Въпросът дали мъжът трябва да носи бижута по принцип е много двусмислен. Обществото не винаги е готово да приеме факта, че силният пол, както и по-слабият, с удоволствие използват нефункционални аксесоари, за да завършат образа.

От друга страна, мъжете от хилядолетия изобщо не са се срамували да си слагат верижки, пръстени и дори обеци. Вярваме, че един добър аксесоар, подбран разумно и съобразен с настоящата ситуация, няма да е излишен. Ето какви бижута са идеални за модерния мъж.

Какви са бижутата за мъжете?

За разлика от дамските, мъжките бижута и аксесоари имат различно предназначение. Това са преди всичко признаци на демонстрация на сила, смелост и самочувствие. Отлети в сребро и злато, те задават тона на целия образ, темата на стила и след това правилния ритъм на целия живот.

Пръстени

Вярвате или не, но пръстените не винаги са били атрибути на смелите момчета от елегантните 90-те. В почти всяка страна по света е имало обичай да се предава скъп пръстен от баща на син: пръстените често били гравирани и имали семейни гербове. Днес човек също може да си позволи да носи такова бижу, ако си направи труда да го подбере разумно. 

Мъжкият пръстен е един от символите на властта още от древността. Ако за Вас някой монарх или аристократ от картината на велик художник не е авторитет, обърнете се към настоящето: известни политици, ръководители на компании и проспериращи бизнесмени имат пръстен с печат или пръстен с камък играе важна роля във формирането на образ на „успешен“ човек.

Категоричното не се препоръчва да носите няколко пръстена на една ръка наведнъж. Освен ако отново не сте Джони Деп.

Сдържаността е основата, Вашето верую и първи принцип при избора на пръстен, който планирате да носите ежедневно.

Горното по никакъв начин не се отнася за представители на творчески професии, които предполагат следване на определен имидж, или хора, които демонстрират външния си вид като принадлежащи към някаква творческа група. Така че феновете на рапа или представителите на хип-хоп културата могат да носят не два или три, а дори повече пръстена на едната си ръка.

Поддържайте еднаквост на стила. С други думи златен пръстен с персонализирана гравировка и голям камък е лоша компания за копчета за ръкавели и сребърни часовници.

Гривна

В очите на повечето мъже гривната изглежда като закачлива и нелепа украса, най-често много масивна и винаги златна. Но защо да стигаме до крайности? 

Кожените гривни, толкова обичани от много мъже, трябва да бъдат дискретни, не много широки и в най-„спокойните“ цветове. Въпреки това, нито една кожена, тъкана и още повече мъжка гривна с мъниста не може да се конкурира с бижута. Друг нюанс е, че строгите правила на работния дрескод понякога позволяват носенето на кожена гривна само по изключение. Как да изберем правилната мъжка гривна от сребро или злато?

В тенденцията са както чистият „стоманен“ цвят на среброто, така и почернените опции.

Ако се съмнявате коя гривна да носите за конкретен костюм, уверете се, че тонът на метала не „спори“ с неговия цвят.

Тенденцията да се носят няколко гривни на едната ръка има право на живот, но само професионалните стилисти успяват да комбинират различни метали. Ако не сте от тях, даваме зелена светлина на следните опции: дует от светло сребърни гривни или една светло сребърна гривна, втората с почерняване.


Щипка за вратовръзка

Подходяща за тези, които предпочитат официалния стил във всичките му проявления. Такива бижута не трябва да се носят като ежедневен аксесоар, но в редки случаи една прилична щипка може да бъде чудесен начин да завършите визията. 


Верига

Златните вериги също се върнаха от миналото: вече не са привилегия на родните рапъри и едри мъже в употребявани мерцедеси. Модерните пичове предпочитат тънки, стегнати вериги и смело експериментират с тях в ежедневието си.

