В продължение на няколко десетилетия бижутерите и дизайнерите по цял свят се опитват да открият уникални материали, съчетания и техники, които биха позволили да се продължи създаването на оригинални бижута. За многогодишната история на модата и човечеството, като цяло, са разработени и изпълнени много както очевидни, така и най-смели идеи. Керамиката е този материал, за който се сещаш най-вероятно на последно място, когато става дума за бижута. Поне така беше доскоро.

Само преди 30-тина години материалът се е използвал само в сферите на козметичните разработки, медицинското и инженерното оборудване, а в бижутерията са започнали да го използват едва в края на 20-ти век.

Днес от керамика се правят невероятни красоти и качествени луксозни часовници и бижута на известни марки, които носят и холивудски звезди, и известни политици. Елитните бижутерийни къщи предлагат леки, модерни, пронизващи окото бижута с уникални свойства.


Ще отбележим, че бижутерийната керамика по принцип се различава от тази, от която се прави посудата и домашните принадлежности. Ако трябва да обобщим, керамиката, в смисъл като домакински съдове, това са изделия от обгорена глина. В бижутерийното дело се използва високотехнологична керамика от неогранични материали без метални примеси. Тя се смила на прах, след това се прави формоване и обгаряне при температура 1600 градуса по Целзий, което позволява да се създадат плътни и надеждни бижута.

След обгарянето се правят редица други манипулации, които създават перфектен външен вид на бъдещото бижу.

Предимства на бижутата от керамика

Дълготрайност

Бижутата с керамика не се изтъркват и не избледняват от негативното въздействие на околната среда: вода, студ, пек, директна слънчева светлина и козметика.

Хипоалергенност

Бижутата от керамика нямат никакви противопоказания, те са абсолютно безопасни за кожата, защото керамиката е хипоалергенна. Тези бижута могат смело да се използват от деца. Бижутата от керамика са много екологични.

Лекота

Керамичните бижута са леки и не се усещат изобщо при носене. Това е много важно предимство, ако говорим за едри и масивни бижута.

Здравина и износоустойчивост

Керамиката в бижутата не се драска и не се поврежда. С такива бижута можете да водите активен начин на живот и да се занимавате с всякакъв вид спорт. Бижутерийната керамика няма да се счупи, ако падне, ако се удари и т.н. По скалата на Моос ѝ е отредено девет – по твърдост не отстъпва на сапфирното стъкло. Освен това, за разлика от благородните метали, керамиката е устойчива към образуването на драскотини и няма нужда да се полира периодично.

Красота

Бижутата от керамика са наистина неповторими – те се отличават с оригинални цветове, плавни линии и потресаващ блясък. В някои случи бижутата от керамика не отстъпват по цена на диамантите.

Сред аксесоарите от керамика много популярни са керамичните пръстени и керамичните обеци. Пръстенът от керамика е абсолютно оригинален и стилен аксесоар, актуален за всеки сезон! Керамичните пръстени могат да са едри, тънки, фасетирани или допълнени с други материали – емайл, детайли от натурални камъни и т.н.

Обеците от керамика също са много популярни сред любителките на оригинални и елегантни бижута. Керамичните обеци са подходящи за ежедневно облекло, за рокля по тялото, за пола по крака. А умело подбраният комплект от керамични пръстени и обеци ще украси деловия стил в облеклото и ще завърши елегантния образ.

Бижута от керамика – как да се грижите за тях?

Има няколко лесни правила за полагане на грижи за бижутата от керамика, благодарение на които те ще Ви служат дълги години:

  • Керамичните бижута се почистват с мека салфетка без власинки.
  • Керамичното бижу трябва да се съхранява отделно.
  • Сваляйте бижутата си от керамика, ако ще се „сблъсквате“ с химически вещества.
  • Не подлагайте бижутата на въздействието на високи температури.
  • При носене не се драскат, но ако ударите бижуто от керамика със сила, може да се образува драскотина, затова се опитвайте да не ги изпускате.