Пръстенът се притиска, докато не се счупи от оказания натиск. Рискът да се нараните, независимо колко плашещ е самият процес, е минимален.