Казват, че ако един мъж не носи блинг (от английското "bling-bling" - името на звука, който бижутата се носят заедно и се "удрят" едно в друго), той просто още не е намерил правилния. Разбира се, трябва да разчитате на този въпрос само на собствения си вкус, общ стил и познати изображения. Blings или висулки на верига са много, ако мога така да се изразя, „индивидуална“ украса: те често отразяват интересите, хобитата и „философията на живота“ на своя собственик. И така, тематичните украшения могат да бъдат под формата на котви, древни руни, йероглифи, музикални инструменти, подкови и др.

Blings през делничните дни е история, по-скоро близка до работещите в творческата сфера. Ако не можете да се класифицирате като един от тях, вземете традиционна сребърна или златна верига с семпла плетка. Оптималната дължина на такава декорация е 50-55 см; висулката трябва да се носи над нивото на гърдите.

Ако Джони Деп, Колин Фарел или фронтменът на известна поп-рок група можеха да заемат мъжки гардероб за седмица или две, не се колебайте да носите bling – разнообразие от форми и видове покрития. Морска тема - за свободни духове, свещени символи - ако са Ви близки по специален начин, буквални - за подчертаване на индивидуалността.

За изображение, в което влиянието на гръндж стила е ясно проследено, не е забранено (и дори препоръчително) да носите два висулки наведнъж. Въпреки това, дори ако Вашият външен вид е проектиран в стила bling-bling, който позволява едновременното носене на две или повече мъжки бижута, все пак си струва да следите за съвместимостта на цветните метали.

Копчета за ръкавели

Подобно на щипката за вратовръзка, копчетата за ръкавели не са част от ежедневието – освен ако не сте успешен борсов брокер на Wall Street. Но добрите копчета за ръкавели могат да кажат много за вкуса на собственика, така че не пестете от този аксесоар. 

Копчетата за ръкавели са малък, но много важен детайл в образа на мъжа: ако строгият дрескод в офиса не дава място за творчество по отношение на избора на официални костюми, обикновени ризи и подходящи вратовръзки, тогава дизайнът на копчетата за ръкавели е променлив. Трябва да изберете, ако не най-креативните, то със сигурност оригиналните модели и нека металите да бъдат благородни във всеки случай. Основните препоръки са:

Мъжете от 18 до 35 години могат да изберат както много лаконични, така и необичайни копчета за ръкавели, които ще Ви накарат да ги разгледате отблизо.

Сребърните копчета за ръкавели с прости геометрични форми са идеалният избор за ежедневно носене.

Златните копчета за ръкавели са добри приятели със златни часовници - техният тандем намеква за статус и уверена позиция в обществото.

Копчетата за ръкавели, украсени с кубични цирконии, диаманти или цветни камъни, все пак трябва да бъдат подчертано "мъжки" - строг и доста лаконичен дизайн.

По едно време копчетата за ръкавели от текстил (например коприна) бяха популярни, но днешната концепция за стил противоречи на такива аксесоари. Изберете злато или сребро – в наши дни ще намерите копчета за ръкавели и за най-взискателния вкус.


Часовник

Правилният избор на часовник може да бъде истински проблем, не е толкова лесно, колкото изглежда отдалеч. Необходимо е да запомните три основни точки, на които трябва да отговаря избраният от Вас аксесоар: класическо изпълнение, ниво на качество и издръжливост.

Минималният комплект за всеки мъж е часовник с класически, по-динамичен и небрежен дизайн. Основното нещо, което трябва да запомните е, че всичко има своето време и място.

Към всеки строг мъжки костюм можете да носите всеки класически часовник от злато или сребро.

Ежедневният стил предполага всякакви модели часовници, включително спортни.

Анцугът "не е приятелски" с часовник с класически дизайн. Изберете от специални часовници за фитнес или смарт часовници.

Правилото за разделяне на цветовете на каишката на „зима“ и „лято“ отдавна е остаряло и е потънало в забрава. Можете да носите модели с черна, кафява или най-модерната днес синя кожена каишка както в студ, така и в жега - това е въпрос само на Ваш вкус.

Класическите часовници не означават строго консервативни и скучни. Съвременните модели са тези, при които усъвършенстваният дизайн не противоречи на необходимата функционалност. 

Не трябва да забравяте за правилата за комбиниране на златни и сребърни бижута и часовници.